Himahella

Keittokoulussa Marrakechissa - riippumaton Amal Centre panostaa vähävaraisten naisten koulutukseen

 

© Tiina Rantanen

Vietin marraskuun viimeisen viikon lomaillen Marokon Marrakechissa. Ainoa sateinen lomapäivä kului keittokurssilla tutustuen marokkolaisen keittiön saloihin ystävättäreni Jaana Leinosen kanssa (aloituskuvassa).

Koska Marokolla on rikas ja monipuolinen ruokahistoria, joka on lainannut vaikutteita idästä, Välimeren alueelta ja trooppisesta Afrikasta, halusin tutustua marokkolaiseen keittotaitoon ammattilaisten opastuksella. Niinpä suunnistimme  Amal Centerin keittokurssille, jolle osallistumalle tuimme samalla vähävaraisten marokkolaisten naisten koulutusta. Marokossa kuuluisimmat kokit ovat muuten naisia, sillä myös ravintolan keittiö on perinteisesti ollut naisten valtakuntaa!

© Tiina Rantanen

Amal on nuorten, vähävaraisten naisten asialla

Amal Centre on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka päämäärä on lisätä vähävaraisten naisten vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä ravintola-alan koulutuksen ja työnvälityksen kautta. Amal tarkoittaa suomeksi toivoa.

Amalin perustaja Nora Fitzgerald Belahcen. Kuva: Amal Centre

Amalin perusti vuonna 2012 amerikkalais-marokkolainen Nora Fitzgerald Belahcen. Alun pienimuotoinen, lähinnä naisten valmistamien leivonnaisten myymiseen perustava toiminta on kasvanut viidessä vuodessa jo kahden  koulutuskeskuksen kokoiseksi. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa ja edistää erittäin köyhien naisten, kuten leskien, yksinhuoltajien, orpojen ja kouluja käymättömien naisten mahdollisuutta työllistyä ja elättää itsensä. Amalilla on naisten pyörittämä ravintola ja catering-palvelu Guelizin kaupunginosassa sekä keittokoulu Targassa. Molemmat keskuksista sijaitsevat Marrakechin uudessa kaupungissa, noin 15 minuutin taksimatkan päässä Medinasta eli vanhasta kaupungista.

Joka lukukausi Amalia Centre ottaa koulutettavakseen 30 vähävaraista naista.

Kuva: Amal Centre

”Kuusi kuukautta kestävään koulutusohjelmaan valitaan haastattelun perusteella naisia, jotka ovat iältään 18-35-vuotiaita, heillä ei ole tuloja tai ne ovat hyvin vähäisiä. Lisäksi heidän täyttyy osoittaa motivaationsa opiskeluun ja työskentelyyn niin koulutuksen aikana Amalissa kuin sen jälkeen työelämässä”, kertoo Amalin yhteyspäällikkö, Amerikassa opiskellut ja tulkkina kurssillamme toimiva Wardi.

Koulutusohjelman aikana naiset käyvät läpi erilaisia ​​ruoanvalmistuksen osa-alueita. He opettelevat työskentelemään niin kylmä- kuin lämpimässä keittiössä. Lisäksi koulutukseen kuuluu leivonta-, siivous- ja tarjoilukursseja. Myös hygienia-, turvallisuus-, palvelu- sekä ranskan- ja englanninkielen tunnit ovat osa koulutusta.

© Tiina Rantanen

Chef Fatiha El Haddad perehdyttää marokkolaisen keittiön salaisuuksiin niin oppilaansa kuin keittokurssilaiset.

Neljän kuukauden opintojen jälkeen opiskelijat siirtyvät käytännön harjoitteluun. Se suoritetaan ravintoloissa, hotelleissa, riadeissa ja yksityisissä kodeissa. Tavoitteena on, että he saisivat kurssin jälkeen vakituisen työn, jonka avulla he voivat olla taloudellisesti riippumattomia. Amalissa opiskelu on naisille ilmaista ja organisaatio vastaa naisten elinkustannuksista koko opiskelun ajan. Tämä on monille opiskelijoille elintärkeää, jotta he voivat suorittaa koulunsa loppuun ilman taloudellisia paineita vaikkapa perheidensä elättämiseksi. Keskeyttämisprosentti kursseilla on pieni.

Vaikka Amal on taloudellista voittoa tavoittelematon yhdistys, sen ylläpito vaatii luonnollisesti varoja. Amalian toimintaa rahoitetaan ravintolatoiminnalla, myymällä catering-palveluita sekä keskuksessa pidettävillä keittokursseilla. Amalin oppilaat myös hoitavat paikallista kouluruokailua.

