Himahella

Klassikkoruoka: Janssoninkiusaus

Janssoninkiusaus kuuluu ruotsalaiseen joulupöytään. © Tiina Rantanen

Janssoninkiusaus (ruots. Janssons frestelse) on ruotsalainen perinneruokalaji, joka pitkään tunnettiin vain yöruokana. Nykyisin sillä on paikkansa myös ruotsalaisessa joulupöydässä.

Janssoninkiusaus-sanan alkuperäksi on ehdotettu useaa vaihtoehtoa, mutta varmuutta asiasta ei ole. Ruoka on arveltu nimetyn ruotsalaisen oopperalaulajan Per ”Pelle” Janzonin (1844-1889) mukaan. Legendan mukaan Janzonilla oli tapana kutsua ystäviään ja työtovereitaan kotiinsa näytäntöjen jälkeen yöpalalle, jossa tarjolla oli usein perunasta, sipulista, anjoviksesta ja kermasta tehtyä gratiinia. Eri lähteiden mukaan kiusauksen kehitti joko Janzon itse 1800-luvulla, tai tukholmalainen Elvira Stigmark 1920-luvulla.

Toinen teoria on, että nimi olisi annettu ruotsalaisen lahkolaissaarnaajan Erik Janssonin mukaan, joka vaikutti Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Jansson joutui kotimaassaan riitaan viranomaisten ja kirkon kanssa ja lähti seurakuntineen maanpakoon Amerikkaan, jossa hän perusti Bishop Hill -nimisen kommunistisen yhdyskunnan Illinoisiin. Hän oli muuten ankaran pidättyväinen, mutta yksi heikkous hänellä tarinan mukaan oli: perunasta, anjoviksesta, sipulista ja kermasta tehty herkkuruoka.

Kolmas olettamus on ruoan nimeäminen 1929 valmistuneen ruotsalaisen elokuvan mukaan; sen nimi oli Janssons frestelse.

Niin tai näin, ruotsalaisesta klassikkoruoasta on siis kysymys. Ruotsalaiset lankeavat kiusaukseen myös jouluna, sillä janssoninkiusaus kuuluu perinteiseti ruotsalaisen joulupöydän tarjottaviin.

janssoninkiusaus
© Tiina Rantanen

Janssoninkiusaus tehdään raastamalla karkeasti perunaa, laittamalla sitä vuokaan kerroksittain anjoviksen kanssa ja kaatamalla päälle anjovisliemellä maustettua kuohukermaa. Alkuperäinen janssoninkiusaus on valmistettu niin sanotusta skandinaavisesta anjoviksesta, eli maustetusta kilohailista, eikä aidosta anjoviksesta eli sardellista.  Janssonin saa nopeasti uuniin, mikäli käyttää siihen pakastettua perunasipulisekoitusta kilon verran.

Janssoninkiusaus

1 kg kiinteitä perunoita (esim. Velox)

ripaus suolaa, hyvää mustapippuria

1 tölkki janssonin- tai anjovisfileitä liemineen

1 iso sipuli

voita

4 dl kuohukermaa

  1. Kuori perunat ja leikkaa ne ensin pitkittäin viipaleiksi ja sitten edelleen ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele suikaleet hyvin, valuta siivilässä ja kääri vielä keittiöpyyhkeen sisään kuivateltaviksi.
  2. Silppua sipuli ja kuullota se voissa.
  3. Lado uunivuoan pohjalle ensin perunasuikaleita, ripauta pinnalle kevyesti suolaa ja kierrä myllystä melko reilusti mustapippuria. Levitä päälle kuullotettu sipuli ja anjovisviipaleet. Levitä loput perunoista pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Sekoita anjovisliemi kerman joukkoon ja kaada seos perunoiden päälle. Vuole pinnalle muutamia voilastuja ja paista 225 asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia.
  5. Tarjoa lisäkkeenä suolakurkkua ja etikkapunajuuria.

Mitä juomaksi janssonin kanssa?

Tarjoa janssoninkiusauksen parina lageria tai pilsiä. Vaalea olut on kiusauksen perinteinen paritus. Jos haluat kuitenkin viiniä, valitse ryhdikästä, kuivaa valkoviiniä, esimerkiksi rieslingiä. Siinä on ruoan seuraan sopivaa hapokkuutta ja aromikkuutta.

janssoninkiusaus-_viini
© Alko

Jean Biecher Riesling Grand Cru Schlossberg 2014, Ranska, 14,90 e.

Alsacelainen valkoviini on kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, aprikoosinen, petrolinen, kevyen yrttinen, mausteinen, rodukas

 

Omaan jouluuni janssoninkiusas kuuluu aatonaaton iltapalana. Teen janssoninkiusauksen perunasipulisekoituksesta ja pistän kiusauksen uuniin haudoille lähtiessäni. Kun tulen kotiin, valmis janssoninkiusaus odottaa uunissa. Minun jouluni alkaa siitä, vaikka ruotsalainen en olekaan.

Terveisin

Blonditiina

Ps: Täältä löydät kaikki aikaisemmat Klassikkoruoka-postaukset

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

PS. Lahjavinkki pukinkonttiin!

Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Janssoninkiusaus

Atro Niiniluoto

En ole tekemässä ruokaa, mutta tuota kiusausta nautin illalliseksi 2023 FILI:n, kirjallisuuden vientikeskuksen, tiloissa. Se oli työpaikkani kesäretken päätös.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *