Himahella

Juustofondyy, rösti ja sveitsinleike - makumatka Sveitsiin

Sveitsiläinen juustofondyy on hiihtolomaherkku. © Tiina Rantanen

Koska hiihtolomamatkaa Sveitsin Alpeille ei koronan vuoksi voi tehdä, voi makumatkan Sveitsiin tehdä nauttimalla kotikeittiössä tunnettuja sveitsiläisiä talviherkkuja, kuten juustofondyyta tai raclettea.  Myös herkulliset röstiperunat tai kanasta valmistettu sveitsinleike vie makunystyrät noihin Pikku-Heidi -kirjasta tuttuihin maisemiin. Onhan Sveitsi maailmankuulu juustoistaan. 

Lehmien paluu vuorilta laaksoihin on Sveitsissä kansanjuhla. © Tiina Rantanen

Juustofondyy on vanha, ranskankielisen Sveitsin alueelta kotoisin oleva seurusteluruoka, jossa sulaan juustoon dipataan kuivahtaneita leipäpaloja. Alppikylät olivat talvella eristyksissä lumen vuoksi pitkiä aikoja. juusto ja leipä kuivuivat varastoissa, joten aineksia pehmennettiin syötäviksi liottamalla niitä viinissä.

Sveitsissä on kirjoittamaton sääntö: Jos mies hukkaa leivänpalan juustoon, täytyy hänen tarjota pullo viiniä seurueelleen. Jos nainen taas kadottaa leivänpalan, täytyy hänen antaa pusu vasemmalla puolella istuvalle miehelle. Asterix ja alppikukka -sarjakuvassa leivän pudottamisesta pataan seurasi keppiä.

Fonduen juuret ovat Neuchâtelissa, mutta jokaisella kantonilla on oma tapansa valmistaa sitä. Gruyèressä, Fribourgin kantonissa, tunnetuin on ehkä moitié-moitié eli seos, jossa on puolet gruyèrea ja puolet melko mietoa vacherinia.

Juustofondyyseen varataan juustoa 200–250 grammaa henkeä kohden. Pataan laitettavan gruyèren tulisi olla 8-10 kuukautta kypsytettyä

Juustofondyy motié-motié

2 valkosipulinkynttä

400 g  Gruyère AOP -juustoa raastettuna

400 g  Vacherin Fribourgeois AOP – juustoa ( tai emmentalia)

noin 4 dl kuivaa valkoviiniä

2 tl sitruunamehua

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

mustapippuria myllystä

(muskottipähkinää tai paprikajauhetta)

1–2 rkl kirschiä (tai muuta kirkasta viinaa )

  1. Halkaise toinen valkosipulinkynsi ja hiero sillä padan sisäpinta, se antaa makua ja estää juuston palamista pohjaan.
  2. Lisää viini pataan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää raastetut juustot vähitellen ja sekoita puukauhalla, kunnes juusto on sulanut.
  3. Lisää sitruunamehu ja toinen valkosipulin kynsi murskattuna. 4. Sekoita perunajauhot kirschiin ja sekoita kuumaan juustoon. Mausta ja sekoita tasaiseksi.
  4. Nosta pöytään spriiliekin tai lämpökynttilän päälle. Tarjoa lisukkeina vaaleita leipäpaloja, keitettyjä perunoita ja kasviksia. Kasta leipäpaloja fondyyhaarukoilla padassa pohjaa myöten hämmentäen.

Viinivinkki

on vivahteikas ja ryhdikäs luomuvalkoviini. © Alko

Fondyyn kaveriksi sopii esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini. Riesling tai vaihtoehtoisesti Grüner Veltliner -lajikkeen valkoviini on toimiva valinta. Oluenystävän valinta voisi aromikkaat mutta raikkaat pils ja vehnäolut.

Rösti on Sveitsin kansallisruoka

Röstiä pidetään Sveitsin kansallisruokana. Alkujaan tämä perunakakku oli suosittu aamupalaruoka maanviljelijöiden keskuudessa. Aidossa Berner röstissä silputtu, savustettu siansivu sekoitetaan perunoiden joukkoon ennen paistamista.

