MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Kevään juhliin - Juustoiset parsapiiraat

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

© Tiina Rantanen

Parsa-aika ja kevään juhlasesonki on käynnistymässä. Niinpä sveitsiläisellä  Le Gruyère AOP -juustolla aateloidut parsapiiraat ovat todellista sesonkiruokaa. Parsapiiraat voi valmistaa joko pikku-quicheina tai näyttävänä vuokapiiraana. Parhaimmillaan juustoiset parsapiiraat ovat haaleana.

Gruyère-juustoa on valmistettu jo varhaisella keskiajalla. Juustoa valmistetaan yhä pääsääntöisesti Freiburgin kantonin kylien juustoloissa, mutta myös Waadtin, Neuenburgin ja Juran sekä joissakin Bernin kantonin kunnissa on Gruyère-juustoloita.

Gruyère AOP -nimityksen käyttö on suojattu maailmanlaajuisesti, joten aitoa ”Appellation d´Origine Protégée” eli AOP Gruyèrea tehdään vain edellä mainituilla seuduilla.

Gruyère on juusto, jonka maku kehittyy ja voimistuu kypsytyksen aikana. Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä. Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi ja aromaattisempi. Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.

© Tiina Rantanen

Pienet parsajuustopiiraat

12 kappaletta

Pohja

1 pkt (400 g) valmista piirakkataikinaa (esim. ruisperuna)

Täyte

1 nippu (500g ) vihreää parsaa

vettä, suolaa

1 pkt amerikanpekonia

200 g raastettua Le Gruyère AOP- juustoa

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1/4 tl mustapippurirouhetta

1 tl sormisuolaa

 1. Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan ja jaa se 12 osaan.
 2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja vuoraa taikinapaloilla voidellun muffinipellin kolot. Irtoamisen helpottamiseksi voit tehdä piiraat myös muffinivuokiin. Esipaista pohjia uunissa 5-8 minuuttia.
 3. Ruskista pekoni rapeaksi ja hienonna se.
 4. Leikkaa pois parsojen puumainen kanta. Viipaloi parsat. Ryöppää paloja 2-3 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin. Ota parsojen nuput erilleen.
 5. Raasta Le Gruyére AOP- juusto. Jaa puolet raasteesta esipaistettujen piirakkapohjien päälle. Nostele parsapalat (ja pekonirouhe) piiraille. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään, mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada seos parsojen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Pane jokaiselle piiraalle päällimmäiseksi parsanuppu.
 6. Paista piiraita 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin ja munamassa hyytynyt.
 7. Tarjoa parsapiiraat haaleana.
© Tiina Rantanen

Juustoinen parsapiirakka

8 annosta

kasvis

Pohja

1 pkt (400 g) valmista piirakkataikinaa

Täyte

1 nippu (500g ) vihreää parsaa

vettä, suolaa

350 g raastettua Gruyère AOP Réserve -juustoa

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1/4 tl mustapippurirouhetta

1 tl sormisuolaa

 1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
 2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Painele taikina irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille napakasti. Koska taikinalla on tapana valua esipaiston aikana, käytä vaikkapa riisiä tai kuivattuja herneitä taikinapainona. Pane leivinpaperi piiraspohjan päälle ja kaada paperin päälle riisiä tai herneitä niin, että ne täyttävät vuoan. Esipaista pohjaa 10 minuuttia ja poista taikinapainot.
 3. Leikkaa pois parsojen puumainen kanta. Keitä niitä kolme minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin.
 4. Raasta Le Gruyére AOP Reservé – juusto ja levitä raaste esipaistetun pohjan päälle. Ripottele juustolle myös ruskistettu pekonisilppu. Asettele parsat piiraalle. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään, mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada seos parsojen päälle.
 5. Paista parsa-juustopiirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin ja munamassa hyytynyt.
 6. Tarjoa parsa-juustopiiras haaleana.

Juomavinkki:

© Alko

Juustoinen parsapiirakka viihtyy mainiosti alcaselaisten valkoviinien seurassa. Kokeile vaikkapa Pierre Sparr One 2016 -valkoviiniä, 13,40 e, joka on kolmen alueelle tyypillisen rypäleen (Riesling, Muscat, Pinot Gris)  sekoiteviini.  Oluen ystävät valitsevat piirakan kaveriksi lagerin tai vehnäoluen.

 

 


  Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevään juhliin - Juustoiset parsapiiraat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *