Himahella

Kastanjat ovat nyt sesongissa

Meillä kastanjat eivät vielä ole mitään perusherkkua, mutta Euroopassa ei syksyllä voi olla törmäämättä kärryihin tai kojuihin, joista leijuu paahtuvan kastanjan tuoksu. Loppusyksy ja varsinkin joulunaika on kastanjan parasta sesonkia.

Kastanjakoju

Kastanjapuita viljellään mm. Etelä- ja Keski-Euroopassa. Ne kasvavat vuoristossa, alueilla, jossa viljat eivät juuri menesty. Kastanja oli välillä hyvinkin epätrendikästä syötävää, sillä se tunnettiin paremmin köyhien ruokana. Suomessa kasvavan hevoskastajan hedelmät eivät ole syötäviä.

Ranskassa kastanja on todella suosittu herkku sekä suolaisissa ruoissa, leivonnaisissa että jälkiruoissa. Italialaiset eivät ole pekkaa pahempia, he myös jauhavat kastanjoita ja valmistavat jauhosta puuroa, leipiä tai keksejä. Saapasmaassa jopa pannaan kastanjaolutta. Englanninkielisissä maissa maustettua kastanjasosetta käytettään usein kiitospäivän kalkkunan täytteeseessä.

Paahdettuja kastanjoita

Kastanjat ovat nyt sesongissa

Kastanjoiden sadonkorjuuaika on loka-marraskuussa. Oikea kastanjatuntija osaa nimetä puoli tusinaa tai enemmän kastanjalajikkeita. Italiassa on kahdenlaisia kastanjoita: castagne, jotka ovat yleensä pieniä ja usein melko tasasivuisia, sekä marroni, jotka ovat pyöreämpiä, kiinteitä ja suurempia.

Kastanjat

Tuoreita kastanjoita ostaessa kannattaa valita kiinteitä, pulskia ja sileän kiiltäviä yksilöitä. Hyvälaatuinen kastanja on painava, eikä kuoren ja pähkinän välissä ole ilmaa. Jos haluat varmistua pähkinän laadusta, upota kastanjat veteen. Hyvät kastanjat painuvat pohjaan, huonot jäävät usein pinnalle kellumaan. Hyvälaatuisesta kastanjasta kuori myös irtoaa helposti paahtamisen tai keittämisen jälkeen.

Kastanja sisältää runsaasti tärkkelystä, joka vaatii kypsennystä. Kypsennyksessä tärkkelys hajoaa sokeriksi ja maku muuttuu makeahkoksi ja pähkinämäiseksi. Kastanjan makua on verrattu uuniperunaan. Kastanjaa käytettiinkin monissa eri ruoissa perunan tavoin ennen kuin Kolumbus pistäytyi Atlantin takana.

Mitä kastanjoille tehdään?

Perinteisesti kastanjoita paahdetaan avotulella tai uunissa. Ne voidaan myös kypsentää mikroaaltouunissa, voileipägrillissä, sähkölevyllä tai paistinpannulla. Varaa neljälle hengelle noin puoli kiloa kastanjoita. Joissain ohjeissa kehotetaan varaamaan 30-40 kappaletta henkeä kohden.

Kastanjat

Ennen kypsennystä, tee kuoreen viilto estääksesi kastanjoita räjähtämästä kypsentämisen aikana. Paahda niitä noin 25 minuutin ajan. Työn edistymisen kannalta todettakoon, että lämpimiä pähkinöitä on helpompi kuoria kuin jäähtyneitä.

Paahdetut kastanjat ovat naposteluruokaa sellaisenaan, mutta ne voi myös kypsentää suolapedillä uunissa 225 asteen lämmössä tuon saman 20-25 minuuttia. Koska kastanjat voivat olla eri kokoisia, kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla.  Uunikastanjat kuoritaan ja tarjotaan kuumina sitruunalla maustetun, vaahdotetun voin kanssa.

Kastanjatahnaa ja suklaata

Kastanjoita voi myös keittää, kuoria ja soseuttaa. Kastanjasose sopii liha- ja linturuokien, kuten hanhen tai broilerin lisäkkeeksi tai kalkkunan täytteeksi. Kokeile myös kinkun kaverina! Kastanjasosetta voi tietty käyttää myös jälkiruokiin tai leivonnaisiin.

Kastanja-suklaamousse

Kaupoissa on myytävänä myös makeutettua ranskalaista kastanjatahnaa Bonne Mama- ja St. Dalfour -tuotemerkeillä. Kastanjatahnaa voi syödä hillon tapaan kakkujen, leipien, lettujen ja vaikka jäätelön kera. Sitä voi myös käyttää kääretortun tai jouluhalon täytteenä. Ja tuleepa tahnasta tumman suklaan kanssa aika ihana kastanja-suklaamoussekin, joka sopii vaikkapa pikkujouluajan jälkiruoaksi.

Pähkinäisin terveisin,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kastanjat ovat nyt sesongissa

Tero

Vaikuttaa varsin monikäyttöiseltä. Itse ajattelin kokeilla kreetalaista kastanja stifadoa Temenian Vasilikin tapaan. Kastanjat odottavat keittiössä viiltäjää ja veteen laittoa. En malta odottaa lopputulosta…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *