HimahellaMainos

Juustoinen perunasalaatti – saunaillan hitti

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Juustoinen perunasalaatti on grilliruokien lisäke. © Tiina Rantanen

Perunasalaatti on saksalainen klassikko, joka Himahellan keittiössä sai sveitsiläisen kierteen, kun salaatin joukkoon kuutioitiin voimakkaan makuista Appenzeller®-juustoa. Muutenkin perunasalaattia päivitettiin 2020-luvulle, sillä salaatti tarjotaan haaleana. Näin syntyi herkku, joka on hyvää niin sellaisenaan kuin grilliruokien lisäkkeenä. Kokeile vaikka saunaillan tarjottavana grillimakkaran ja oluen kanssa.

 Jos perunasalaatistaan kuuluisat saksalaiset olisivat menneet 200 vuotta sitten supermarkettiin ja nähneet nykyisen perunalajikevalikoiman, he olisivat vaipuneet syvään masennukseen. Perunat kun olivat vain köyhien, vankien ja eläinten ruokaa. Nyt pottu on kurmeeta! Kun perunasalaatin joukkoon lisätään vielä tunnetulla sveitsiläisellä ammattitaidolla valmistettua Appenzeller®-juustoa, salaatti on taatusti keväisten illanistujaisten ja buffapöytien hittituote.

© Tiina Rantanen

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Sveitsin Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös raakamaidossa.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.

Lager-olut sopii perunasalaatin ja makkaroiden kaveriksi.

Juustoinen perunasalaatti

6-8 annosta

1 kg kiinteitä perunoita

500 g uunijuureksia: porkkanoita, selleriä, palsternakkaa

0,75 dl oliiviöljyä

2 tl sormisuolaa

ripaus mustapippuria

1 oksa rosmariinia

Lisäksi:

200 g Appenzeller® Mild Spicy tai Classic -juustoa

1 punasipuli

2 rkl kapriksia

2-3 valkosipulinkynttä

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl karkeaa dijon-sinappia

sormisuolaa

mustapippuria

rucolaa tai salaattisekoitusta

  1. Keitä perunat. Kuori ja kuutioi perunat haaleina. (Voit myös vaihtoehtoisesti lohkoa perunat kuorineen ja kypsentää ne yhdessä uunissa juuresten kanssa.)
  2. Kuori ja paloittele juurekset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä juurekset pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä haaleiksi.
  3. Kuutioi Appenzeller®-juusto.
  4. Tee kastike. Hienonna sipulit. Sekoita keskenään öljy, balsamietikka, sinappi ja mausteet. Kääntele perunat, juurekset, sipulit ja kaprikset kastikkeeseen. Lisää juusto kuutiot varovasti käännellen ja kaada salaatti tarjoilukulhoon. Koristele perunasalaatti rucolalla tai salaattisekoituksella.
  5. Tarjoa juustoinen perunasalaatti haaleana makkaran tai lihan lisäkkeenä.

Juomavinkki

Perunasalaatin ja grillimakkaran kaveriksi sopii parhaiten lager- tai ale-olut. Viinin ystävä voi kokeilla combon seuraksi provencelaista roseeviiniä. Isommallekin porukalle riittää Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organic 2018 -hanapakkauksesta.

Muita illanistujaisiin sopivia ohjeita:

Sveitsiläinen nakkipiilo sopii saunaillan pikkupurtavaksi. Sen kaverina maistuu olut. © Tiina Rantanen

Sveitsiläiset nakkipiilot

Hirviburgerit ovat villiä herkkua

Juustoiset uuniperunat vievät kielen

Helppo uuniparsa juustohunnulla

 

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa.

Illanistujaisterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoinen perunasalaatti – saunaillan hitti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X