Himahella

Julmust - joulun alkoholiton vaihtoehto Ruotsista

Julmust kuuluu ruotsalaiseen jouluun. © Tiina Rantanen

Ruotsalaisten lahja suomalaistenkin joulupöytään on julmust, tuo tumma ja mausteinen hiilihappojuoma. Ruotsalaiset itse ovat addikteja, sillä he kuluttavat julmustia joululusesongin aikana reippaat 40 miljoonaa litraa.

Juoma itsessään muistuttaa makeaa kotikaljaa tai tummaa omenalimonadia. Humalan ja maltaan lisäksi se sisältää 30 muuta ainesosaa. Juomaa myydään joulun alla nimellä julmust ja pääsiäisenä nimellä påskmust. Ruotsissa kyselläänkin, että mikä ero näillä sesonkijuomilla on. Ei muu kuin etiketin väri. Påskmustissa se on keltainen.

Julmust-juoman resepti on 119 vuoden takaa. Kaikki sai alkunsa, kun ruotsalainen Harry Roberts lähti Saksaan opiskelemaan kemiaa. Harry oli virvoitusjuomatehtailija Robert Robertsin  poika ja raittiusmiehiä. Hän halusi luoda alkoholittoman vaihtoehdon oluelle. Roberts löysi kiinnostavan saksalaisreseptin, jota hän alkoi kehitellä Prontittomuudestaan huolimatta juomaa kutsuttiin aluksi jouluolueksi eli julöliksi ja sen tuotanto aloitettiin vuonna 1910. 1930-luvulla litku sai nimekseen julmust. Suku vaalii yhä uutereseptiä, johon julmustit kautta Ruotsin pohjautuvat. Sanotaan, että vain yksi henkilö tuntee kassakaapissa pidettävän reseptin tarkan sisällön.

Asiantuntijat, kuten ruotsalainen, julmust-aiheisen Addicted to Julmust -blogin pitäjä Christoffer Johansson, väittää, että juomassa maistuu mallas, humala ja katajanmarja

Parhasta juoma on jääkylmän. Lämpimänä sen maku saattaa jopa ällöttää.

julmust-pullon etiketti

Vaihtoehto limulle

Julmust kuuluu eittämättä ruotsalaisten joulupöytään lihapullien ja janssoninkiusauksen kanssa. Ruotsissa juomaa kuluu joulun alla hurjia määriä, sellaiset 4-5 litraa henkeä kohden.

Kyseiset kulutusluvut  hermostuttivat Coca-Cola Companyn. Cociksen myynti kun puolittuu Ruotsissa aina joulun alla.

Vuosituhannen vaihteessa Coca-Cola kävi taisteluun joulujuomaa vastaan. Ja hävisi, miljoonien mainoskampanjasta huolimatta. Sitten se kääntyi nöyrästi Robertsin perheen puoleen ja osti oman julmust-lisenssin. Mutta  kyseessä ei ollut menestystarina, Coca-Colan julmust katosi markkinoilta parissa vuodessa.

Suomalaisillekin julmust maistuu, mutta hillitymmin. Juoma on täällä kuitenkin enemmän osa suomenruotsalaista jouluperinnettä kuin suomenkielisten joulujuoma.

Vuonna 2011 suomalainen, Keski-Pohjanmaalla toimiva Finn Spring laajensi toimintaansa ostamalla ruotsalaisen kivennäisvesiä ja virvoitusjuomia valmistavan Guttsta Källan. Lähellä Köpingiä toimiva Guttsta Källä on yli sata vuotta vanha perheyritys. Erityisen tunnettu se on julmust-joulujuomastaan. Niinpä isoäiti Hildan reseptilla vuodesta 1912 valmistettua juomaa saa nyt myös ihan suomenkielisin etiketein nimellä Perinteinen julmust. Myös Ikeassa on myynnissä julmustia Ikean omalla tuotemerkillä.

tonnikalahapankorput ja julmustia

Alkupalojen seuraksi tai jälkiruoan osaksi

Olen ostanut noin vuosikymmenen verran joka joulu pari pulloa julmustia alkoholittomaksi vaihtoehdoksi, aluksi lähinnä limudiscoikäisille teineille. Kuluvan sesongin aikana huomaan itse addiktoituneeni juomaan. Mielestäni juoma muistuttaa maultaan hieman jenkkien kittaamaa Dr.Pepperiä tai Root Beer -juomaa.

Kokeilin jääkylmän julmustin naittamista tonnikalatahalla päällystettyjen tummien hapankorppujen kanssa. Makea juoma (energiaa 40 kcal/1 dl) toimi oikein kelvosti. Miksipä ei sitten joulukalojenkin kanssa?

Löysin surffatessani myös ohjeita, jossa julmustia tarjottiin vaniljajäätelöpallojen kanssa (2 palloa vaniljajäätelöä, 2 dl julmust-juomaa) korkeasta lasista. Lisäksi tarvitaan vain lusikka ja pilli. Ohjeen nimi on Mustig float. Ei muuten olisi ollenkaan hullumpi joulun jälkiruoka.  Maistuu kuulemma lapsillekin.

Ruotsalaisissa joulutunnelmissa,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Julmust - joulun alkoholiton vaihtoehto Ruotsista

Riitta Alaluusua

Heippa Himahella!

Mie olen käyttänyt ruotsalaista Julmust juomaa joululeivän tekoon jo vuosia.
Sopii loistavasti leipätaikinan pohjaksi, lisää juomaan jouluiset mausteet, pähkinöitä ja rusinoita sekä monenlaisia jauhoja.
Kuumana voitelen vielä julmustilla pinnan.
Suosittelen lämpimästi.

Hyvää Joulua Suomen Lapista
Riitta Alaluusua
Sodankylä

Tiina Rantanen

Kiitos Riitta mainiosta ideasta! Pitääpä kokeilla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *