Himahella

Klassikkoruoka: Bostonkakku

© Tiina Rantanen

Bostonkakku on nimestän huolimatta mitä luultavimmin supisuomalainen leivonnainen. Amerikansuomalainen kotitalousopettaja ja keittokirjailija Beatrice Ojakangas esittelee leivonnaisen The Finnish Cookbook ja Great Scandinavian baking book bostonkakun nimellä Boston cake. Ojakangas mainitsee, että bostonkakku on suosittu Suomessa, mutta luultavasti täysin tuntematon nimikkokaupungissaan Bostonissa.

Bostonkakku

10-12 annosta

3 dl maitoa

30 g hiivaa

1 1/3 dl sokeria

2 tl kardemummaa tai 1 rkl vaniljasokeria

1/2 tl suolaa

8 1/2 dl vehnäjauhoja

150 g pehmeää voita

Täyte

100 g voita

1 dl sokeria

2 rkl kanelia

tai

350 g paistonkestävää hilloa tai marmeladia (vadelma, luumu, omena)

Voiteluun

1 kananmuna

Päälle

mantelirouhetta tai raesokeria

tai

50 g sokerivesikuorrutetta

 

  1. Lämmitä maito tai kädenlämpöiseksi. Liuota siihen murennettu hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää puolet jauhoista ja vaivaa noin viisi minuuttia. Lisää voi ja loput jauhoista. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä.
  2. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.
  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle, ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina levyksi (noin 20 x 40 cm). Levitä sille joko sulatettua/ pehmeää voita, sokeria ja kanelia tai paistonkestävää hilloa.
  4. Kääri taikina rullalle ja leikkaa noin 5 cm:n paloiksi. Nosta palat voideltuun, pyöreään (Ø noin 24 cm) vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Jätä palojen väliin muutama sentti tilaa. Kohota peitettynä vielä puoli tuntia.
  5. Voitele bostonkakku munalla Paista bostonkakkua 200-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia.
Bostonkakku on nimestään huolimatta suomalainen leivonnainen. © Tiina Rantanen

Juomavinkki

Bostonkakku maistuu hyvän tummapaahtoisen suodatinkahvin kanssa.

Lue myös:

Nutellaboston – syntisen hyvää


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Bostonkakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *