
Klassikkoruoka: Ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannukakku (ruots. Ålandspannkaka) on Ahvenanmaalla valmistettu perinneruokalaji. Ahvenanmaan pannukakku on herkku, joka eroaa tavanomaisesta pannarista sisältämällä manna- tai riisipuuroa sekä kardemummaa. Jopa hääjuhlat aloitettiin entisaikaan tarjoamalla vieraille pala pannukakkua.
Pannukakku on mitä parhain vierastarjottava tai hävikkiruoka, sillä aamupuuron jämät saa upotettua pannukakkutaikinaan. Ainekset löytyvät melko varmasti kotikaapista ilman kauppakäyntiä. Paras pannari tulee ”punaisesta maidosta” tai kermamaidosta. Omasta mielestäni Ahvenanmaan pannukakku on ehkä maailman paras pannari!
Ahvenanmaan pannukakku
uunipannullinen
1/2 l täysmaitoa
3/4 dl mannasuurimoita
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 l täysmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
75 g sulatettua voita
- Mittaa maito kattilaan ja kiehauta. Sekoita mannasuurimot vähän kerrallaan maitoon ja anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.
- Anna puuron jäähtyä hieman ja lisää joukkoon munat, sokeri, maito, vehnäjauhot, kardemumma ja vaniljasokeri. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää vielä suola ja sulatettu rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna pannukakun vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Tarjoa kesällä tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kanssa.
Voit myös kokeilla perinteistä ahvenanmaalaista tarjoilutapaa eli tarjota pannari luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa.
Klassikkoterveisin
Blonditiina
Kaikki sarjassa ilmestyneet postaukset löydät täältä.
PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Ahvenanmaan pannukakku