
Juustoinen riistapaistos on lohturuokaa

Pimenevä syksy on paitsi riista- myös lohturuokien sesonkia. Niinpä marraskuiseen herkutteluun sopii juustoinen riistapaistos, jonka idea on lainattu englantilaisesta Paimenen paistoksesta eli Shepherd´s Piesta ja maut kotoisasta poronkäristyksestämme. Ruoan voi valmistaa joko porosta tai saksanhirvestä tehdystä käristelihasta. Täyteläisen maun ruoalle antaa sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto.
Juustoinen riistapaistos
neljä annosta
gluteeniton
Riistakäristys
1 pkt (170 g) amerikanpekonia
25 g voita
2 rkl öljyä
500 g pakastettua poron- tai saksanhirven käristelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
1/8 tl rouhittua mustapippuria
1 pullo olutta
1 dl vettä
1 rosmariinin oksa
3-4 katajanmarjaa
(2-3 rkl kuivattuja metsäsieniä)
Juustoinen perunasose
1 kg jauhoisia perunoita + 25 g voita tai 2 pussia (yht 1 kg) pakasteperunasosetta
3 dl (kerma)maitoa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
1 dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa (tai vaihtoehtoisesti pakastepinaattia)
200 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
- Silppua sipulit ja pekoni.
- Kuumenna pata ja paista pekoni öljyn ja voin seoksessa.
- Kuullota rasvassa sipulisilppu, vedä sivuun ja lisää jäinen käristysliha vähitellen. Sekoittele lihaa kunnes koko määrä on sulanut ja muuttunut harmaaksi.
- Anna kypsyä omassa liemessään kunnes liha tuoksahtaa paahtuvalle. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
- Lisää pataan pullollinen olutta, anna kiehahtaa. Lisää lopuksi sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy nesteeseen. Pane pataan rosmariininoksa, katajanmarjat ja kourallinen kuivattuja metsäsieniä.
- Hauduta käristystä vähintään tunti kannen alla miedolla lämmöllä. Tiivis kansi pitää käristyksen kosteana.
- Kun käristys hautuu, tee perunasose. Kuori perunat. Paloittele ne isoiksi lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Survo perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Lisää voi. Kuumenna maito kattilassa tai mikrossa. Lisää perunasoseen joukkoon. Vatkaa tasaiseksi. Voit tehdä muusin myös pakasteperunasoseesta pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä hieman nestemäärää. Mausta perunasose suolalla, silputulla ruohosipulilla ( tai sulatetulla, valutetulla pinaatilla) ja sekoita joukkoon kananmunat sekä puolet juustoraasteesta.
- Pane käristys voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä perunasose kastikkeen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä riistapaistosta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
- Tarjoa paistoksen kanssa puolukka- tai karpalosurvosta sekä etikkasäilykkeitä.
Juomavinkki
Riistapaistoksen villiin makuun sopii mainiosti olut. Valitse kaveriksi joko lager tai ale. Viininystävä valitsee ruoan kaveriksi Vuoden viini-kilpailussa 2020 Vuoden punaviiniksi valitun rotevan ja voimakkaan portugalilaisen Pinha Ribeiro Santo Reserva 2017 -punaviinin, 11,95 e.
Lue myös
Juusto-perunapannari on helppo herkku

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoinen riistapaistos on lohturuokaa