Himahella

Kekri on suomalainen sadonkorjuujuhla - Himahellassa helpot juhlaohjeet

 

Uunissa muhineet lampaanpotkat on helppo herkku. © Tiina Rantanen

Kekri on suomalainen syysjuhla, jolla on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Satovuosi pysyy aina ennallaan, ja pimenevässä syksyssä on tilausta kunnon kemuille. Näinä ilmastomuutosten aikoina on  ehkä entistäkin tärkeämpää ajatella kotimaista ruoantuotantoa ja suosia lähiruokaa. Ja mikä on sen mukavampaa kuin syödä yhdessä!

Vaikka amerikkalainen halloween on meilläkin vallannut alaa, oma nenäni on haistavinaan, että oma sadonkorjuujuhlamme tuntuu olevan hyvässä nosteessa. Viime vuosina kekri on saanut uusia muotoja aina lähiruokamarkkinoista rokkikonsertteihin.

 

Vastapuristettu omenamehu juhlistaa kekrijuhlia. © Tiina Rantanen

Kekriä ei vietetä vain yhtenä päivänä tai viikonloppuna, oikeastaan voidaan puhua kokonaisesta juhlakaudesta, joka ulottuu syyskuun lopussa olevasta mikkelinpäivästä marraskuiseen pyhäinpäivään.

Tärkeintä on yhdessäolo –  juhlat pystyyn nyyttäreinä

Kekrinä juhlitaan siis sadonkorjuun ja siihen liittyvien töiden päätökseen saamista. Juhlassa on ollut tapana syödä ja juoda ylenpalttisesti. Kekrin ytimessä ovat yhteisöllisyys yli sukupolvirajojen, irtiotto arjesta sekä tietysti herkuttelu uuden sadon antimilla.

Kekri huipentuu siis pyhäinpäivään. Mutta mikä estää ennen sitäkin pistämästä pystyyn  ex tempore-kekrikemut isommalle tai pienemmälle porukalle nyyttäreinä tai kimpassa kokaten.

© Tiina Rantanen

Kekrijuhlissa syötiin monia hyviä ruokia kuten lammaspaistia, kotitekoisia makkaroita, juureksia, puuroja ja tuoretta leipää. Listahan näyttää trendikkäästi lähiruokabileiltä! Uutispuuro- tai keittokattila pöytään, nyhtöpossu tai lampaanpotkat yöksi uuniin ja makeaksi lopuksi juustoleipää lakka- tai vadelmahillolla. Tai sitten ihan pullakahvit. Pidetään homma simppelinä!

Kekrimenu

Alkumalja : Vastapuristettu omenamehu (kuva yllä)

Haudutettua lampaanpotkaa

Ohje kirjasta: Lauantaina lautasella – herkuttelua ystävien kanssa

4 lampaan- tai karitsanpotkaa

voita tai öljyä

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

½ l vettä

4 rkl lihafondia

4–5 dl punaviiniä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

1-2 laakerinlehteä

2 rkl kuivattuja sieniä

Lisäksi

pala palsternakkaa

8–10 pikkusipulia

2–3 porkkanaa (eri värisiä)

pala selleriä

4–5 valkosipulinkynttä

2–3 rkl tummaa kastikesuurusta

ripaus mustapippuria

  1. Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan. Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat, laakerinlehdet  ja kuivatut sienet. Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
  2. Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina. Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tuntia tai kunnes liha irtoaa luusta. Mikäli kypsennät padan matalammassa lämpötilassa eli 125 asteessa, pata viihtyy uunissa mainiosti 3-4 tuntia.
  3. Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.

Bataatti-piparjuurisose

1 kg bataattia

suolaa

100 g piparjuurituorejuustoa

1 tl raastettua piparjuurta tai wasabia (tilkka kuumaa maitoa)

  1. Soseuta kuoritut ja suolavedessä pehmeäksi keitetyt bataatit. Lisää joukkoon tuorejuusto ja piparjuuriraaste. Mikäli sose on liian paksua, lisää joukkoon tilkka keitinlientä tai kuumennettua maitoa. Tarkista suola.

Viinivinkki

© Alko

Lampaanpotkien kaveriksi sopii roteva ja voimakas  Pinha Ribeiro Santo Reserva 2016, 11,40 e. 

Helppoa ja herkullista. Elämässä on ihan tarpeaksi pimeää arkea, luodaan siihen ainakin vähän valoa kokoontumalla syömään yhdessä.

Terkuin Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kekri on suomalainen sadonkorjuujuhla - Himahellassa helpot juhlaohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *