MAINOS | Le Gruyère AOP
MAINOS |  Himahella

Juustoinen omena-sipulirisotto on sesonkiruokaa

Juustoinen omena-sipulirisotto sopii myös lihan, maksan tai kalan lisäkkeeksi. © Tiina Rantanen

Le Gruyére -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Nuoren guyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas. Siksi sopii käytettäväksi parmesaanin tapaan mm. risotoissa.

Juustoinen omena-sipuli isotto maistuu pääruoan lisäkkeenä tai sellaisenaan pikkuruokana. Kun jättää ilmakuivatun kinkun pois, risotto maistuu myös maitotuotteita syövälle vegelle.

Juustoinen risotto syntyy muutamasta raaka-aineesta. © Tiina Rantanen

Juustoinen omena-sipulirisotto

4 hengelle

laktoositon, gluteeniton

2 (200 g) sipulia varsineen tai 3 kevätsipulia

2 (200 g) kotimaista omenaa

2 valkosipulinkynttä

50 g voita

1 tl mietoa currytahnaa tai 1/2 luomusitruunan raastettu kuori

3 dl risottoriisiä (Carnaroli tai Arborio)

7 – 8 dl kuumaa vettä

1 dl kasvisfondia

2 dl valkoviiniä

200 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna

mustapippuria myllystä

(kourallinen rucolaa)

Lisäksi

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

  1. Hienonna sipulit karkeaksi silpuksi. Poista omenoista kodat ja kuutioi omenat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta luomusitruunan kuori. Raasta juusto.
  2. Valmista kasvisliemi: kiehauta vesi ja kasvisfondi keskenään.
  3. Sulata voi kasarissa, lisää currytahna ja raastettu sitruunankuori. Lisää sipulit ja omenakuutiot kasariin ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää riisit ja jatka kuullottamista kunnes riisi on läpikuultavaa.
  4. Lisää riisin joukkoon valkoviini liemestä. Kypsennä välillä sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin.
  5. Lisää kasvisliemi pienissä erissä. Keitä hiljalleen kunnes riisi alkaa pehmetä (n. 20 min), mutta siinä on vielä purutuntumaa jäljellä.
  6. Lisää juustoraaste. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Mausta risotto mustapippurilla ja lehtipersiljalla.
  7. Tarjoa heti mikrossa rapeutetun ilmakuivatun kinkun kanssa. (Pane kinkkuviipaleet lautaselle talouspapein päälle ja kuumenna 2 minuuttia täydellä teholla.)
Juustoinen omena-sipulirisotto maistuu niin arkena kuin juhlaruoan väliruokana tai lisäkkeenä. © Tiina Rantanen

Viinivinkki:

© Alko

Risoton kaveriksi sopii italialainen kuiva  ja keskihapokas Soave-valkoviini, esimerkiksi Zenato Soave Classico 2019, 11,89 euroa.

Risottoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoinen omena-sipulirisotto on sesonkiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *