MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Juustokuorrutettu karitsan kare - pääsiäisen helppo herkku

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Karitsan kare on kuorrutettu Appenzeller®-juustosta ja yrteistä tehdyllä tahnalla. © Tiina Rantanen

Juustokuorrutettu karitsan kare on helppo ja herkullinen pääsiäisruoka, joka jättää aikaa myös ystävien kanssa seurustelulle!

Pääsiäinen on joulun jälkeen suurin ruokajuhlamme.  Pääsiäistä vietetään, kuten jouluakin, usein perheen tai ystävien kanssa. Silloin on mukava tarjota helppoa, mutta herkullista ruokaa, joka ei vaadi emäntää tai isäntää hääräämään tunteja  keittiössä vieraiden jo istuessa ruokapöydässä.  Tämän ohjeen jippo on siinä, että pääsiäiskaritsa valmistetaan jo etukäteen uunivalmiiksi.  Ohje on helppo ja yksinkertainen, mutta sitäkin herkullisempi!

Herkullisuuden salaisuus piilee ruokaan käytetyssä sveitsiläisessä Appenzeller® -juustossa. Juusto saa sille tyypillisen makunsa yrttiliemestä, jolla juustoa harjataan kypsymisen aikana.  Liemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus.  Ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin. Sen sanotaan kuitenkin olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu ekstrakti. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä. Siitä lähtien yrttilientä on valmistettu Emil Ebneter & Co. -tislaamossa kaikkien juustoloiden käyttöön.

Juustokuorrutettu karitsan kare valmistuu muutamasta aineksesta: lihasta, yrteistä, valkosipulista ja juustosta. © Tiina Rantanen

Juustokuorrutettu karitsan kare

neljä annosta

gluteeniton, laktoositon

 800 g karitsan karetta

voita/öljyä

suolaa

mustapippuria

1/2 sitruunan mehu

Kuorrutus

200 g Appenzeller® Extra Spicy tai Appenzeller® Classic -juustoa

1 dl silputtua minttua

1 dl silputtua lehtipersiljaa

3-4 valkosipulinkynttä

1/2 dl oliiviöljyä

  1. Jaa kare 2-3 luuvälin annospaloiksi. Kuumenna rasva pannulla ja ruskista kare nopeasti molemmin puolin. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Nosta karepalat uunivadille.
  2. Pane raastettu juusto , yrtit ja valkosipulinkynnet monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Käytä konetta, kunnes ainekset ovat tahnamaisia, lisää öljy lopuksi tahnan joukkoon
  3. Jaa juustotahna karepaloille. Tähän asti voit tehdä ruoan etukäteen.
Karitsan kare valmiina uuniin! © Tiina Rantanen
  1. Kuorruta karitsan karetta 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes kuorrutus saa hieman väriä.
  2. Tarjoa karitsan kare valkosipuliperunoiden tai Appenzeller-perunaterriinin kanssa.
Tarjoa juustokuorrutettu karitsan kare valkosipuliperunoiden tai Appenzeller-terriinin kanssa. © Tiina Rantanen

Perunaterriini on pääsiäislampaan herkullinen kaveri

Terriini on näyttävän näköinen, mutta helposti valmistuva juhlaherkku. Salaisuus piilee siinä, että perunaviipaleiden tulee olla mahdollisimman ohuita. Ohuita viipaleita saa aikaiseksi esimerkisi monitoimikoneen viipalointiterällä tai mandoliinilla.  Jos haluat tarjota terriinin kauniisti koossa pysyvinä viipaleina, anna sen jäähtyä seuraavaan päivään. Leikkaa terriinistä viipaleita terävällä veitsellä ja kuumenna viipaleet uunissa karitsan kareen kanssa tai vaihtoehtoisesti paistinpannulla voissa.

© Tiina Rantanen

Appenzeller-perunaterriini

1  kg kiinteitä perunoita tai yleisperunoita

1 pala (210 g) Appenzeller® Classic -juustoa tai Appenzeller® Mildly spicy -juustoa

1 (luomu) sitruunan raastettu kuori

2 oksaa rosmariinia

3-5 valkosipulinkynttä

2 tl sormisuolaa

1/4 tl mustapippuria

2 dl kuohukermaa

2-3 rkl voita

  1. Kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Käytä monitoimikoneen ohutta viipalointiterää tai mandoliinia. Pidä viipaleita kylmässä vedessä muiden valmistelujen ajan, jotta perunaviipaleet eivät tummu.
  2. Raasta Appenzeller® -juusto.
  3. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori, hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja riivi rosmariini. Pane ainekset suolan ja pippurirouheen kanssa kulhoon ja sekoita ne keskenään.
  4. Voitele suorakaiteen muotoinen, 2 litran vetoinen leipävuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Voitelelu auttaa leivinpaperia pysymään paikallaan.
  5. Asettele vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, mausteseosta ja juustoraastetta. Tee näin noin 3-4 kerrosta. Kaada vuokaan kerma ja nostele perunoita hiukan, jotta kerma valuu perunakerrosten väliin. Pane vuoan päälle muutama voinokare.
  6. Paista terriiniä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä. Ota vuoka uunista ja anna sen vetäytyä puolisen tuntia ja kumoa tarjolle.
  7. Tarjoa juustoista perunaterriiniä  pääsiäislampaan lisäkkeenä.

 

Uuniparsa on sellaisenaan kasvisruoka tai liha- ja kalaruokien lisäke. © Tiina Rantanen

Karitsan kareen kaveriksi sopivat myös helpot uuniparsat, joihden ohjeen löydät täältä.

Viinivinkki

© Alko

Karitsan kareen  kaveriksi sopii italialainen punaviini, esimerkiksi keskitäyteläinen Poggio al Tufo Rompicollo 2015, 12,98 euroa.

Herkullista pääsiäistä toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustokuorrutettu karitsan kare - pääsiäisen helppo herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *