MAINOS | Le Gruyère AOP
MAINOS |  Himahella

Juustoiset illanistujaiset - helpot ja nopeat juustoherkut

© Tiina Rantanen

Juustokuusi on helppo ja herkullinen juhlakausen tarjottava. © Tiina Rantanen

Vuodenvaihteen juhlasesonki on pyörähtänyt käyntiin ja ystäviä on mukava tavata rentojen illanistujaisten merkeissä. Niinpä Himahellan keittiössä kehititettiin muutama helppo ja nopea juustoinen herkku, joiden tärkeä ainesosa on aromaattinen sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto.

Juustokuuset syntyvät vain muutamasta aineksesta sekoittamalla. © Tiina Rantanen

Juustoiset joulukuuset (kuva aloituksessa)

8-10 hengelle

2 x 200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 pussi Ranskalainen sipulikeitto -aineksia

3 dl ( noin 75 g) Le Gruyère AOP Classic -juustoa raastettuna

Koristeeksi

75-100 g savumanteleita tai kuorimattomia manteleita

75-100 g kuorittuja manteleita

kuivattuja karpaloita

rosmariinin oksia

  1. Sekoita tuorejuustoon sipulikeittoainekset ja juustoraaste. Jaa massa kahteen osaan ja muotoile ne pisaranmuotoisiksi, ylhäältä suippeneviksi kuusiksi.
  1. Pistele manteleita juustomassaan siten, että ne muistuttavat käpyä. Koristele vati kuivatuilla karpaloilla ja tuoreilla rosmariinin oksilla.
Juustokuuset viihtyvät niin glögin kuin italialaisen valko- tai punaviinin seurassa. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Juustokuuset viihtyvät italialaisten Ti Amo -viinien seurassa. Ti Amo Primitivo, 14,98 e, on täyteläinen ja pehmeätanniinen punaviini ja Ti Amo Pinot Grigio, 12,90 e, on keskitäyteläinen, pehmeä ja kepeä valkoviini. Keraamisella etiketillä varustetut pullot ovat myös mukavia viemisiä yhteisiin illanistujaisiin. Samat viinit sopivat mainiosti myös tapaskranssin kaveriksi.

 

Tapaskranssi on helppo illanistujaistarjottava .Tapaskranssi maistuu myös kuplivan cavan kanssa tarjottuna. © Tiina Rantanen

Tapaskranssi

6-8 annosta

250-300 g Le Gruyère AOP Réserve tai Alpage -juustoa kuutioituna

200 g ilmakuivattua salamia ja/tai kinkkua

200 g tummia viinirypäleitä

100 g pecan- tai saksanpähkinöitä

marinoituja oliiveja

Koristeeksi

laakerinlehtiä tai rosmariinin oksia

Lisäksi

viikunahilloa tai glögimarmeladia

juustokeksejä/suolakeksejä ja patonkiviipaleita

  1. Asettele kaikki ainekset pyöreälle vadille kranssin muotoon.
  2. Pane vadin keskelle kulho, jossa on viikunahilloa tai glögimarmeladia juuston kaveriksi.
Juustoiset keksit maistuvat valkoisen glögin kanssa. © Tiina Rantanen

Helpot Le Gruyeré -keksit

noin 35 kpl

vähälaktoosinen

100 g  Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna

2 dl erikoisvehnäjauhoja

100 g (laktoositonta) voita

1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua

2-3 rkl kylmää vettä

Pinnalle

* Le Gruyère AOP – juustoraastetta ja kuminan siemeniä/seesaminsiemeniä

*tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa

* mustia seesaminsiemeniä /unikonsiemeniä

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Raasta juusto. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi massaksi joko nyppimällä tai monitoimikoneessa. Älä käytä konetta liikaa, jotta taikina ei sitkisty.
  3. Jaa taikina kolmeen osaan. Tee kustakin taikinasta sormenvahvuinen pötkö.
  4. Jaa kaksi pötköistä kumpikin 10-12 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Paina haarukalla ristikuvio jokaisen pallon pintaan ja ripottele pinnalle joko juustoraastetta ja kuminaa tai sormisuolakiteitä ja rosmariinia.
  5. Pyörittele kolmas tanko seesamin- tai unikonsiemenissä ja viipaloi sekin 10-12 osaan ja nostele viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Paina haarukalla ristikuvio keksien pintaan.
  6. Paista keksejä 12 – 15 minuuttia kunnes keksien pinta on aavistuksen ruskistunut. Paistoaika vaihtelee uunin ja keksien paksuuden mukaan.
  7. Tarjoa keksit sellaisenaan glögin tai viinin kanssa tai juusto-/tapastarjottimen osana.
Kypsytetty juusto ja makea hilloke muodostavat herkullisen makuparin. © Tiina Rantanen

Valitse Le Gruyère AOP myös juustotarjottimelle 

Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi.

Juustoisin illanistujaisterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoiset illanistujaiset - helpot ja nopeat juustoherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *