MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Juusto rakastaa vermuttia -kokoa trendikäs antipastolauta

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Syksyn yllättävin herkkutarjotin syntyy viidessä minuutissa. © Tiina Rantanen

Kesällä kuulin, että italialaisissa baareissa kuuminta hottia on nauttia ilmakuivattua parmankinkkua makean, punaisen vermutin kanssa. Sitähän piti tietysti kokeilla, mutta en tyytynyt kokeiluissani pelkkään kinkkuun! Koska jääkaapissani on aina sveitsiläistä Le Gruyére AOP -juustoa, pitkään kypsytetty, suolainen ja kova juusto tuntui jo ajatuksena mainiolta makuparitukselta mausteiselle, väkevöidylle viinille. Ja makuliittohan osoittautui taivaassa solmituksi! Kun lisäsin antipastolaudalle vielä lakuja, syksyn helpoin ja yllättävin vierastarjottava oli valmis viidessä minuutissa!

Torinolainen antipastolauta sopii aikuisten viikonloppuherkutteluun. © Tiina Rantanen

Le Gruyère AOP -juusto rakastaa vermutin seuraa

Viinin ja ruoan yhdistäminen on herkullinen leikki, joka ruokkii mielikuvitusta. Kun saat aikaiseksi onnistuneen makuparituksen, nautinto on enemmän kuin osiensa summa. Sekä ruoka että viini nousevat ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Juustojen makumaailmasta löytyy usein rasvaisuutta, hapokkuutta ja suolaisuutta. (Kuten ilmakuivatusta kinkustakin.) Niinpä nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että rasvaisille, koville juustoille kannattaa valita runsaan makuinen viini. Suolaisuus on sekin tärkeä elementti yhdistelmiä mietittäessä. Suolaisuus reagoi viinin kanssa siten, että maut vahvistuvat. Makea viini on suolaisten ja vahvanmakuisten juustojen klassinen makupari. Niinpä vähintään 10 kuukautta kypsytetty, intensiivisen makuinen ja aromikas (Mausta löytyy niin hedelmäisyyttä kuin pähkinää!) Le Gruyère AOP Reservé -juusto on sukkia pyöräyttävä valinta makean ja mausteisen vermutin kaveriksi.

Wanhan ajan lakuissa taas lakritsijuuren anista muistuttava maku keskustelee kauniisti vermutin mausteiden kanssa. Lisäksi makea pitää makeasta! Ja vaikka panisit kaikkia neljää elementtiä yhtä aikaa suuhusi, makusinfonia soi todella vahvasti!

Italialaisissa baareissa vermutti on nyt trendijuoma. © Tiina Rantanen

Vermutti on kehitetty lääkkeeksi

Vermutti on alun perin lääkinnällisiin tarkoituksiin kehitetty viinipohjainen maustettu väkevä viini, joka saattaa sisältää kymmeniä eri mausteita. Tarkka resepti on usein salainen.

Tyypillisimmät mausteet ovat koiruohon kuori- ja juuriuutteet. Väri vaihtelee vaaleasta punaiseen ja makeus kuivasta makeaan. Voit löytää vermuteista yrttisiä, sitruksisia, kevyen katkeroisia, mausteisia ja hedelmäisiä aromeja. Vaaleiden makeiden vermuttien mausteisuus on usein lempeämpää ja hennomman katkeroista kuin punaisten makeiden vermutti. Näin kertoo Wikipedia.

Trendsettereiden parmankinkun kanssa nauttima punainen vermutti on italialainen Antica Formula, joka on valmistettu vermuttien isän, Antonio Benedetti Carpanon ”Jumalten nektari” -reseptin mukaisesti. Kasvitieteilijä kehitti reseptin vuonna 1786 ja katkeron makuiseen jomaan ihastui myös Italian kuningas Vittorio Amedeo III. Uudestaan muotiin tullut vermutti tarjoaa siis aikamatkan vanhaan torinolaiseen luksukseen!

Punaruskea katkero tuoksuu makean sitruksiselle ja mausteiselle: vaniljaa, appelsiinin kuorta, pähkinöitä, neilikkaa. Suussa makea ja lämmin, makumaailma täydentyy vielä kaakaopavuilla, kirsikalla ja taatelilla. Niinpä nämä maut sopivatkin mitä parhaiten aikuisten syksyisiin illanistujaisiin tai lauantaiherkutteluun television ääressä.

Torinolainen antipastolauta

neljälle

laktoositon, gluteeniton

250 g Le Gruyére AOP Reservé -juustoa

200 g ilmakuivattua parmankinkkua

200 g Wanhan ajan lakuja

  1. Kuutioi juusto ja irrota ilmakuivatut kinkkuviipaleet toisistaan. Asettele kaikki ainekset kauniisti puiselle laudalle tai tarjoiluvadille
  2.  Tarjoa vermutti antipaston kanssa viilennettynä.

 

Herkutteluterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juusto rakastaa vermuttia -kokoa trendikäs antipastolauta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *