MAINOS | Le Gruyère AOP
MAINOS |  Himahella

Juusto kruunaa pastan

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

© Tiina Rantanen

Kaikki rakastavat pastaa, mutta mitä olisi pasta-ateria ilman sen kanssa tarjottua juustoa? Juustolla hunnutettu pasta on juuri niin hyvää kuin käyttämäsi juusto, joten siihen kannattaa satsata. Pitkään kypsytetty Le Gruyère AOP on erinomainen pastajuusto.

© Le Gruyére AOP

Oletko tullut ajatelleeksi, että Italia on vaikuttanut myös sveitsiläiseen  keittotaitoon?  Onhan italia Sveitsin kolmanneksi puhutuin kieli. Niinpä on enemmän kuin luonnollista tarjota pasta herkullisen Le Gruyère AOP -juuston kanssa.  Gruyère on sveitsiläinen lehmänmaidosta valmistettu kova, kypsytetty juusto,  jota tiedetään valmistetun jo  vuodesta 1115.

Le Gruyère AOP -juuston voi valita omien makumieltymysten mukaan. Klassinen 6-9 kuukautta kypsytetty Gruyère -juusto  maistuu miedon juuston ystäville. 10 kuukautta kellarissa kypsynyt Le Gruyère AOP Réserve on maultaan  jo voimakkaampi ja aromaattisempi. 18 tai jopa 24 kuukautta kypsytetty Le Gruyère AOP on sitten tarkoitettu todellisille juustokulinaristeille, niin herkullisen aromaattista juusto on!

© Tiina Rantanen

Täydellinen Pasta alla Norma

Tarinan mukaan tämä sisilialaispasta on saanut nimensä Vincenzo Bellinin Norma -oopperan mukaan. ”Tämä on kuin Norma!”, italialainen kirjailija Nino Martoglio huudahti maistaessaan munakoisopastaa, josta on tullut Sisilian tunnetuin ruokalaji. Kirjailijan mielestä ruokalaji oli yhtä täydellinen kuin Vincenzo Bellinin Norma-ooppera.

Pasta alla Norma

eli sisilialainen munakoisopasta

4-5 annosta

lakto-vegetaarinen, laktoositon

500 g munakoisoa

1 tuore punainen chili

3-5 valkosipulinkynttä

1/2 – 3/4 dl hyvää oliiviöljyä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

3/4 tl mustapippuria

1 rkl sokeria tai hunajaa

400 g pastaa

3/4 dl silputtua tuoretta basilikaa

75-100 g raastettua Le Gruyère AOP -juustoa

  1. Huuhtele munakoiso ja leikkaa puolen sentin viipaleiksi. Silppua chili, poista siemenet ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Ripottele munakoisoviipaleille suolaa ja anna niiden itkeä vartin verran. Kuivaa pintaan kihonneet pisarat talouspaperiin, pirskottele niille hieman oliiviöljyä ja ruskista viipaleet uunin 250-asteisten grillivastusten alla, noin 10-15 minuuttia. Jaa viipaleet neljään osaan. Voit myös ruskistaa viipaleet pannulla. Siirrä palaset lautaselle odottamaan.
  3. Kun munakoisoviipaleet ovat uunissa, tee tomaattikastike. Kuumenna öljytilkka pannulla ja kääntele siinä valkosipulit ja silputtu chili. Lisää tomaattimurska, valkoviini sekä mausteet. Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä hetken aikaa. Sekoita joukkoon loppuvaiheessa munakoisoviipaleet.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan purtavan pehmeäksi eli al dente. Valuta pasta ja kumoa se takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon munakoiso-tomaattikastike. Silppua joukkoon tuoretta basilikaa ja viimeistele munakoiso-tomaattipasta juustoraasteella. Tarjoa  heti.
© Tiina Rantanen

Pastakastikkeiden klassikko Ragù alla bolognese

Kukapa ei olisi valmistanut tai ainakin syönyt bolognese-kastiketta pastan kanssa. Mutta todellista gourmet-ruokaa siitä tulee, kun sen valmistaa rakkaudella. Ragústa tulee sitä maukkaampaa, mitä kauemmin sitä malttaa hauduttaa. Ragú on slowfoodia, ei pikaruokaa. Käännä levy ykköselle ja anna kastikkeen muhia silloin tällöin sekoittaen pari tuntia.  Ja pastanautinnon aateloi tietysti juustoraaste!

Ragù alla bolognese

4-6 annosta

laktoositon

 400 g pastaa: spagettia, tagliatellea, pennejä, farfalleja tms.

Ragù:

400 g sika-nautajauhelihaa

75 g amerikanpekonia

3-4 valkosipulinkynttä

1 sipuli

pala juuriselleriä

1-2 porkkanaa

ripaus mustapippuria

1 tlk tomaattimurskaa

2 dl puna- tai valkoviiniä

1/2 lihaliemikuutio

1 rkl sokeria

2 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1/2 tl rosmariinia

1/2 tl timjamia

suolaa

75-100 g raastettua Le Gruyère AOP -juustoa

  1. Hienonna kasvikset hyvin hienoksi silpuksi esimerkiksi monitoimikoneen leikkuriterällä. Silppua pekoni.
  1. Paahda pekoni omassa rasvassaan, lisää jauheliha ja anna sen ruskistua. Lisää kasvikset ja kääntele niitä pannulla muutama minuutti. Mausta seos mustapippurilla. Lisää tomaattimurska, viini, liemikuutio, sokeri ja yrttimausteet.
  1. Hauduta kastiketta pari tuntia, mutta vähintään puoli tuntia. Tarkista suola.
  2. Tarjoa keitetyn pastan ja Gruyère AOP – raasteen kanssa.

Viinivinkki

© Alko

Pastan kaveriksi sopii italialainen punaviini, esimerkiksi keskitäyteläinen Poggio al Tufo Rompicollo 2015, 12,99 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juusto kruunaa pastan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *