Juustoinen joulukukka on suolainen joulutorttu
Suomalaisiin jouluperinteisiin kuuluu voitaikinasta leivottu joulutorttu luumuhillosilmällä. Himahellan keittiössä perinteinen torttu sai sveitsiläisen kierteen, kun torttutäyte valmistettiin sveitsiläisestä Le Gruyère AOP- juustosta, mustista oliiveista sekä yrteistä ja torttu leivottiin kukan muotoon.
Joulutortun alkuperää ei täsmällisesti tiedetä, mutta suomalaiseen joulupöytään se lienee kulkeutunut ruotsalaisesta keittiöstä. Perinteisesti joulutorttu on saanut meillä tähden tai puolikuun muodon. Erilaiset pasteijat ja suolaiset piirakat kuuluvat nykyisin joulun kahvi- ja glögipöytiin. Niinpä tämä hybriditorttu maistuu erityisesti heille, jotka valitsevat mielummin suolaisen kuin makean pikkupalan kahvin tai teen kaveriksi.
Juustoiset joulukukat
10 kappaletta
laktoositon
1 pkt (500 g) torttutaikinalevyjä
200 g Le Gruyère AOP- juustoa
150 g kivettömiä mustia oliiveja
1 ruukku persiljaa
3-4 valkosipulinkynttä
Voiteluun:
1 kananmuna
- Sulata torttutaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Taikinan tulee olla sulanutta, mutta vielä kylmää.
- Ota juustopalasta noin 50 grammaa juustokuorrutusta varten. Jätä 10 oliivia koristeeksi.
- Tee täyte. Pane 150 rammaa Le Gruyère -juustoa, oliivit, persilja ja valkosipulinkynnet monitoimikoneeseen tai tehosekottimeen ja käytä konetta, kunnes ainekset ovat tahnamaisia. Raasta loppu juusto.
- Voit tehdä perinteisiä joulutähtiä tai kuvan mukaisia juustokukkia. Jaa jokainen torttutaikinalevy puoliksi ja tee jokaiseen neliön kulmaan kulman muotoinen viilto. Pane lusikallinen oliivi-juustotahnaa torttulevylle ja käännä jokainen kulma keskelle. Voitele tortut munalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Viimeistele koristelu kokonaisella oliivilla.
- Paista torttuja 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Juomavinkki
Juustoiset joulukukat maistuvat glögin, haudutetun teen, suodatinkahvin tai notkean punaviinin kanssa.
Lue myös
3 x helpot Le Gruyère -juustokeksit
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoinen joulukukka on suolainen joulutorttu