
Juustoinen perunasalaatti - saunaillan hitti

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller
Perunasalaatti on saksalainen klassikko, joka Himahellan keittiössä sai sveitsiläisen kierteen, kun salaatin joukkoon kuutioitiin voimakkaan makuista Appenzeller®-juustoa. Muutenkin perunasalaattia päivitettiin 2020-luvulle, sillä salaatti tarjotaan haaleana. Näin syntyi herkku, joka on hyvää niin sellaisenaan kuin grilliruokien lisäkkeenä. Kokeile vaikka saunaillan tarjottavana grillimakkaran ja oluen kanssa.
Jos perunasalaatistaan kuuluisat saksalaiset olisivat menneet 200 vuotta sitten supermarkettiin ja nähneet nykyisen perunalajikevalikoiman, he olisivat vaipuneet syvään masennukseen. Perunat kun olivat vain köyhien, vankien ja eläinten ruokaa. Nyt pottu on kurmeeta! Kun perunasalaatin joukkoon lisätään vielä tunnetulla sveitsiläisellä ammattitaidolla valmistettua Appenzeller®-juustoa, salaatti on taatusti keväisten illanistujaisten ja buffapöytien hittituote.
Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito
Sveitsin Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös raakamaidossa.
Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.
Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.
Juustoinen perunasalaatti
6-8 annosta
1 kg kiinteitä perunoita
500 g uunijuureksia: porkkanoita, selleriä, palsternakkaa
0,75 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
ripaus mustapippuria
1 oksa rosmariinia
Lisäksi:
200 g Appenzeller® Mild Spicy tai Classic -juustoa
1 punasipuli
2 rkl kapriksia
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl karkeaa dijon-sinappia
sormisuolaa
mustapippuria
rucolaa tai salaattisekoitusta
- Keitä perunat. Kuori ja kuutioi perunat haaleina. (Voit myös vaihtoehtoisesti lohkoa perunat kuorineen ja kypsentää ne yhdessä uunissa juuresten kanssa.)
- Kuori ja paloittele juurekset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä juurekset pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä haaleiksi.
- Kuutioi Appenzeller®-juusto.
- Tee kastike. Hienonna sipulit. Sekoita keskenään öljy, balsamietikka, sinappi ja mausteet. Kääntele perunat, juurekset, sipulit ja kaprikset kastikkeeseen. Lisää juusto kuutiot varovasti käännellen ja kaada salaatti tarjoilukulhoon. Koristele perunasalaatti rucolalla tai salaattisekoituksella.
- Tarjoa juustoinen perunasalaatti haaleana makkaran tai lihan lisäkkeenä.
Juomavinkki
Perunasalaatin ja grillimakkaran kaveriksi sopii parhaiten lager- tai ale-olut. Viinin ystävä voi kokeilla combon seuraksi provencelaista roseeviiniä. Isommallekin porukalle riittää Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organic 2018 -hanapakkauksesta.
Muita illanistujaisiin sopivia ohjeita:
Hirviburgerit ovat villiä herkkua
Juustoiset uuniperunat vievät kielen
Helppo uuniparsa juustohunnulla
Illanistujaisterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoinen perunasalaatti - saunaillan hitti