Kesäkiloille kyytiä eli noin 1000 kcal päivä

Moni suomalainen on paraikaa laihdutuskuurilla,  keväällä pyrittiin rantakuntoon ja lomien loputtua pitäisikin päästä eroon kesällä kertyneistä kiloista!   Nostetaanpa taas esiin tämä huhtikuussa kirjoittamani postaus. Samat ohjeet pätevät yhä. 

Dieetille ryhtyvän kannattaa keskittyä syömään tasapainoisia, terveellisiä aterioita, joissa on täysjyvää, proteiinia ja kasviksia.  Jos haluaa kilojen karisevan, päivittäinen kalorimäärä kannattaa pudottaa aikuisen tavanomaisesta kahdesta tuhannesta noin 1500 kilokaloriin. Sillä tahdilla paino putoaa terveellisesti noin 0,5 kg viikossa. Tämä on nykyisin se tahti, jolla painoa suositellaan pudotettavan. Ja samalla opetellaan oikeaa ateriarytmiä ja terveellistä syömistä myös tuloksen pitämiseksi.

Nopeampi, 1 kilo/viikossa tahti tarkoittaa taskulaskimella laskien  7000 kcal vähentämistä viikon normaalista energiantarpeesta eli noin 1000 kcal päivittäistä energiansaantia.  Tämä onnistuu teoriassa, mutta elimistömme ei ole mikään kone. Kun nesteet lähtevät liikkeelle, ensimmäisellä viikolla voi tipahtaa 2-3 kiloa, sitten tahti hidastuu. Elimistö menee säästöliekille ja alkaa pitää kiinni saavutetuista eduistaan. Mutta kyllä se paino putoaa, vaikka tasannevaiheita matkalla tuleekin!  Kuukaudessa lähtee sellaiset 4-5 kiloa, mutta paljoa kauempaa ei tällä Nopeasti rantakuntoon -dieetillä kannata olla! Ja silloinkin vain, jos on terve. Terveydellä ei parane leikkiä.

Kaloreiden laskeskelun sijaan lautastaan voi katsoa kriittisellä silmällä. Löytyykö ateriasta fiksuja hiilihydraatteja, proteiinia, terveellistä rasvaa ja kasviksia? Onko ruokaa järkevä määrä? Entä vievätkö kasvikset puolet lautasen tilasta?  Jokainen elämänsä aikana laihduttanut tietää, että oikotietä onneen ei ole.  Syö vähemmän, liiku enemmän! on vanha fraasi, mutta edelleen se on perusterveellä ihmisellä se ainoa toimiva malli.

Mutta jos 4-5 kilon nopea pudotus riittää, miltä sitten näyttäisi 1000 kcal päivä, joka olisi ravitsemuksellisesti suositeltava?

Esimerkiksi tältä:

Aamiainen ( noin 200 kcal)

2 dl veteen keitettyä kaurapuuroa

2 dl rasvatonta maitoa

2 dl sokeritonta mehukeittoa

kahvi

Lounas (noin 250 kcal)

250 g keitettyä parsaa

100 g pariloitua broilerin rintafileetä

1-2 rkl rahkatsatsikia

Välipala (noin 150 kcal)

2 dl rasvatonta rahkaa

2 dl pakastemarjoja (esim. vadelmaa ja mustaherukkaa)

(1- 2 tl makeutusjauhetta)

Päivällinen (noin 350 kcal)

100 g paistettua siikaa ( tai muuta valkoista kalaa)

300 g paahdettuja uunikasviksia:  esim. juureksia, kukkakaalia, parsakaalia

vihreä salaatti

Iltapala (noin 150 kcal)

1 ruisleipä, tumma täysjyvä

1 rkl tuorejuustoa (6-11 %)

1/2 paprika

teetä tai kahvia

Keitettyä vihreää parsaa, pariloitu broilerin ohutleike ja minttutsatski = 250 kcal  Nipussa parsaa on 75 kcal!

Yleisohjeet keventämiseen

* Syö kasviksia yhteensä noin 500-600 g päivässä. Käytä vihanneksia ja juureksia monipuolisesti vaihdellen.

Popsi vapautuneesti  kurkkua, tomaattia, paprikaa, lehtisalaattia, kaaleja, sipulia, kesäkurpitsaa, retiisiä, lehtiselleriä, sieniä, parsaa, purjoa, pinaattia, maustevihanneksia (kuten persilja, tilli, yrtit).

Voit käyttää kohtuudella myös juureksia, esim. porkkanaa, lanttua, selleriä, naurista ja punajuurta. Herneitä ja maissia vain vähän.

* Syö päivässä 200 g vähärasvaista lihaa tai kalaa; kanaa, kalkkunaa tai kalaa.

* Käytä kasviöljyä/kasvimargariinia ruoanvalmistuksessa tai salaatinkastikkeena yhteensä n. 5-7 tl päivässä (10 pähkinöitä/siemeniä vastaa 1 tl öljyä).

* Juo runsaasti nesteitä, vähintään yhteensä 2 litraa päivässä, esim. vettä, kivennäisvettä, teetä tai kahvia ilman sokeria. Keinotekoisesti makeutettuja (light) mehuja ja virvoitusjuomia kohtuudella. Unohda alkoholi kokonaan!

 

Rahkatsatsiki on laihduttajan unelmakastike

Rasvattomasta rahkasta valmistettu, vähärasvainen ja proteiinipitoinen  tsatsiki sopii salaattikastikkeeksi sekä keitettyjen tai paahdettujen kasvisten kaveriksi. Se on myös kevyt kastike pariloidulle tai grillatulle broilerille ja kalalle. Sopii myös leivän levitteeksi.

Rahkatsatsikia kannattaa pitää jääkaapissa koko kevennyksen ajan. Se säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa sellaiset 5-7 päivää.

1 ruokalusikallinen painaa noin 15-20 g . (Päivän proteiinit sisältävä annos on noin 250 g)

Mintunmakuinen rahkatsatsiki

500 g rasvatonta maitorahkaa

1 kurkku

1 tl (sormi)suolaa

3-4 valkosipulinkynttä

3 rkl viinietikkaa (balsamico tai valkoviinietikka)

ripaus mustapippuria myllystä

( 1-2 tl Canderel-makeutusjauhetta)

2 rkl silputtua minttua

  1. Raasta kurkku, sekoita joukkoon suola ja puristele kurkku kuivaksi siivilässä.
  2. Kuori valkosipulinkynnet, purista tai raasta ne rahkan joukkoon.
  3. Sekoita keskenään kurkkuraaste ja maitorahka. Mausta pippurilla, viinietikalla ja silputulla mintulla. Pane kylmään maustumaan vähintäin vartiksi.

Instagram

  • This angel allways makes me smile! I think she also likes bubbles! #visitfrance🇫🇷 #winetravel #visitreims
  • Morningcoffee at Reims! #visitreims #visitfrance🇫🇷 #foodtraveller #winetravel #piperexperience
  • Bubbling day at Piper-Heidsieck! #piperexperience #bubbling #winetravel
  • One day at Champagne! #piperexperience @essiavellan #piperheidsieck
  • Peipsiläinen sipulipiirakka, Sibula Pirog, on ”pakko maistaa” -ruoka. #visitpeipsi #foodtraveller  #kostjasibulatalu
  • Working, working.... #visitpeipsi #presstrip #voronjagalerii
  • Peipsijärven sipulitiellä. #sibulatee #visitpeipsi #presstrip #foodtraveller

blonditiina

Keskustelu

”1 ruokalusikallinen sisältää noin 15-20g proteiinia”

Ehkä nyt ei ihan kuitenkaan?

Kiitos oikaisusta! Kirjoittajalle oli tullut ajatusvirhe. Eli lusikallinen painaa tuon 15-20 g ja päivän sallitut proteiinit saa noin 250 g tsatsikia. Virhe on korjattu.

Kommentoi juttua: Kesäkiloille kyytiä eli noin 1000 kcal päivä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X