Keittokurssilla on kansainvälinen tunnelma

© Tiina Rantanen

Amal Targan keittokurssit alkavat joka aamu kello yhdeksän. Kurseilla on mahdollista opiskella perinteisten marokkolaisten ruokien, kuten taginen, kuskusin ja pastilloiden valmistusta. Puoli päivää (noin 5 h) kestävä  ja 300 dirhamia eli noin 27 euroa maksavia kursseja pidetään arabiaksi, ranskaksi, englanniksi ja espanjaksi ja kurssille  osallistujat voivat edustaa useita eri kansallisuuksia. Meidän ryhmässämme oli hollantilaisia, saksalaisia ja brittejä meidän suomalaisten lisäksi. Keittokursseille on mahdollisuus ilmoittautua netissä ja maksu suoritetaan kurssin jälkeen paikan päällä. Tavallisesti kokkailaan ulkona Amalin kauniissa puutarhassa, mutta näin poikkeuksellisena sadepäivänä kurssi oli siirretty sisätiloihin. Todettakoon, että ennen tätä Marrakechissa ei ollut satanut kahdeksaan kuukauteen.

© Tiina Rantanen

Pastilla on suolaisenmakea piirakka, jonka täyteenä oli maustettua kanaa, munia ja paahdettuja manteleita. 

Työskentelemme kurssilla pareittain, ja jokainen pari on ilmoittautuessaan kurssille valinnut kuudesta vaihtoehdosta minkä ohjeen haluaa päivän aikana valmistaa. Meidän valintamme oli pastilla-piiras, jota pidetään kenties hienostuneimpana marokkolaisena ruokalajina. Se oli myös vaativin ohje tarjolla olleista. Mutta tehdään pastillan valmistamisesta oma postauksensa myöhemmin.

Chef Fatiha El Haddad opetti pastilla-kuorien valmistamista.

Pastilla valmistetaan ohuesta filo-taikinasta, josta muodostuvien kerrosten väliin piilotetaan maustettua, revittyä kananlihaa, kananmunaa, sahramia sekä jauhettua mantelia. Paistamisen jälkeen pastilla koristellaan tomusokerilla ja kanelilla. Lopputulos on suolaisenmakea.

© Tiina Rantanen

Saksalainen Aufmkolkin pariskunta hääräile myös pastillan kimpussa. Tässä täytteen kana on menossa painekattilaan.

Tagine on paitsi ruokalaji, myös keittoastia

Hollantilainen pariskunta, Jerry ja Wilgert Vullings, puolestaan valmistivat lihataginea, joten teimme heti kättelyssä heidän kanssaan diilin, että jaamme valmistamamme ruoat toistemme kanssa, jotta pääsimme maistamaan molempia ruokalajeja. Hollantilaisten loihtima lihapata sai kaverikseen tagine-pataan sipulia, luumuja ja manteleita. Ja tietysti kahdeksaa eri maustetta: mustapippuria, inkivääriä, kurkumaa, sahramia, suolaa, kanelia, persiljaa ja korianteria.

© Tiina Rantanen

Tagine tai tajine on sekä kannellisen savipadan että padassa valmistetun ruoan nimitys. Perinteinen taginepata on savesta tehty kaksiosainen pata: laakea matalareunainen alusta ja iso kartiomainen kansi, joka asetetaan alustan päälle ruoan valmistumisajaksi. Kartion muoto edistää höyrystyneen veden palaamista alustalle, mikä pitää ruoan mehevänä. Kurssillamme taginepadat porisivat ulkosalla sen parin tunnin ajan ja oppilaiden tehtävä oli vahtia kypsymisen edistyessä, että riittääkö padassa neste.

© Tiina Rantanen

Lihatagine valmiina nostettavaksi pöytään. 

Ohje: Lihatagine manteleilla ja luumuilla

Ja tietenkin joimme joka välissä minttuteetä, jonka valmistukseen perehdyimme heti kurssin aluksi. Marokossa ei varsinaisesti harrasteta jäkiruokia, vaan aterian päätteeksi on tapana nauttia vain tuoreita hedelmiä.

© Tiina Rantanen

Keittokurssit: Amal Targa Lotissement Harouchi Sofia Targa, Marrakech, Marokko

Ravintola: Amal Gueliz Rue Allal Ben Ahmed et Rue Ibn Sina Gueliz, Marrakech, Marokko

Keittokurssiterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keittokoulussa Marrakechissa - riippumaton Amal Centre panostaa vähävaraisten naisten koulutukseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *