Himahella

Kesäkurpitsatalkoot: Kesäkurpitsahillosta kasvislasagneen

Kesäkurpitsahillo on monikäyttöinen herkku. © Tiina Rantanen

Helteet ovat siivittäneet Suomessa kasvatetun kesäkurpitsan ennätyssatoon. Kesäkurpitsa kun tykkää nyt Suomessa vallinneesta välimerellisestä ilmastosta. Satoa kypsyy vauhdilla ja sitä tulee  myyntiin enemmän kuin kesäkurpitsaa meillä yleensä kulutetaan. Niinpä S-ryhmä haastaa kuluttajat kesäkurpitsatalkoisiin, jotta kasvikset eivät mätänisi viljelijöiden ja kaupan käsiin. Nappaa Himahellasta herkulliset kesäkurpitsaohjeet ja osallistu talkoisiin. 

Keskurpitsa on parhaimmillaan pienikokoisena. © Tiina Rantanen

Kesäkurpitsa on kurkkukasvi, josta löytyy erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on kiinteänä ja pienenä, korkeintaan puolikiloisena.

Kesäkurpitsa on todella keittiön kameleontti. Se sopii kypsennettäviin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin ja paistoksiin. Kesäkurpitsaa voi myös grillata, gratinoida uunissa tai käyttää soseena perunan sijaan. Siitä voi myös tehdä gluteenitonta ”pastaa” suikaloimalla sen nauhapastan tavoin.  Kesäkurpitsa taipuu lisäksi leivontaan. Sillä voi mehevöittää leipä- tai kakkutaikinaa ja tuoda makua suolaisiin piirakoihin ja leivonnaisiin.

Mintunmakuinen kesäkurpitsa-sitruunahillo (kuva aloituksessa)

noin 2 litraa

vegaaninen, gluteeniton

1 1/2 kg kesäkurpitsaa

3 (luomu)sitruunan raastettu kuori

2 dl sitruunamehua

750 g hillosokeria

1 dl silputtua (vahvaa) minttua

  1. Pese kesäkurpitsat, voit kuoria ne halutessasi. Raasta kesäkurpitsat tai pyöräytä ne monitoimikoneessa muruiksi.
  2. Pese sitruunat hyvin lämpimällä vedellä. Raasta keltainen kuori. Purista mehu.
  3. Pane sitruunamehu ja -kuori sekä kurpitsaraaste kattilaan ja keitä välillä sekoitellen kunnes pehmenevät, noin puoli tuntia.
  4. Soseuta kesäkurpitsat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  5. Sekoita kasvissoseen joukkoon hillosokeri ja silputtu minttu, keitä10 minuuttia välillä sekoittaen.
  6. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin, sulje ja säilytä kylmässä.

Kesäkurpitsa-sitruunatahna

Lisää hilloon keittämisen loppuvaiheessa 100 g voita sekoitellen, jotta se sulaa tasaisesti hilloon. Purkita tahna kuumana ja pane jääkaappiin. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Vegaaniseen maapähkinävoipastaan voi käyttää kaikkia nopeasti kypsyviä kasviksia  ( yht. 600 g) saatavuuden mukaan. © Tiina Rantanen

Vegaaninen kesäkurpitsapasta maapähkinävoikastikkeella

neljä annosta

vegaaninen, maidoton

Valmistusaika: 15-20 minuuttia

250-300 g kuivattua kuviopastaa (esim. penne)

250 g kesäkurpitsaa

1 paprika

100 g uutta sipulia tai purjoa

150 g  broccolineja tai vahaiskaalia

vettä, suolaa

Maapähkinävoikastike

1 1/2 rkl (karkeaa) maapähkinävoita

1 solo-valkosipulinkynsi tai 3-4 tavallista kynttä

1- 1 1/2 dl pastan keitinlientä

1 rkl char siu- tai hoisin -kastiketta

1 rkl  sweet chili -kastiketta  (tai 2 rkl ketsuppia ja 1/2 tuore chili)

1 rkl soijakastiketta

  1. Pane pastavesi kiehumaan. Kuutioi tai suikaloi kasvikset.  Hienonna valkosipuli (ja chili. ) Kun pastavesi kiehuu, lisää siihen reippaasti suolaa. Lisää pasta ja anna sen kiehua 3-4 minuuttia. Lisää kasvikset kiehumaan pastan joukkoon.  Keitä kunnes pasta on al dente eli siinä on vielä purutuntumaa.
  2. Kun pasta ja kasvikset kiehuvat, pane paistokasariin maapähkinävoi ja hienonnettu valkosipuli  (ja chili). Lisää joukkoon reilun desin verran pastan keitinvettä ja kuumenna sekoittaen, kunnes maapähkinävoi muuttuu kastikkeeksi. Mausta kastike itämaisella maustekastikkeella, makealla chilikastikkeella ( tai kesupilla) ja soijalla
  3. Kaada pasta-kasvikset siivilään ja valuta. Lisää pasta maapähkinävoikastikkeen joukkoon ja sekoita. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa soijakastiketta.
  4. Tarjoa heti. Halutessasi voi ripotella pastan pinnalle tuoretta korianteria.

 

Perheeni vege tykkää kesäkurpitsalasagnesta! © Tiina Rantanen

Kesäkurpitsalasagne

lakto-vegetaarinen, laktoositon

4-6 annosta

2-3 (750 g) kesäkurpitsaa

suolaa, mustapippuria

250 g tuoreita lasagnelevyjä

Kastike:

1 sipuli

3-5 valkosipulinkynttä

1 tuore chili

2 rkl öljyä

2  tlk 8 (á 400 g) tomaattimurskaa

2 tl Provencen yrttiseosta

1 tl suolaa

1 rkl sokeria tai hunajaa

ripaus mustapippuria

10 -15 kivetöntä oliivia viipaloituna

250 g  Härkistä (tai nyhtökauraa)

Lisäksi

1 ruukku basilikaa

200-300 g  juustoa raastettuna

  1. Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2.  Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja chili, josta siemenet on poistettu. Kuullota sipulisilput ja chili öljyssä. Kaada tomaattimurska pannulle, lisää yrttiseos, suola, pippuri ja sokerit. Hauduta 20-30 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kastikkeeseen Härkis ja viipaloidut oliivit.
  3. Raasta juusto ja silppua basilika.
  4. Pane voidellun lasagnevuoan pohjalle kerros pastalevyjä, Annostele päälle ohut kerros kastiketta ja ripottele päälle hieman juustoraastetta ja silputtua basilikaa. Lado kesäkurpitsaviipaleita kastikkeen päälle vieri viereen lasagnen tapaan. Toista kerroksia siten, että päällimmäiseksi tulee kesäkurpitsaa. Ripottele pinnalle noin 1 1/2 dl juustoraastetta.
  5. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.
© Tiina Rantanen

Kesäkurpitsalihapullat ja broccoliinisalaatti

neljä annosta

Lihapullat ovat maidottomia, gluteenittomia ja munattomia, sillä kesäkurpitsa toimii pullien kasvisjatkeena.

600 g sika-nautajauhelihaa

250 g kesäkurpitsaa

2 tl suolaa

5-6 valkosipulinkynttä

1 tl Provencen yrttimaustetta

1/4 tl mustapippurirouhetta

Rouva Kasviksen broccoliinit

500 g broccoliinejä

2-3 rkl öljyä

suolaa

pippuria

400 g kantarelleja tai viljeltyjä sieniä

200 g purjo

2 rkl voita

mustapippuria myllystä

1 dl valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua

parmesaanijuustoa

  1. Aloita lihapullista. Hienonna kesäkurpitsa ja kuoritut valkosipulinkynnet monitoimikoneessa hyvin hienoksi. (Mikäli kasviksesta irtoaa paljon nestettä, purista ylimääräinen neste pois siivilän läpi.)
  2. Pane monitoimikoneeseen jauheliha ja mausteet. Pyöräytä ainekset sekaisin.
  3. Muotoile murekemassasta lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Huuhtaise broccoliinit ja pyöräytä ne öljytilkassa. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. Lisää kasvikset uunipannulle lihapullien kaveriksi.
  5. Tee kantarelli-purjolisäke. Kuumenna paistinpannussa nokare voita, lisää paloitellut sienet ja viipaloitu purjo. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sipuli kuullottunut.
  6. Mausta seos ja lisää tilkka valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua. Kiehauta.
  7. Annostele kypsennetyt broccoliinit lautasille ja lisää niille sieni-purjo-seosta sekä kesäkurpitsalihapullia. Raasta tai vuole pinnalle parmesaania. Nauti heti.

 

© Tiina Rantanen © Tiina Rantanen

Pikkelöidyt kesäkurpitsat ja suippopaprikat

Blondin pikkelöidyt kesäkurpitsat ja suippopaprikat maistuvat kesäisten grilliruokien lisäkkeenä. Sitruunankuoriraaste antaa kasviksille raikkaan lisämaun.

2 pientä kesäkurpitsaa

2 suippopaprikaa

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori

2 oksaa rosmariinia

2-4 kynttä valkosipulia

1/2 tl chilihiutaleita

1 dl väkiviinaetikkaa

1 dl sokeria

2 dl vettä

2-3 tl sormisuola

  1. Viipaloi pestyt kesäkurpitsat ja leikkaa suippopaprika renkaiksi. Poista siemenet. Pese luomusitruuna hyvin ja raasta tai suikaloi kuori.
  2. Laita lasipurkkiin kerroksittain kesäkurpitsaa ja suippopaprikaa, sitruunankuorisuikaleita, valkosipuliviipaleita, chilihiutaleita, rosmariininoksia.
  3. Sekoita etikka, sokeri, vesi ja suola. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet etikkaan.
  4. Kaada etikkaliemi kasvisten päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia, mielellään pari tuntia ennen käyttöä.
  5. Tarjoa pikkelöityjä vihanneksia grilliruokien, paahdetun leivän, salaatin tai pastan kanssa.

 

Talkooterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkurpitsatalkoot: Kesäkurpitsahillosta kasvislasagneen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *