Kasvisvaihtoehto rapujuhlille: latva-artisokkabileet

Kesä on jo ehtinyt siihen pisteeseen, että ravustuskausi on juuri alkanut. Kaikki eivät saksiniekoista syystä tai toisesta piittaa, mutta itse bileistä harva kuitenkaan kieltäytyy. Siksi keitetty latva-artisokka on erinomainen vegevaihtoehto tarjottavaksi rapukekkereillä.  Latva-artisokan syöminen on nimittäin samankaltaista askartelua kuin rapujen kanssa näpertely.

Latva-artisokka ja limeaiolia

Latva-artisokka on veistoksellisuudessaan varmaan kaunein kasvis, jonka tiedän. Etenkin Roomassa herkutelleet eivät ole voineet olla törmäämättä artisokkaruokiin. Se kuuluu roomalaiseen keittiöön olennaisesti etenkin kevättalvella sekä koko kevään.

Maukasta latva-artisokkaa saa hyvin nyt myös markettien hevi-osastoilta sekä hallien vihannesmyymälöistä. Suomeen se tulee useimmiten Italiasta tai Ranskasta. Loppukesästä saattaa jopa törmätä kotimaassa kasvatettuun latva-artisokkaan.

Latva-artisokkia

Kokonaisena kypsennetyt artisokat syödään käsin ja lehti kerrallaan. Syötäväksi kelpaa lehden paksu osa, joka tulee näkyviin kun lehti nypätään irti, sekä sydän, joka ilmestyy lehtien syönnin jälkeen. Se syödään sitten veitsellä ja haarukalla.

Artisokka syödään usein kapristen ja sitruunalla maustetun voisulan kanssa. Sitä voi myös dipata erilaisiin maustekastikkeisiin. Itse pidän aiolista latva-artisokan kaverina.

Mitä lasiin?

Artisokka, kuten muutkin pelkistetysti tarjottavat kasvikset, ovat hiukan haastavia viinin kanssa.  Onneksi latva-artisokka viihtyy saman viinin tai oluen kanssa kuin rapukin. Joko aromikas sauvignon blanc-  tai hapokas riesling-valkoviini svengaa näissä kekkereissä. Myös vehnäolut viihtyy latva-artisokan seurassa.

Herkullisia kesäisiä vegekekkereitä toivottaa,

Blonditiina

Poimi talteen Himahellan resepti keitettyihin latva-artisokkiin limettiaiolin kera!

Kuvat: Tiina Rantanen ja Norman Ojanen/OM-arkisto

Instagram

  • Good morning!  I love this interior! #visitestonia🇪🇪 #visittartu #morningcoffee #ladolcevita #foodtraveller @miumau77
  • Good  night, Tartu! #visitestonia
  • Sweet dreams are made of these. Seasonal ending for a great lunch! #restoranfii #visittartu #ladieswholunch #thelmaandlouise #foodtraveller #visitestonia🇪🇪
  • Lazy Sunday! Street food Festival at Tartu! #streetfoodfestival #visitestonia #TaDaa!festival @miumau77 #foodtraveller
  • Good morning! Let´s have a nice cup of good coffee! #foodtraveller #coffeeholic #visitriga
  • Just love the style of this restaurant!  and the lunch was great!#foodtraveller #ladieswholunch #visitriga
  • Simply the best in Riga! #foodtraveller #ladieswhodine #visitriga

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.