Mainos: Appenzeller
HimahellaMainos

Juustoiset riistatacot – mikä syysherkku!

Kaupallinen yhteistyö: Appenzeller.

Pehmeät riistatacot täytetään riistakäristyksellä, punasipuli-puolukkahillokkeella ja täyteläisellä Appenzeller-juustokastikkeella. © Tiina RAntanen

Riista, sienet ja marjat ovat syksyisen ruokasesongin juhlaa. Syksy on myös illanistujaisten ja ystävien tapaamisen aikaa. Tässä postauksessa metsiemme herkut saavat seurakseen aromikkasta Appenzeller-juustoa ja koko komeus kääritään porkkanatortillaan meksikolaiseen tapaan. Next-Mexiä Himahellan tapaan. 

Appenzeller on juustotarjottimen aromikas herkku. © Tiina Rantanen

Appenzeller®-juusto on ehkä Sveitsin persoonallisimman  ja voimakkaimman makuinen juusto.  Se on herkkua sellaisenaan, mutta aromikas juusto antaa pikantin säväyksen ruokaan kuin ruokaan. Kokki voi valita, kuinka voimakasta juustoa ruokaansa haluaa käyttää. Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus. Juustosta löytyy seuraavat kypsyysasteet:

Appenzeller® Mildly spicy (3 kk)

Appenzeller® Mildly spicy-juusto on yksi Sveitsin kaikkein suurimpia juustoerikoisuuksia.  Miedosti maustettua Appenzeller® Mildly spicy-juustoa hoidetaan kellarissa vähintään kolmen kuukauden ajan yrttiliemellä. Mildly spicy -juuston tunnistat hopeisesta etiketistä.

Appenzeller® Bio mildly spicy (3 kk)

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta.  Luonnonmukaisen Appenzeller® -juuston erotat juustotiskissä Bio-kuorileimasta ja BIO-sanasta etiketissä. Juuston maku on sama kuin yhtä kauan kellaroidun Appenzeller® Mildly spicy-juuston.

Appenzeller® Strongly spicy (4 kk)

Appenzeller® Strongly spicy -juusto saa vahvan, mausteisen makunsa kypsyessään kellarissa vähintään neljä kuukautta. Appenzeller® Strongly spicy -juuston tunnistaa kultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)

Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä juustojen erikoisasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Superior spicy  (9 kk)

Superior spicy on Appenzeller® -perheen uusin tulokas. Luonteeltaan pikantin ja tasapainoisen juuston pinnalla on suolakiteitä. Juuston maku on pyöreän kermainen. Yhdeksän kuukautta kellareissa kypsytetty Superior spicy maistuu yllättävästi erilaiselta kuin muut  Appenzeller®-perheen jäsenet.  Superior spicyn tunnistat pinkihtävästä etiketistä.

Riistatacot maistuvat punaviinin tai oluen kanssa tarjottuna. © Tiina RAntanen

Juustoiset riistatacot

6-8 tacoa/3-4 annosta

Riistakäristys

170 g amerikanpekonia

500 g poron- tai riistakäristyslihaa

1 l metsäsieniä, esim. suppilovahveroita

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 tl Provencen yrttiseosta tai rosmariinia

1 laakerinlehti

3 dl vettä tai olutta

Tarjoiluun:

6-8 porkkana- tai vehnätortillaa

Punasipuli-puolukkahilloketta (ohje alla)

Chilistä Appenzeller-kastiketta (ohje alla)

salaattisekoitusta

puolukoita

  1. Tee ensin punasipuli-puolukkahilloke alla olevan ohjeen mukaan. Anna sen jäähtyä.
  2. Tee riistakäristys Suikaloi pekoni ja käristä sitä pannulla kunnes rasva irtoaa.
  3. Lisää jäinen riistakäristysliha ja sekoita varovasti käännellen, kunnes lihat alkavat irrota toisistaan. Kypsennä, kunnes liha muuttuu harmaaksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja yrttiseoksella. Lisää pannulle (käsitellyt) sienet ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.
  4. Lisää vesi /olut ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 30-60 minuuttia.
  5. Tee chilitahnalla maustettu Appenzeller-juustokastike alla olevan ohjeen mukaan.
  6. Lämmitä tortillat kuumalla, kuivalla paistinpannulla noin 10 sekuntia per puoli, kunnes ne saavat vähän väriä ja pullistuvat. Laita lämmitetyt tortillat keittiöpyyhkeen alle, jotta ne pysyvät lämpiminä.
  7. Laita kaikki ainekset tarjolle ja anna jokaisen koota oma taconsa.

Punasipuli-puolukkahilloke sopii myös riistaruokien, maksan tai juustojen lisäkkeeksi. © Tiina RAntanen

Punasipuli-puolukkahilloke

noin 5 dl

vegaaninen, gluteeniton, maidoton

2 ( 300 g) punasipulia

200 g puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta

1 1/2 dl ruokosokeria tai hillosokeria

1 tl sormisuolaa

ripaus mustapippuria

  1. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulia oliiviöljyssä 2 minuuttia. Lisää puolukat ja 1 dl vettä. Keitä 5 minuuttia.
  2. Lisää sokeri, etikka, suola ja pippuri ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
  3. Kaada kuuma hilloke lasitölkkiin ja sulje kansi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Tacojen lisäksi punasipulipuolukkahilloke maistuu juustojen, leikkeleiden, riista-, lammas- ja maksaruokien kanssa.

Appenzelleristä valmistettu juustokastike maustettaan chilitahnalla. © Tiina RAntanen

 Appenzeller-kastike tacoille

4 -6 annosta

2 dl kermaa

150 g Appenzeller® juustoa raastettuna

1-2 tl chilitahnaa (esim. Gochujang)

1/4 tl mustapippuria

  1. Lämmitä kerma kattilassa. Lisää joukkoon juustoraaste ja sekoita kunnes juusto sulaa tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta kastike pippurilla ja chilitahnalla. Tarjoile lämpimänä riistatacojen kanssa.

Viinivinkki:

Riistatacojen ja juustotarjottimen kaveriksi sopii Noble Vines 667 Pinot Noir 2019,  täyteläinen, keskitanniininen, marjaine, kevyen lääkeyrttinen ja tamminen Pinot Noir -rypäleestä valimistettu punaviini Kaliforniasta, 15, 98 e.   Myös Ale-olut sopii tacojen kanssa tarjottavaksi.

Appenzeller-juustot ovat juustotarjottimen herkkujuustoja. © Tiina RAntanen

 

Hirviburgereiden mehevyyden salaisuusLue myös:

Hirviburgerit ovat villiä herkkua

 

Syksyisin terveisin

Blonditiina

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoiset riistatacot – mikä syysherkku!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X