Rösti on mitä parhainta ja täyttävintä talviruokaa, mutta kesällä raclettejuuston voi sulattaa grillissä ja nauttia uusien perunoiden kastikkeena.

Sveitsiläinen rösti on aamiaisruoka. © Tiina Rantanen

Röstiperunat

neljälle

1 kg kiinteitä perunoita (esim. Nicola)

1–2 sipulia

2 tl suolaa

1/4 tl valkopippuria

1 tl mustapippuria

voita tai öljyä paistamiseen

Pinnalle

persiljasilppua tai auringonkukan versoja

Lisäksi

200 g raclettejuustoa

100 g ilmakuivattua schwarzwaldin kinkkua

  1. Kuori ja raasta peruna ja sipulit raastimen karkealla terällä. Sekoita raasteet yhteen ja valuta ylimääräinen neste pois siivilässä. Mausta peruna-sipuliseos suolalla ja pippureilla. Voit säilyttää raasteita kulhossa kylmässä vedessä yön yli jääkaapissa. Valuta ne hyvin siivilässä ennen käyttöä ja mausta vasta valuttamisen jälkeen.
  2. Kuumenna rasvaa pannulla, muotoile raastemassasta ohuita pihvejä ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes perunasipuliraaste on kypsää. Käännä rösti käyttämällä lautasta apuna.
  3. Sulata juusto mikrossa tai grillissä. Kaada sula, kuuma juusto röstiperunoiden päälle.  Lisää annoksen päälle pari siivua ilmakuivattua kinkkua ja koristele silputulla persiljalla tai versoilla.

Vinkki! Voit myös valmistaa röstin etukäteen ja kuumentaa sen tarjolle. Laita silloin juustoviipale perunapaistoksen päälle ja kuorruta perunakakku 225 asteisessa uunissa ennen tarjoilua.

Lue myös:

Raclettepizza on talvilomaherkku

Raclettepizzat sopivat talviseen illanviettoon. © Tiina Rantanen

Raclette tarkoittaa raapimista

Kun sveitsiläiset vuoristopaimenet sulattivat juustoa nuotion loimussa ja kaapivat sitä leipiensä päälle, oli keksitty racletten valmistus. Sana raclette tulee ranskan verbistä racler, raapia. Sulanut juusto ”raapaistaan” suoraan syöjän lautaselle.  Sulaneen juuston kanssa nautitaan cocktailkurkkuja, hillosipulia ja keitettyjä tai uuniperunoita.

Kotioloissa raclette valmistuu kätevästi sähköisessä raclette-grillissä  Raclette-grillit on varustettu usein kuudella, kahdeksalla tai jopa 12 pannulla ja puisilla lastoilla, joilla voi kaapia sulaneen juuston lautaselle.

Sveitsinleike on klassikkoruoka, jonka voi tehdä myös broilerista. © Tiina Rantanen

Lue myös

Nyt retroillaan – Sveitsinleike broilerista

Sveitsinleike eli ranskaksi escalope Cordon Bleu on vasikan- tai porsaanleike, jossa kahden ohueksi nuijitun, leivitetyn leikkeen välissä tai taskuksi taitetun lihan välissä on kinkkua ja emmentalia. Tavallisesti se tarjotaan perunoiden ja vihannesten kanssa. Sveitsinleikeen kotipaikkna pidetään Baselia ja syntyhetkenä vuotta 1875.

Makumatkaterveisin

Blonditiina

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa.

Yhä ruokamatkakuumetta? Lue myös:

Butter Chicken eli kanaa voi-tomaattikastikkeessa on tunnettu intialainen ruokalaji. © Tiina Rantanen

Butter Chiken, raita ja jakkihedelmävanukas – makumatka Intiaan

Bánh mí -leivät ja Pho-keitto – makumatka Vietnamiin

Kiinalainen uusivuosi – makumatka Kiinaan

Burgundinpata ja Crêpes Suzette –  makumatka Ranskaan

Taginea ja minttuteetä -makumatka Marokkoon

Borssikeitto ja syrnikit – makumatka Venäjälle

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustofondyy, rösti ja sveitsinleike - makumatka Sveitsiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *