Kasvikset ovat värikästä voimaruokaa

Chilihunjapaahdettu kasvissalaatti

Tällä viikolla julkisuudessa on käyty ravitsemusbattlea kokemusasiantuntijan tekemän ihmiskokeen ja virallisten ravitsemussuositusten tiimoilta. Vastakkain ovat olleet personal trainer Tomi Kokko, jonka 30 päivän ihmiskoe -dokumentti on ensi-illassa 4. maaliskuuta sekä ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

En sukella aiheeseen nyt sen syvällisemmin, mutta minua huvitti, että ravitsemusasiat pyörivät mielessäni tehdessäni itselleni lounasta. Viikko sitten olin bongannut amerikkalaisen Sweet Paulin sivustolta ihanalta kuulostavan porkkanaohjeen, joka on pyörinyt mielessäni koko viikon. Niinpä päätin tehdä ohjeesta oman sovellukseni.

Chilihunaja

A-vitamiini lisää vastustuskykyä

Kun vetelin juustohöylällä porkkanoista pitkittäin suikaleita, pohdin, kertooko kehoni nyt minulle, että poden A-vitamiinin puutetta, koska porkkanat selkeästi himoittavat. A-vitamiinihan on rasvaliukoinen vitamiini, joka tukee niin solujen kasvua kuin ihon ja limakalvojen kuntoa. Vitamiini on erittäin tärkeää myös näkö­kyvylle, sen puute voi aiheuttaa hämäräsokeutta ja silmien kuivumista. Lisäksi A-vitamiin puute heikentää myö vastustuskykyä. Flunssaa vastaan tässä on taisteltu koko alkuvuosi!

Senkin muistin, että A-vitamiinin saantisuositus täyttyy, kun syö reilun kokoisen porkkanan päivässä.  Faktojen tarkistaminen kertoi, että naisilla suositus on 700 ja miehillä 900 retinoliekvivalenttia eli µg vuorokaudessa.

Chilihunajassa paahdettuja kasviksia ja korianteri-punasipuligremolataa

Lähinnä mieleni teki kuitenkin lämmintä ja värikästä kasvisruokaa, johon sain käytettyä vihanneslaatikkoni sisältöä ennenkuin se muuttuisi hävikiksi. Vetelin siis kilon verran porkkanoita juustohöylällä viipaleiksi ja irrottelin yhdestä kukkakaalista kukinnot. Pyöräytin kasvikset öljyssä, jonka olin maustanut chilihunajalla, suolalla ja mustapippurien Rolls-Roydella eli Kamputse-pippurilla. Ihan peruspippuri toimii yhtä hyvin! Ja jos sinulla ei ole chilihunajaa, murskaa normihunajan joukkoon vähän chilihiutaleita. Sitten pistin kasvikset vartiksi 225-asteiseen uuniin.

Paahdetut kasvikset

Kun kasvikset lämmittelivät, tein gremolatan korianterista, punasipulista ja sitruunankuoresta. Sweet Paul käytti persiljaa, minä olen addiktoitunut korianteriin. Valkosipulinkynnen olisi joukkoon voinut myös hienontaa. Mausteena oli sormisuolaa ja hyvää oliiviöljyä.

Kun kasvikset tulivat uunista, nostelin ne tarjoiluvadille ja lusikoin päälle yrtti-sipuliseosta. Annos on aika reilu, joten gremolataa jäi toiseksikin kertaa jääkaappiin. Se sopisi mainiosti vaikka broileripihvien mausteeksi.

Ruoasta tulikin sellainen herkku, että leijuin onnesta syödessäni. Pitäisikö sanoa ,että voimaannuin värikkäästä vegestä. Tätä lisäkettä teen takuuvarmasti myös pääsiäisenä uhrilampaani kaveriksi.

Porkkana-kukkaalisalaatti ja korianterigremolata

Värikäs ruoka on ilo silmälle ja lisäksi se tekee vielä keholle hyvää. Win-win -tilanne, väittäisin!

Vegesafkaterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Kasvikset ovat värikästä voimaruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sisäpiiritietona voin kertoa, että Suojas petti -biisin tarina on tosi! #gasellit #kesäkumi2019 #mamaonylpee
  • Suomen vuoden sommelier 2019 on Taneli Lehtonen ravintola Murusta! Isot onnittelut! #tropheelaroche
  • Pakollinen äiti-poika -kuva äitienpäivänä 2019. Mun 30. äitienpäivä❤️! @musajusa #mamaonylpee
  • Gasellit järjesti kunnon lastenkutsut, joihin sukukin oli kutsuttu!!#gasellit10v #mamaonylpee #kunnonhyvä #imus Lumisadekuva: Julius Konttinen
  • Gasellien terveiset Suomi-Kanada matsissa 3-1 pelin torjuneelle Kevin Lankiselle! @christamgronlund #gasellit10v #leijonat #mamaonylpee #alldayon2019
  • Me oltiin siis niin Imus! Kiitos Gasut! #gasellit10v #gasellit #mamaonylpee #alldayon2019
  • Musajusa räppää! Sillä on Hiki! @musajusa #gasellit10v #gasellit #mamaonylpee #alldayon2019

blonditiina

X