Kasvislasagne maistuu kaikille

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP
Kukapa ei pitäisi lasagnesta eli kotoisasti lassesta! Lasagne on perinteinen italialainen ruokalaji, joka koostuu kerroksittain ladotuista pastalevyistä, jauheliha- tai kasviskastikkeesta sekä juustokastikkeesta. Parhaimmillaan lasagne on mehevän kostea ja täyteläinen. Himahellan keittiössä syntyi kasvislasagne, joka maistuu myös maitotuotteita syöville vegeille. Sillä onhan juustolla tärkeä rooli tässä klassikkoherkussa Sveitsiläinen Le Gruyère AOP-juusto antaa lasagnelle ihan oman, aromaattisen makunsa. Valitse lasagneen sopiva Gruyère oman mieltymyksesi mukaan:
*Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen, juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä.
* Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi ja aromaattisempi.
* Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.
Vegelasse eli juustoinen kasvislasagne
6 annosta
lakto-vegetaarinen
12 lasagnelevyä
1 ruukku basilikaa
250 g kirsikkaterttutomaatteja
Paahdetut kasvikset
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
200 herkkusieniä
1/2 dl öljyä
Tomaattikastike
2 rkl öljyä
1 sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
1 dl ketsuppia
ripaus chilihiutaleita
500 g tomaattimurskaa
2 dl valkoviiniä (tai omenamehua)
1 rkl hunajaa
1 rkl Provencen yrttiseosta
suolaa
mustapippuria
Juustokastike
1 l täysmaitoa (Kiehu)
1 dl vehnäjauhoja
70 g pinaattia
2 tl karkeaa dijon-sinappia
1 tl suolaa
1/8 tl mustapippuria
100 g Le Gruyère -juustoa raastettuna.
Pinnalle
100 g Le Gruyère -juustoa raastettuna.
- Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi. Viipaloi sienet. Pyöräytä kasvikseet öljyssä ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä kasviksia 250-asteisen grillivastuksen alla kunnes ne saavat väriä, noin 15 minuuttia.
2. Tee tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota silput öljyssä, lisää muut aineet ja hauduta kastiketta vähintäin 10 minuuttia.
- Tee juustokastike.Hienonna huuhdellut pinaatit. Mittaa maito ja jauhot kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes kastike sakenee. Lisää hienonnettu pinaatti ja keitä muutama minuutti. Mausta kastike ja lisää juustoraaste kastikkeen joukkoon.
4. Levitä tomaattikastiketta vuoan pohjalle, lisää lasagnelevyjä, kasviseosta, basilikanlehtiä, tomaatti- ja juustokastiketta kerroksittain. Jätä juustokastikekerros päällimmäiseksi.
5. Ripottele pinnalle juustoraaste. Lisää (puolitetut) kirsikkatomaatit ja basilikaa. Kypsennä lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia.
- Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.
Viinivinkki
Italialaisen kasvislasagnen kanssa maistuu kuiva ja kevyen mausteinen italialainen valkoviini, esimerkiksi Tommasi Le Rosse Pinot Grigio 2018, 12,98 e.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kasvislasagne maistuu kaikille