Kekri on suomalainen sadonkorjuujuhla – Himahellassa helpot juhlaohjeet

Kekri on suomalainen syysjuhla, jolla on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Satovuosi pysyy aina ennallaan, ja pimenevässä syksyssä on tilausta kunnon kemuille. Varsinkin tänä syksynä, kun säiden haltiat eivät todellakaan ole suosineet maanviljelijöitä, on ehkä entistäkin tärkeämpää ajatella kotimaista ruoantuotantoa ja suosia lähiruokaa. Ja mikä on sen mukavampaa kuin syödä yhdessä!

Vaikka amerikkalainen halloween on meilläkin vallannut alaa, mutta nyt   nenäni on haistavinaan, että oma sadonkorjuujuhlamme tuntuu olevan hyvässä nosteessa. Viime vuosina kekri on saanut uusia muotoja aina lähiruokamarkkinoista rokkikonsertteihin.

Kookos-porkkanasosekeittoa kulhossa

Porkkanasta tulee herkullinen sosekeitto, jonka voi maustaa inkiväärillä.

Kekriä ei vietetä vain yhtenä päivänä tai viikonloppuna, oikeastaan voidaan puhua kokonaisesta juhlakaudesta, joka ulottuu syyskuun lopussa olevasta mikkelinpäivästä marraskuiseen pyhäinpäivään.

Tärkeintä on yhdessäolo –  juhlat pystyyn nyyttäreinä

Kekrinä juhlitaan siis sadonkorjuun ja siihen liittyvien töiden päätökseen saamista. Juhlassa on ollut tapana syödä ja juoda ylenpalttisesti. Kekrin ytimessä ovat yhteisöllisyys yli sukupolvirajojen, irtiotto arjesta sekä tietysti herkuttelu uuden sadon antimilla.

Pataleipä sopii keiton kanssa tarjottavaksi.

Kekri huipentuu siis pyhäinpäivään. Mutta mikä estää ennen sitäkin pistämästä pystyyn  ex tempore-kekrikemut isommalle tai pienemmälle porukalle nyyttäreinä tai kimpassa kokaten.

Lampaanpotkat syntyvät uunissa kuin itsestään.

Kekrijuhlissa syötiin monia hyviä ruokia kuten lammaspaistia, kotitekoisia makkaroita, juureksia, puuroja ja tuoretta leipää. Listahan näyttää trendikkäästi lähiruokabileiltä! Uutispuuro- tai keittokattila pöytään, nyhtöpossu tai lampaanpotkat yöksi uuniin ja makeaksi lopuksi juustoleipää lakka- tai vadelmahillolla. Tai sitten ihan pullakahvit.

Korvapuusti on klassikko, joka maistuu niin kahvin kuin maidon kanssa.

Kekrimenu

Alkumalja : Vastapuristettu omenamehu (kuva aloituksessa)

Viinivinkki:  Lampaanpotkien kaveriksi sopii  Suomi 100 juhlavuoden punaviini, jonka etikettiä koristaa Tove Janssonin  fresko. Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge 2014, 14,99 euroa.

Helppoa ja herkullista. Elämässä on ihan tarpeaksi pimeää arkea, luodaan siihen ainakin vähän valoa syömällä yhdessä näin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Terkuin Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Kekri on suomalainen sadonkorjuujuhla – Himahellassa helpot juhlaohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sydämelliset pesto-kaurasämpylät keiton kaveriksi! #leivonta #lämpimäiset #ystävienkanssa #sesonkiruokaa
  • Raclezzepizza nyt Himahellassa. Käy tsekkaamassa ja kokoa ystävät raclettegrillin ääreen! #ystävänpäivä #legruyere #swisscheese #kaupallinenyhteistyö #raclette #fondue #seasonalfood
  • Broilerin jauheliha oli tarjouksessa. Siitähän se ajatus sitten lähti. Helpot broileripullat marokkolaisella twistillä nyt Himahellassa! #himahella #arkiruoka #helppo #kevytolo
  • Mama is proud! #emmagaala2019 #gasellit #vuodenyhtye
  • Lamb Tagine #winterfood #lammastagine #lambtagine #bloodorange #seasonalfood
  • Meatless Sunday: Cauliflower Wings! #meatless #sipsikaljavegaani #vegetarianrecipes #vegemättö #nomnom
  • Shephard’s pie with an Italian twist! #comfortfood #nowaste #paimenenpiiras #hävikkiruoka #pakastimensulatus

blonditiina

X