Mainos: Le Gruyère AOP
HimahellaMainos

Juustoinen tomaattipiirakka on keväinen herkku

Kaupallinen yhteistyö: Le Gruyère AOP.

Juustoinen tomaattipiiras saa makunsa sveitsiläisestä Le Gruyère AOP -juustosta. © Tiina Rantanen

Juustoinen tomaattipiiras on uskomattoman herkullinen vappu- tai äitienpäivätarjottava. Se on helppo ottaa mukaan myös piknikille. Piiras on parhamimmillaan haaleana tai huoneenlämpöisenä. Kaverikseen se ei kaipaa kuin raikasta vihreää salaattia ja lasillisen kesäistä roseeviiniä. 

Le Gruyére -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Nuoren guyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas. Todellinen herkkupala ihan sellaisenaan.

Dijoninsinappi, Le Gruyère AOP -juusto, tomaatti ja tuore basilika muodostavat piirakassa kielenvievän makuliiton. © Tiina Rantanen

Juustoinen tomaattipiirakka

25 x 30 cm vuoka

lakto-vegetaarinen

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

125 g kylmää voita kuutioina

1 1/2 dl maitorahkaa

Täyte

3 rkl karkeaa Dijoninsinappia

200 g raastettua Le Gruyère AOP -juustoa

500 g (kirsikka)luumutomaatteja

1 dl silputtua basilikaa

ripaus mustapippuria

ripaus suolaa

1/2 dl neitsytoliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

  1. Tee pohja. Sekoita suola vehnäjauhoihin ja lisää sitten kuutioitu, kylmä voi. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi ja lisää rahka ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa, ettei se sitkisty. 
  2. Voitele vuoka ja jauhota se halutessasi korppujauhoilla. Näin piirakka on helppo irrottaa. Mikäli omistat irtopohjaisen piirakkavuoan, käytä sitä.
  3. Taputtele taikina 25 x 30 cm suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja sen reunoille. Voit luonnollisesti käyttää myös pyöreää piirakkavuokaa Laita vuoka jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
  4. Tee täyte piirakkapohjan levätessä jääkaapissa. Hienonna valkosipulin kynnet  ja laita ne maustamaan oliiviöljjyyn. Viipaloi tai halkaise tomaatit ja silppua basilika. Raasta juusto.
  5. Levitä torttupohjalle sinappi, lisää puolet juustoraasteesta ja silputtu basilika. Asettele juuston päälle
  6.  tomaattiviipaleet kauniisiin riveihin.. Kaada tomaattien päälle valkosipulioliiviöljy. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria.
  7. Paista 225-asteisessa uunissa noin  10 minuuttia ja lisää pinnalle loput juustoraasteesta. Jatka kypsentämistä 15-20 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä. Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä vihreän salaatin kanssa.

Viinivinkki

© Tiina Rantanen

Tarjoa juustoinen tomaattipiirakka roseeviinin kanssa.  1,5 litran hanapakkaaukseen pakattu Bernard et Olivier Costen Rosé Pinknik  on ollut suurmenestys Norjassa. Tuote on tilattavissa Alkosta 23.4. alkaen. Hinta 20,90 € / 1,5 l bib.

Lue myös

Kevään juhliin – juustoiset parsapiiraat 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoinen tomaattipiirakka on keväinen herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X