
Juustoinen tomaattipiirakka on keväinen herkku

Juustoinen tomaattipiiras on uskomattoman herkullinen vappu- tai äitienpäivätarjottava. Se on helppo ottaa mukaan myös piknikille. Piiras on parhamimmillaan haaleana tai huoneenlämpöisenä. Kaverikseen se ei kaipaa kuin raikasta vihreää salaattia ja lasillisen kesäistä roseeviiniä.
Le Gruyére -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Nuoren guyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas. Todellinen herkkupala ihan sellaisenaan.

Dijoninsinappi, Le Gruyère AOP -juusto, tomaatti ja tuore basilika muodostavat piirakassa kielenvievän makuliiton.
Juustoinen tomaattipiirakka
25 x 30 cm vuoka
lakto-vegetaarinen
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125 g kylmää voita kuutioina
1 1/2 dl maitorahkaa
Täyte
3 rkl karkeaa Dijoninsinappia
200 g raastettua Le Gruyère AOP -juustoa
500 g (kirsikka)luumutomaatteja
1 dl silputtua basilikaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
1/2 dl neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
- Tee pohja. Sekoita suola vehnäjauhoihin ja lisää sitten kuutioitu, kylmä voi. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi ja lisää rahka ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa, ettei se sitkisty.
- Voitele vuoka ja jauhota se halutessasi korppujauhoilla. Näin piirakka on helppo irrottaa. Mikäli omistat irtopohjaisen piirakkavuoan, käytä sitä.
- Taputtele taikina 25 x 30 cm suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja sen reunoille. Voit luonnollisesti käyttää myös pyöreää piirakkavuokaa Laita vuoka jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
- Tee täyte piirakkapohjan levätessä jääkaapissa. Hienonna valkosipulin kynnet ja laita ne maustamaan oliiviöljjyyn. Viipaloi tai halkaise tomaatit ja silppua basilika. Raasta juusto.
- Levitä torttupohjalle sinappi, lisää puolet juustoraasteesta ja silputtu basilika. Asettele juuston päälle
- tomaattiviipaleet kauniisiin riveihin.. Kaada tomaattien päälle valkosipulioliiviöljy. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja lisää pinnalle loput juustoraasteesta. Jatka kypsentämistä 15-20 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä. Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä vihreän salaatin kanssa.
Viinivinkki

Tarjoa juustoinen tomaattipiirakka roseeviinin kanssa. 1,5 litran hanapakkaaukseen pakattu Bernard et Olivier Costen Rosé Pinknik on ollut suurmenestys Norjassa. Tuote on tilattavissa Alkosta 23.4. alkaen. Hinta 20,90 € / 1,5 l bib.
Lue myös
Kevään juhliin – juustoiset parsapiiraat

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoinen tomaattipiirakka on keväinen herkku