
Kesäkurpitsatalkoot: Kesäkurpitsahillosta kasvislasagneen

Kesäkurpitsa on kurkkukasvi, josta löytyy erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on kiinteänä ja pienenä, korkeintaan puolikiloisena.
Kesäkurpitsa on todella keittiön kameleontti. Se sopii kypsennettäviin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin ja paistoksiin. Kesäkurpitsaa voi myös grillata, gratinoida uunissa tai käyttää soseena perunan sijaan. Siitä voi myös tehdä gluteenitonta ”pastaa” suikaloimalla sen nauhapastan tavoin. Kesäkurpitsa taipuu lisäksi leivontaan. Sillä voi mehevöittää leipä- tai kakkutaikinaa ja tuoda makua suolaisiin piirakoihin ja leivonnaisiin.
Mintunmakuinen kesäkurpitsa-sitruunahillo (kuva aloituksessa)
noin 2 litraa
vegaaninen, gluteeniton
1 1/2 kg kesäkurpitsaa
3 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 dl sitruunamehua
750 g hillosokeria
1 dl silputtua (vahvaa) minttua
- Pese kesäkurpitsat, voit kuoria ne halutessasi. Raasta kesäkurpitsat tai pyöräytä ne monitoimikoneessa muruiksi.
- Pese sitruunat hyvin lämpimällä vedellä. Raasta keltainen kuori. Purista mehu.
- Pane sitruunamehu ja -kuori sekä kurpitsaraaste kattilaan ja keitä välillä sekoitellen kunnes pehmenevät, noin puoli tuntia.
- Soseuta kesäkurpitsat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
- Sekoita kasvissoseen joukkoon hillosokeri ja silputtu minttu, keitä10 minuuttia välillä sekoittaen.
- Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin, sulje ja säilytä kylmässä.
Kesäkurpitsa-sitruunatahna
Lisää hilloon keittämisen loppuvaiheessa 100 g voita sekoitellen, jotta se sulaa tasaisesti hilloon. Purkita tahna kuumana ja pane jääkaappiin. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Vegaaninen kesäkurpitsapasta maapähkinävoikastikkeella
neljä annosta
vegaaninen, maidoton
Valmistusaika: 15-20 minuuttia
250-300 g kuivattua kuviopastaa (esim. penne)
250 g kesäkurpitsaa
1 paprika
100 g uutta sipulia tai purjoa
150 g broccolineja tai vahaiskaalia
vettä, suolaa
Maapähkinävoikastike
1 1/2 rkl (karkeaa) maapähkinävoita
1 solo-valkosipulinkynsi tai 3-4 tavallista kynttä
1- 1 1/2 dl pastan keitinlientä
1 rkl char siu- tai hoisin -kastiketta
1 rkl sweet chili -kastiketta (tai 2 rkl ketsuppia ja 1/2 tuore chili)
1 rkl soijakastiketta
- Pane pastavesi kiehumaan. Kuutioi tai suikaloi kasvikset. Hienonna valkosipuli (ja chili. ) Kun pastavesi kiehuu, lisää siihen reippaasti suolaa. Lisää pasta ja anna sen kiehua 3-4 minuuttia. Lisää kasvikset kiehumaan pastan joukkoon. Keitä kunnes pasta on al dente eli siinä on vielä purutuntumaa.
- Kun pasta ja kasvikset kiehuvat, pane paistokasariin maapähkinävoi ja hienonnettu valkosipuli (ja chili). Lisää joukkoon reilun desin verran pastan keitinvettä ja kuumenna sekoittaen, kunnes maapähkinävoi muuttuu kastikkeeksi. Mausta kastike itämaisella maustekastikkeella, makealla chilikastikkeella ( tai kesupilla) ja soijalla
- Kaada pasta-kasvikset siivilään ja valuta. Lisää pasta maapähkinävoikastikkeen joukkoon ja sekoita. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa soijakastiketta.
- Tarjoa heti. Halutessasi voi ripotella pastan pinnalle tuoretta korianteria.
Kesäkurpitsalasagne
lakto-vegetaarinen, laktoositon
4-6 annosta
2-3 (750 g) kesäkurpitsaa
suolaa, mustapippuria
250 g tuoreita lasagnelevyjä
Kastike:
1 sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
1 tuore chili
2 rkl öljyä
2 tlk 8 (á 400 g) tomaattimurskaa
2 tl Provencen yrttiseosta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai hunajaa
ripaus mustapippuria
10 -15 kivetöntä oliivia viipaloituna
250 g Härkistä (tai nyhtökauraa)
Lisäksi
1 ruukku basilikaa
200-300 g juustoa raastettuna
- Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla.
- Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja chili, josta siemenet on poistettu. Kuullota sipulisilput ja chili öljyssä. Kaada tomaattimurska pannulle, lisää yrttiseos, suola, pippuri ja sokerit. Hauduta 20-30 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kastikkeeseen Härkis ja viipaloidut oliivit.
- Raasta juusto ja silppua basilika.
- Pane voidellun lasagnevuoan pohjalle kerros pastalevyjä, Annostele päälle ohut kerros kastiketta ja ripottele päälle hieman juustoraastetta ja silputtua basilikaa. Lado kesäkurpitsaviipaleita kastikkeen päälle vieri viereen lasagnen tapaan. Toista kerroksia siten, että päällimmäiseksi tulee kesäkurpitsaa. Ripottele pinnalle noin 1 1/2 dl juustoraastetta.
- Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.
Kesäkurpitsalihapullat ja broccoliinisalaatti
neljä annosta
Lihapullat ovat maidottomia, gluteenittomia ja munattomia, sillä kesäkurpitsa toimii pullien kasvisjatkeena.
600 g sika-nautajauhelihaa
250 g kesäkurpitsaa
2 tl suolaa
5-6 valkosipulinkynttä
1 tl Provencen yrttimaustetta
1/4 tl mustapippurirouhetta
Rouva Kasviksen broccoliinit
500 g broccoliinejä
2-3 rkl öljyä
suolaa
pippuria
400 g kantarelleja tai viljeltyjä sieniä
200 g purjo
2 rkl voita
mustapippuria myllystä
1 dl valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua
parmesaanijuustoa
- Aloita lihapullista. Hienonna kesäkurpitsa ja kuoritut valkosipulinkynnet monitoimikoneessa hyvin hienoksi. (Mikäli kasviksesta irtoaa paljon nestettä, purista ylimääräinen neste pois siivilän läpi.)
- Pane monitoimikoneeseen jauheliha ja mausteet. Pyöräytä ainekset sekaisin.
- Muotoile murekemassasta lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Huuhtaise broccoliinit ja pyöräytä ne öljytilkassa. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. Lisää kasvikset uunipannulle lihapullien kaveriksi.
- Tee kantarelli-purjolisäke. Kuumenna paistinpannussa nokare voita, lisää paloitellut sienet ja viipaloitu purjo. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sipuli kuullottunut.
- Mausta seos ja lisää tilkka valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua. Kiehauta.
- Annostele kypsennetyt broccoliinit lautasille ja lisää niille sieni-purjo-seosta sekä kesäkurpitsalihapullia. Raasta tai vuole pinnalle parmesaania. Nauti heti.
Pikkelöidyt kesäkurpitsat ja suippopaprikat
Blondin pikkelöidyt kesäkurpitsat ja suippopaprikat maistuvat kesäisten grilliruokien lisäkkeenä. Sitruunankuoriraaste antaa kasviksille raikkaan lisämaun.
2 pientä kesäkurpitsaa
2 suippopaprikaa
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 oksaa rosmariinia
2-4 kynttä valkosipulia
1/2 tl chilihiutaleita
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
2-3 tl sormisuola
- Viipaloi pestyt kesäkurpitsat ja leikkaa suippopaprika renkaiksi. Poista siemenet. Pese luomusitruuna hyvin ja raasta tai suikaloi kuori.
- Laita lasipurkkiin kerroksittain kesäkurpitsaa ja suippopaprikaa, sitruunankuorisuikaleita, valkosipuliviipaleita, chilihiutaleita, rosmariininoksia.
- Sekoita etikka, sokeri, vesi ja suola. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet etikkaan.
- Kaada etikkaliemi kasvisten päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia, mielellään pari tuntia ennen käyttöä.
- Tarjoa pikkelöityjä vihanneksia grilliruokien, paahdetun leivän, salaatin tai pastan kanssa.
Talkooterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesäkurpitsatalkoot: Kesäkurpitsahillosta kasvislasagneen