Himahella

Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto

Kermainen lohikeitto on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

 

Suomessa vietetään kansallista kalakeittopäivää helmikuun 12.päivänä. Maitoon keitetty kalakeitto on ruoka, johon maailmalla tuskin törmää. Siksi keitto onkin yksi ruokakulttuurimme klassikoista. 

Suomalainen kalakeitto valmistetaan usein hyvin erilaisista raaka-aineista. Liemessä voi olla kermaa tai se voi olla kirkas. Tunnettuja kalakeittoja on myös saaristolaiskalakeitto, kainuulainen kalakeitto ja jne. Yhteistä suomalaisille sopille on, että kalakeitoissa on ainakin kolme samaa raaka-ainetta; liemi, kala ja perunat.

Suomalaisten kansalliseepoksessa Kalevalassa syötiin lohta aamulla, puolenpäivä aikaan ja vieläpä illallakin. Todellinen aikansa trendiruoka siis.

“Vyöl’ on veitsi Väinämöisen,

pää hopeinen huotrasessa.

Veti veitsen viereltänsä,

huotrastansa pää hopean kalan paistoi pannaksensa,

lohen leikkaelleksensa aamuisiksi aterioiksi,

murkinaksi muruiksi,

lohisiksi lounahiksi,

iltaruoiksi isoiksi.”

Perinteisen lohikeiton ainesuhteet 

Perinteisen lohikeiton mittasuhteet ovat 5 yksikköä nestettä, 5 yksikköä perunaa ja 3 yksikköä lohta. Kalaisemman keiton kaverit käyttävät lohta soppaan yhtä paljon kuin perunaa.

Perkeistä tulee hyvä liemi

Lohikeitosta tulee maukkaampaa, jos keität itse kalaliemen. Jos ostat kokonaisen kalan, saat yleensä perkeet pyytäessä kaupasta mukaasi, vaikka kalamestari kalan fileoisikin.

Kun keittoon käytetään vain fileet, kannattaa lohen päästä, ruodoista ja nahasta keittää maukas liemi. Kalaliemen keitto ei ole tuntien projekti, hyvän liemen saa aikaan jo vartissa.

Lisää keitinveteen suolaa, sipulia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä, keitä. Kuori liemen pintaan kertyvä vaahto pois. Täysin kirkkaan liemen saat valkuaisvaahdon avulla, mutta kermaista keittoa ei tarvitse kirkastaa. Siivilöi kalaliemi ja keitä liemessä peunakuutiot ja kasvikset.

klassikkoruoka_kermainen-lohikeitto_pysty
© Tiina Rantanen

Kermainen lohikeitto

6 annosta

8 
perunaa

2-3 
porkkanaa

2 
sipulia

1 1/2 l kalalientä tai 
vettä

1 1/2 tl 
suolaa

10-15 kokonaista maustepippuria

1 
laakerinlehti

400-500g 
lohifileetä

2- 3,3 dl 
kuohukermaa

3/4 dl hienonnettua tilliä

  1. Mikäli sinulla on kokonaisen kalan perkeet, keitä niistä ensin liemi keittoa varten. Pane lohen ruodot, 1 1/2 l vettä ja 5-6 mustapippuria, lohkottu sipuli sekä 1 tl suolaa kattilaan. Keitä kalalientä hiljaa poristen 10 minuuttia, Jos käytät kalalientä, tarkista liemen suolaisuus ennen kuin lisää suolaa valmiiseen keittoon.
  2. Pese ja kuori kasvikset. Paloittele perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kalaliemi tai vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, sipulit ja porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia.
  4. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.
  5. Lisää keittoon kala, kerma ja suola. Älä lisää suolaa maistamatta, sillä kalaliemessä on suolaa. Kuumenna lohikeitto kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia. Mausta perinteinen lohikeitto vielä tillillä.
  6. Tarjoa ruisleivän kanssa.
klassikkoruoka_kermainen-lohikeitto_pata
© Tiina Rantanen

Klassikkoruokaterveisin

Blonditiina

Ps. Kaikki Klassikkoruoka-postaukset löydät täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto

Kriuhnoo

”Perinteisen lohikeiton mittasuhteet ovat 100 yksikköä nestettä, 100 yksikköä perunaa ja 60 yksikköä lohta.”

-miksi noin massiiviset lukuarvot? Sama asia on 5 , 5, ja 3 yksikköä..:)
Hieno sivusto, kiitos.

Tiina Rantanen

Kyseessä on suurtalouden käyttämät mitat! Kiitos huomautuksta, se olisi pitänyt selittää.

mies ruoanlaittajana

Kohta 2. Lisää mausteet.

Kohta 5. Mausta vielä tillillä.

No mites maustat, kun se on jo lisätty kohdassa 2. ??

mies ruoanlaittajana

Anteeksi, kohdassa 3. lisätään mausteet siis.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *