Himahella

Klassikkoruoka: Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka on perinneruoka, joka on levinnyt koko maahan. © Tiina Rantanen

”Karjalanpiirakka on toisen maailmansodan jälkeinen suomalaisen ruokakulttuurin menestystarina. Siirtokarjalaisten myötä koko Suomeen levinnyt herkku maistuu suomalaisille niin eineksenä kuin käsintehtynä taidonnäytteenä”, näin kirjoitti ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä karjalanpiirakasta, joka oli ehdolla Suomen kansalliruoaksi alkuvuodesta 2017.

Karjala on tunnettu piirakoistaan. Monien piirakoiden valmistustavan karjalaiset ovat oppineet venäläisiltä naapureiltaan ja muunnelleet reseptejä mieleisekseen ainakin 400-500 vuotta.

Soikea, avomallinen piirakka kulkeutui 1600–1700 luvulla nykyisen Itä-Suomen alueelle. Karjalanpiirakoista on ensimmäiset kirjalliset tiedot vuodelta 1686.

Aidon piirakan pohja tehtiin rukiista ja myös vehnästä, täytteenä käytettiin ohraa, tattaria ja myös hirssiä. Näitä emännät tapasivat pyöräytellä erityisesti Laatokan Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Piirakka sai nimityksen karjalanpiirakka siinä vaiheessa, kun sen käyttö yleistyi Karjalan ulkopuolella.

Läntiseen Suomeen piirakat levisivät vasta toisen maailmansodan jälkeen. Vastaanotto lännessä ei aina ollut lämmintä : Syön mieluummin leivän leipänä ja puuron puurona. Vähitellen karjalanpiirakka voitti kuitenkin myös länsisuomalaisten sydämet, ja siitä on tullut osa yhteistä suomalaista ruokaperintöä. Mutta varsinkin Pohjois-Karjalassa käsintehdyt karjalanpiirakat kuuluvat edelleen monen kotitalouden ruokapöytään. Moni ei voisi kuvitellakaan karjalaista pitopöytää tai perhejuhlaa ilman käsintehtyjä piirakoita.

Karjalanpiirakka on nimisuojattu Aito perinteinen tuote

Karjalanpiirakka on saanut Aito perinteinen tuote -suojauksen (ATP-suojaus) vuonna 2003. Nimisuojasta säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa. TP-suojaukseen liittyvä määritelmä karjalanpiirakasta kuuluu näin: ”Karjalanpiirakka on avoin, pieni, matala piiras, johon kuuluu ohut kuori sekä sydän eli täyte. Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Karjalanpiirakat ovat muodoltaan pääasiassa soikeita mutta voivat olla myös pyöreähköjä. Kuoriosa on päältä avoin. Kuoren reunat on käännetty täytteen päälle ja rypytetty. Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.”

Sydämessä piilee oikotie onneen

Nykyisin riisi- ja perunapiirakat ovat niitä, joita kaupoissakin tulee vastaan. Piirakoiden leipomisen voi aloittaa heti, jos vähän oikaisee sydämen teon kanssa. Kaupan einestiskistä löytyy niin haudutettua ohra- kuin riisipuuroa ja pakastealtaasssa on perunasoseaineksia. Kun puuron ja pottumuusin joukkoon lisää kananmunan, sydän on valmis käytettäväksi piiraisiin.  Parin piirakkapellillisen pulikoimisen kanssa ei kauaa nokka tuhise.

Karjalanpiirakat

20-25 kpl

Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

3 dl ruisjauhoja

1 1/2 dl vehnäjauhoja

Riisipuuro

2 ½ dl vettä

2 dl puuroriisiä

7 ½ dl maitoa

1/2 tl suolaa

1 kananmuna

tai vaihtoehtoisesti

2 pkt (á 300 g) valmista riisi- ja/tai ohrapuuroa (Kokkikartano, Saarioinen)

2 kananmunaa

tai

1 pussi ( 400 g) pakasteperunasoseaineksia

8 dl täysmaitoa

50 g voita

suolaa

1 kananmuna

Voiteluun:

sulatettua voita  ja vettä

Valmista ensin täyte eli keitä riisipuuro. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Nopeat piirakat: käytä täytteenä valmispuuroja tai pakasteperunasosetta. Jos käytät valmiita puuroja, sekoita kananmunat niiden joukkoon. Jos teet perunapiirakoita, valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan käyttämällä nesteenä täysmaitoa. Lisää muna jäähtyneeseen perunasoseeseen.

Tee kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla tasaiseksi ja sitkeäksi.

Tee taikinasta tanko ja jaa se 20-25 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja painele ne sitten litteiksi kakkaroiksi. Peitä muovilla.

© Tiina Rantanen

Kauli kakkarat hyvin ohuiksi (halkaisijaltaan noin 17 cm) kuoriksi piirakkapulikalla. Käytä pöydällä riittävästi ruisjauhoja, jotta kuori pyörii sitä kaulittaessa. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.

Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (noin sentin paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin sentti tyhjää tilaa.

Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Aloita keskeltä, käännä piirakka ja rypytä toinen puoli.

Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.

Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

© Tiina Rantanen

Pohjois-Karjalassa karjalanpiirakat nautitaan usein karjalanpaistin kanssa. Sen ohjeen löydät täältä:

Klassikkoruoka: Karjalanpaisti

Ps. Itse innostuin leipomaan karjalanpiirakoita kun Noin viikon uutisten tekemä America First, Finland Second -video lähti leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Perinneherkkumme ulkonäkö saattaa aiheuttaa joitakin mielleyhtymiä, mutta karjalanpiirakoita voi korkea-arvoisellekin vieraalle tarjotessa  huoletta sanoa:  ”They are great! Crap as many as you like!”

Kaikki sarjassa ilmestyneet Klassikkoruoka-postaukset löydät täältä.

PS. Lahjavinkki joulupukinkonttiin!

Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

 

Piirakkaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Karjalanpiirakka

.

Missä kohtaa tässä ohjeessa edes on öljy? Paljonko? Oikolukekaa nämä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *