Himahella

Klassikkoruoka: Hasselbackan perunat

© Tiina Rantanen

Hasselbackan perunat ovat saaneet nimensä Tukholman Djurgårdenin Hasselbacken-ravintolakoululta, jossa perunaa alettiin 1940-luvulla valmistaa uudella tavalla. Koulun oppilailta Hasselbackan peruna levisi sittemmin ruotsalaisiin ravintoloihin ja myöhemmin myös Suomeen. Parhaat Hasselbackan perunat syntyvät syyslajikkeista, vaikkapa Siiklistä.

Lue lisää perunasta: Nyt potuttaa! Monipuolinen peruna hurmaa. 

Hasselbackan perunat

4 annosta

6- 8 soikeaa syysperunaa

voinokareita

1 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

2 rkl korppujauhoja

  1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese kuori ja huuhtele perunat.
  3. Leikkaa perunoihin viiltoja noin 2 mm päähän toisistaan. Älä tee viiltoja pohjaan asti, vaan jätä viiltoja noin sentin päähän pohjasta, jotta perunat pysyisivät koossa.
  4. Voitele iso paistinpannu tai uunivuoka ja pane perunat siihen viipaloitu puoli ylöspäin.
  5. Pane perunoille voinokareita ja ripottele niille suolaa, valkopippuria ja korppujauhoja.
  6. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jos perunat alkavat kuivua, peitä ne alumiinifoliolla.

Blondi kehitti oman gluteenittoman versionsa klassikkoruoasta

Blondin kokeilukeittiössä inspiroiduttiin klassikoperunoiden nimestä ja pähkinäisyys alkoi viedä naista. Niinpä voi korvattiin pähkinäöljyllä ja korppujauhe mantelirouheella. Lisäksi jääkaapista löytynyt appenzeller-juuston kanta raastettiin mukaan ruokaan. Jätin myös perunat kuorimatta, rakastanhan lohkoperunoissakin juuri sitä kuorta.

Blondin Pähkinämäen perunat
© Tiina Rantanen

Ohje: Blonditiinan Pähkinämäen perunat

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Ps. Katso kaikki Klassikkoruoka-postaukset täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Hasselbackan perunat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *