Eaton mess eli Etonin sotku on peribrittiläinen jälkiruoka, joka sisältää tuoreita marjoja, marenkeja ja kermavaahtoa. Yksinkertaista ja herkullista!

Ensimmäiset kirjalliset reseptit jälkiruoasta löytyvät Wikipedian mukaan vuodelta 1893. Jälkiruokaa on perinteisesti tarjottu Eaton Collegen vuosittaisessa krikettiottelussa Harrow Schoolin oppilaita vastaan.

1930-luvulla se oli yliopistokampusten hittijälkiruoka, joka valmistettiin tarjoamalla mansikoita ja banaania kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Marengit lisättiin myöhemmin sotkuun tuomaan makeutta ja purutuntumaa.

Eton messiin voi käyttää mitä tahansa sesongin marjoja, mutta mansikoita pidetään perinteisimpinä. Vastaava jälkiruoka on Lancing mess, jota tarjoillaan vuoden ympäri Lancing Collegessa West Sussexissä Englannissa. Kilpaileva sotku valmistetaan marjojen asemesta banaanista.

Nimi mess eli sotku viittaa jälkiruoan ulkonäköön, kun se on kauhottu lautaselle.

Eaton mess syntyy nopeasti, jos kokoat jälkiruoan valmiista marengeista, kermavaahdon ja sesongin marjojen kanssa.

Eaton mess

Marenkipesät

8-10 annosta

gluteeniton, laktoositon

6 munanvalkuaista

hyppysellinen suolaa

2 dl erikoishienoa sokeria

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl valkoviinietikkaa

2 tl maizenaa

  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
  2. Jaa marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille 6-8 leivokseksi. Painele jokaisen pesän keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
  3. Kypsennä marenkipesiä 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna leivospohjien jäähtyä uunin jälkilämmössä.

Lisäksi

3-4 dl kuohukermaa

3-4 rkl lemon curd -sitruunatahnaa

1 l mansikoita/vadelmia/pensasmustikoita

kinuskikastiketta

tomusokeria

  1. Vaahdota kerma ja mausta se sitruunatahnalla. Pane vadille marenkipesiä ja täytä maustetulla kermavaahdolla ja marjoilla. Halutessasi voit viimeistellä herkun kinuskikastikeraidoilla.
  2. Viimeistele Eaton mess tomusokeripilvellä.

Tarjoa heti.

Klassikkoterveisin Blonditiina

Kaikki sarjassa ilmestyneet klassikkoruoat löydät täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.