MAINOS | Le Gruyère AOP
MAINOS |  Himahella

Juustoinen joulukukka on suolainen joulutorttu

Juustoinen joulukukka on kahvipöydän suolainen herkkupala. © Tiina Rantanen

Suomalaisiin jouluperinteisiin kuuluu voitaikinasta leivottu joulutorttu luumuhillosilmällä. Himahellan keittiössä perinteinen torttu sai sveitsiläisen kierteen, kun torttutäyte valmistettiin sveitsiläisestä Le Gruyère AOP- juustosta, mustista oliiveista sekä yrteistä ja torttu leivottiin kukan muotoon. 

Juustoiset joulukukat valmistuvat näppärästi valmiista torttutaikinalevyistä. © Tiina Rantanen

Joulutortun alkuperää ei täsmällisesti tiedetä, mutta suomalaiseen joulupöytään se lienee kulkeutunut ruotsalaisesta keittiöstä. Perinteisesti joulutorttu on saanut meillä tähden tai puolikuun muodon. Erilaiset pasteijat ja suolaiset piirakat kuuluvat nykyisin joulun kahvi- ja glögipöytiin. Niinpä tämä hybriditorttu maistuu erityisesti heille, jotka valitsevat mielummin suolaisen kuin makean pikkupalan kahvin tai teen kaveriksi.

Juustoiset joulukukat ovat helppja valmistaa. © Tiina Rantanen

Juustoiset joulukukat

10 kappaletta

laktoositon

1 pkt (500 g) torttutaikinalevyjä

200 g Le Gruyère AOP- juustoa

150 g kivettömiä mustia oliiveja

1 ruukku persiljaa

3-4 valkosipulinkynttä

Voiteluun:

1 kananmuna

  1. Sulata torttutaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Taikinan tulee olla sulanutta, mutta vielä kylmää.
  2. Ota juustopalasta noin 50 grammaa juustokuorrutusta varten. Jätä 10 oliivia koristeeksi.
  3. Tee täyte. Pane 150 rammaa Le Gruyère -juustoa, oliivit, persilja ja valkosipulinkynnet monitoimikoneeseen tai tehosekottimeen ja käytä konetta, kunnes ainekset ovat tahnamaisia. Raasta loppu juusto.
  4. Voit tehdä perinteisiä joulutähtiä tai kuvan mukaisia juustokukkia. Jaa jokainen torttutaikinalevy puoliksi ja tee jokaiseen neliön kulmaan kulman muotoinen viilto. Pane lusikallinen oliivi-juustotahnaa torttulevylle ja käännä jokainen kulma keskelle. Voitele tortut munalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Viimeistele koristelu kokonaisella oliivilla.
  5. Paista torttuja 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Juustoiset joulukukat viimeistellään juustoraasteella ja kokonaisella oliivilla. © Tiina Rantanen

Juomavinkki

Juustoiset joulukukat maistuvat glögin, haudutetun teen, suodatinkahvin tai notkean punaviinin kanssa.

Juustoiset keksit maistuvat valkoisen glögin kanssa. © Tiina Rantanen

Lue myös

3 x helpot Le Gruyère -juustokeksit

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoinen joulukukka on suolainen joulutorttu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *