Himahella

Klassikkoruoka: Kuhaa Mannerheimin tapaan

Marskin kuha on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Kuudes Suomen tasavallan presidentti, Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim on jäänyt historiankirjoihin myös hyvän ruoan ystävänä. Mannerheimin lempiruokia olivat muun muassa seljanka, vorschmack, kuha Walewska ja jälkiruoista suklaakakku sekä mansikat. Ylipäällikön suosikkiruoat tunnetaan hyvin vielä tänäkin päivänä ja monet niistä ovat päätyneet ravintoloiden ruokalistoille Marski- tai Mannerheim-etuliitteellä.

Marsalkka auttoi myös esimerkiksi Eva-sisartaan keittokirjan ”Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga” (”Keittokirja herkkusuille ja tavallisille nälkäisille”) kirjoittamisessa. Hän kävi läpi käsikirjoituksen ja teki siihen hyvin suuren määrän parannusehdotuksia.

Marsalkka Mannerheimin suosikkikala oli kuha ja Marskin kuhan salaisuus piilee piparjuurivoissa.

 

Kuhaa Mannerheimin tapaan

4 kuhafileetä

2 tl sormisuolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl paprikajauhetta

2 dl korppujauhoja

Piparjuurivoi

100 g voita

1 1/2 rkl piparjuuritahnaa

Paistamiseen

4 rkl voita

  1. Tee ensin piparjuurivoi. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja piparjuuritahna keskenään. Lusikoi seos pursotinpussiin ja pursota pieniä ruusukkeita leivinpaperoidulle alustalle, esim. lautaselle. Nosta lautanen pakastimeen.
  2. Mausta kuhafileet suolalla, pippurilla ja paprikalla. Kääntele kuhafileet korppujauhoissa.
  3. Sulata nokare voita pannulla. Paista kuhafileet erissä kauniin kullanruskeiksi, molemmin puolin.
  4. Siirrä kuhafileet lautasille ja nosta päälle nokareet piparjuurivoita.

Tarjoa Mannerheimin tapaan valmistettujen kuhafileiden seurana sienikastiketta ja keitettyjä perunoita.

Herkkusienikastike

100 g tuoreita herkkusieniä

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 dl valkoviiniä

1 dl vettä tai kasvislientä

2 dl kuohukermaa

sormisuolaa

ripaus valkopippuria

  1. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja kuullota niitä kattilassa kuumassa voissa, kunnes neste on haihtunut. Ripottele päälle jauhoja ja sekoita.
  2. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, kerma ja mausta suolalla sekä pippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia ja tarkista maku.

Viinivinkki

Gustave Lorenz parsaviinit
© Tiina Rantanen

Marskin kuha maistuu saksalaisen Moselin alueen tai ranskalaisen Alsacacen riesling-valkoviinin kanssa. Kokeile  vaikkapa Gustave Lorenz Riesling Reserve -valkoviiniä.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Kuhaa Mannerheimin tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *