MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Juhlaherkku Sveitsistä - Juustoinen perunaterriini

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller Switzerland

 

Juustoinen perunaterriini on herkkua paahtopaistin kaverina. © Tiina Rantanen

Sveitsiläinen keittiö perustuu Sveitsin kantonien omaleimaisiin ruokakulttuureihin. Niihin ovat vaikuttaneet paitsi alppiolosuhteiden niukkuus, myös naapurimaiden eli Saksan, Ranskan ja Italian ruokakulttuurit. Sveitsiläinen ruokakulttuuri tunnetaan erityisesti maailmankuuluista juustoistaan, kuten voimakkaanmakuisesta Appenzeller-juustosta.

Peruna on sveitsiläisen keittiön perusraaka-aine, jonka avulla on selvitty niukoistakin ajoista. Niinpä perunasta valmistettua röstiä pidetään Sveitsin kansallisruokana. Alkujaan perunakakku on ollut suosittu aamupalaruoka maanviljelijöiden keskuudessa. Sveitsissä rösti nautitaan usein sulatetun juuston, tuon toisen kansallisylpeyden  kanssa.

© Tiina Rantanen

Koska juusto ja peruna rakastavat toisiaan, Blondikeittiössä kevään juhlapöytiin syntyi herkku, jossa yhdistyy kaikille tuttu peruna ja ainutlaatuisen, voimakkaan maun omaava Appenzeller-juusto. Käytä terriiniin joko vähintään kolme kuukautta kypsytetty juustotiskissä myytävää hopeakääreeseen pakattua Appenzeller® Mildly spicy – tai palapakattua Appenzeller® Classic -juustoa.

Terriini on näyttävän näköinen, mutta helposti valmistuva juhlaherkku. Salaisuus piilee siinä, että perunaviipaleiden tulee olla mahdollisimman ohuita. Ohuita viipaleita saa aikaiseksi esimerkisi monitoimikoneen viipalointiterällä tai mandoliinilla.

Ja mikä parasta, perunaterriinin voi valmistaa  jo edellisenä päivänä ja vain lämmittää tarjolle.

Appenzeller-perunaterriini

1  kg kiinteitä perunoita tai yleisperunoita

1 pala (210 g) Appenzeller® Classic -juustoa tai Appenzeller® Mildly spicy -juustoa

1 (luomu) sitruunan raastettu kuori

2 oksaa rosmariinia

3-5 valkosipulinkynttä

2 tl sormisuolaa

1/4 tl mustapippuria

2 dl kuohukermaa

2-3 rkl voita

  1. Kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Käytä monitoimikoneen ohutta viipalointiterää tai mandoliinia. Pidä viipaleita kylmässä vedessä muiden valmistelujen ajan, jotta perunaviipaleet eivät tummu.
  2. Raasta Appenzeller® -juusto.
  3. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori, hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja riivi rosmariini. Pane ainekset suolan ja pippurirouheen kanssa kulhoon ja sekoita ne keskenään.
  4. Voitele suorakaiteen muotoinen, 2 litran vetoinen leipävuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Voitelelu auttaa leivinpaperia pysymään paikallaan.
  5. Asettele vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, mausteseosta ja juustoraastetta. Tee näin noin 3-4 kerrosta. Kaada vuokaan kerma ja nostele perunoita hiukan, jotta kerma valuu perunakerrosten väliin. Pane vuoan päälle muutama voinokare.
  6. Paista terriiniä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä. Ota vuoka uunista ja anna sen vetäytyä puolisen tuntia ja kumoa tarjolle.
  7. Tarjoa juustoista perunaterriiniä liha- tai broileriruoan lisäkkeenä.

Vinkki! Jos haluat tarjota terriinin kauniisti koossa pysyvinä viipaleina, anna sen jäähtyä seuraavaan päivään. Leikkaa terriinistä viipaleita terävällä veitsellä ja kuumenna viipaleet paistinpannulla voissa.

© Tiina Rantanen

 

Viinivinkki:

© Alko

Mikäli tarjoat Appenzeller-perunaterriiniä esimerkiksi lammaspaistin kanssa, valitse juomaksi eteläafrikkalainen, täyteläinen ja kevyen yrttinen  Nederburg The Winemasters Shiraz 2015 -punaviini, 11,50 euroa. Viini on erinomainen paritus niin juustoruoalle kuin lampaallekin.

© Tiina Rantanen

Hauska tietää: Sveitsiläisiä pääsiäistapoja

Sveitsissä pääsiäistä vietetään kuten muissakin Euroopan maissa, se on kristillinen juhla ja kirkonmenojen jälkeen syödään hyvin sekä herkutellaan juhla-aterialla. Perinteisesti sveitsiläisten pääsiäisenviettoon kuuluu munien etsintä, joka järjestetään pääsiäissunnuntain aamuna. Koteihin, pihoille ja puistoihin on piilotettu niin värjättyjä munia kuin suklaamunia, joita lapset etsivät ja keräävät koreihinsa. Pääsiäispupujen ja -tipujen sijaan Sveitsissä joillain alueilla pääsiäismunat tuo käki ja esim. ranskankielisellä alueella pääsiäismunat tuo ranskalaiseen tapaan pupu.

Mikäli olet niin Sveitsin kuin  juustonystävä, kokeile perunaterriinin seuraksi broilerista valmistettua sveitsinleikettä.

Ohje: Sveitsinlekkeet broilerista

© Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlaherkku Sveitsistä - Juustoinen perunaterriini

Jouni

Mahtaisko tässä reseptissä olla mittavirhe-moka. Olisiko millään, että pottua tarvitaa puoli kiloa? Puoltatoista kiloa perunaa tilkkeineen kun ei millään saa mahtumaan kahden litran vuokaan.

Tiina Rantanen

Kyse on siitä, miten ohueksi perunat viipaloi. Kuten kuvasta näkyy, minun terriinissäni viipaleet olivat hyvin ohuita. Silloin ne pakkautuvatkin tiiviimmin vuokaan. Mutta muutin varmuuden vuoksi ohjeen määrään yhteen kiloon perunoita. Kiitos kommentista.

Vastaa käyttäjälle Tiina RantanenPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *