
Juustoiset illanistujaiset - helpot ja nopeat juustoherkut

Juustokuusi on helppo ja herkullinen juhlakausen tarjottava. © Tiina Rantanen
Vuodenvaihteen juhlasesonki on pyörähtänyt käyntiin ja ystäviä on mukava tavata rentojen illanistujaisten merkeissä. Niinpä Himahellan keittiössä kehititettiin muutama helppo ja nopea juustoinen herkku, joiden tärkeä ainesosa on aromaattinen sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto.
Juustoiset joulukuuset (kuva aloituksessa)
8-10 hengelle
2 x 200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pussi Ranskalainen sipulikeitto -aineksia
3 dl ( noin 75 g) Le Gruyère AOP Classic -juustoa raastettuna
Koristeeksi
75-100 g savumanteleita tai kuorimattomia manteleita
75-100 g kuorittuja manteleita
kuivattuja karpaloita
rosmariinin oksia
- Sekoita tuorejuustoon sipulikeittoainekset ja juustoraaste. Jaa massa kahteen osaan ja muotoile ne pisaranmuotoisiksi, ylhäältä suippeneviksi kuusiksi.
- Pistele manteleita juustomassaan siten, että ne muistuttavat käpyä. Koristele vati kuivatuilla karpaloilla ja tuoreilla rosmariinin oksilla.
Viinivinkki
Juustokuuset viihtyvät italialaisten Ti Amo -viinien seurassa. Ti Amo Primitivo, 14,98 e, on täyteläinen ja pehmeätanniinen punaviini ja Ti Amo Pinot Grigio, 12,90 e, on keskitäyteläinen, pehmeä ja kepeä valkoviini. Keraamisella etiketillä varustetut pullot ovat myös mukavia viemisiä yhteisiin illanistujaisiin. Samat viinit sopivat mainiosti myös tapaskranssin kaveriksi.
Tapaskranssi
6-8 annosta
250-300 g Le Gruyère AOP Réserve tai Alpage -juustoa kuutioituna
200 g ilmakuivattua salamia ja/tai kinkkua
200 g tummia viinirypäleitä
100 g pecan- tai saksanpähkinöitä
marinoituja oliiveja
Koristeeksi
laakerinlehtiä tai rosmariinin oksia
Lisäksi
viikunahilloa tai glögimarmeladia
juustokeksejä/suolakeksejä ja patonkiviipaleita
- Asettele kaikki ainekset pyöreälle vadille kranssin muotoon.
- Pane vadin keskelle kulho, jossa on viikunahilloa tai glögimarmeladia juuston kaveriksi.
Helpot Le Gruyeré -keksit
noin 35 kpl
vähälaktoosinen
100 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
2 dl erikoisvehnäjauhoja
100 g (laktoositonta) voita
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
2-3 rkl kylmää vettä
Pinnalle
* Le Gruyère AOP – juustoraastetta ja kuminan siemeniä/seesaminsiemeniä
*tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa
* mustia seesaminsiemeniä /unikonsiemeniä
- Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Raasta juusto. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi massaksi joko nyppimällä tai monitoimikoneessa. Älä käytä konetta liikaa, jotta taikina ei sitkisty.
- Jaa taikina kolmeen osaan. Tee kustakin taikinasta sormenvahvuinen pötkö.
- Jaa kaksi pötköistä kumpikin 10-12 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Paina haarukalla ristikuvio jokaisen pallon pintaan ja ripottele pinnalle joko juustoraastetta ja kuminaa tai sormisuolakiteitä ja rosmariinia.
- Pyörittele kolmas tanko seesamin- tai unikonsiemenissä ja viipaloi sekin 10-12 osaan ja nostele viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Paina haarukalla ristikuvio keksien pintaan.
- Paista keksejä 12 – 15 minuuttia kunnes keksien pinta on aavistuksen ruskistunut. Paistoaika vaihtelee uunin ja keksien paksuuden mukaan.
- Tarjoa keksit sellaisenaan glögin tai viinin kanssa tai juusto-/tapastarjottimen osana.
Valitse Le Gruyère AOP myös juustotarjottimelle
Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi.
- Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen, juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä.
- Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi ja aromaattisempi.
- Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.
Juustoisin illanistujaisterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoiset illanistujaiset - helpot ja nopeat juustoherkut