Mainos: Le Gruyère AOP
HimahellaMainos

Juustoinen riistapaistos on lohturuokaa

Kaupallinen yhteistyö: Le Gruyère AOP.

Juustoinen riistapaistos on metsäinen versio englantilaisesta Shepherd´s Piesta. © Tiina Rantanen

Pimenevä sykdy on paitsi riista- myös lohturuokien sesonkia. Niinpä marraskuiseen herkutteluun sopii  juustoinen riistapaistos, jonka idea on lainattu englantilaisesta Paimenen paistoksesta eli Shepherd´s Piesta ja maut kotoisasta poronkäristyksestämme. Ruoan voi valmistaa joko porosta tai saksanhirvestä tehdystä käristelihasta.  Täyteläisen maun ruoalle antaa sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto. 

Juustoisen riistapaistoksen voi tehdä etukäteen uunia vaille valmiiksi. © Tiina Rantanen

Juustoinen riistapaistos

neljä annosta

gluteeniton

Riistakäristys

1 pkt  (170 g)  amerikanpekonia

25 g voita

2 rkl öljyä

500 g  pakastettua poron- tai saksanhirven käristelihaa

1 sipuli

1 tl suolaa

1/8 tl rouhittua mustapippuria

1 pullo    olutta

1 dl vettä

1 rosmariinin oksa

3-4 katajanmarjaa

(2-3 rkl kuivattuja metsäsieniä)

Juustoinen perunasose

1 kg jauhoisia perunoita + 25 g voita tai 2 pussia (yht 1 kg) pakasteperunasosetta

3 dl (kerma)maitoa

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1 dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa (tai vaihtoehtoisesti pakastepinaattia)

200 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna

  1. Silppua sipulit ja pekoni.
  2. Kuumenna pata ja paista pekoni öljyn ja voin seoksessa.
  3. Kuullota rasvassa sipulisilppu, vedä sivuun ja lisää jäinen käristysliha vähitellen. Sekoittele lihaa kunnes koko määrä on sulanut ja muuttunut harmaaksi.
  4. Anna kypsyä omassa liemessään kunnes liha tuoksahtaa paahtuvalle. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
  5. Lisää pataan pullollinen olutta, anna kiehahtaa. Lisää lopuksi sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy nesteeseen. Pane pataan rosmariininoksa, katajanmarjat ja kourallinen kuivattuja metsäsieniä.
  6. Hauduta käristystä vähintään tunti kannen alla miedolla lämmöllä. Tiivis kansi pitää käristyksen kosteana.
  7. Kun käristys hautuu, tee perunasose. Kuori perunat. Paloittele ne isoiksi lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Survo perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Lisää voi. Kuumenna maito kattilassa tai mikrossa. Lisää perunasoseen joukkoon. Vatkaa tasaiseksi. Voit tehdä muusin myös pakasteperunasoseesta pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä hieman nestemäärää. Mausta perunasose suolalla, silputulla ruohosipulilla ( tai sulatetulla, valutetulla pinaatilla) ja sekoita joukkoon kananmunat sekä puolet juustoraasteesta.
  8. Pane käristys voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä perunasose kastikkeen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.  Kypsennä riistapaistosta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
  9. Tarjoa paistoksen kanssa puolukka- tai karpalosurvosta sekä etikkasäilykkeitä.
Le Gruyére AOP -juusto ja olut viihtyvät hyvin yhdessä.

Le Gruyére AOP -juusto ja olut viihtyvät hyvin yhdessä.

Juomavinkki

Riistapaistoksen villiin makuun sopii mainiosti olut. Valitse kaveriksi joko lager tai ale. Viininystävä valitsee ruoan kaveriksi Vuoden viini-kilpailussa 2020 Vuoden punaviiniksi valitun rotevan ja voimakkaan portugalilaisen  Pinha Ribeiro Santo Reserva 2017 -punaviinin, 11,95 e.

© Alko

Lue myös

Pannari maistuu lihattomalle sellaisenaankin, mutta ruoan kaverina voi tarjota paistettua pekonia tai makkaraa. © Tiina Rantanen

Juusto-perunapannari on helppo herkku

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoinen riistapaistos on lohturuokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X