Himahella

Klassikkoruoka: Lihamakaronilaatikko (myös vegenä)

© Tiina Rantanen

Makaronilaatikko on Suomen suosituimpia kotiruokia. Se on lasten ikiaikainen suosikki ja yksi suosituimmista kouluruoista tänäkin päivänä.1950-luvulle asti makaronilaatikko oli enimmäkseen juhlaruoka. Alunperin makaronilaatikkoon ei lisätty lihaa ja sitä käytettiin usein perunoiden sijasta aterioiden hiilihydraattipitoisena osana. Myöhemmin jauhelihalla täydennetystä lihamakaronilaatikosta on tullut ruokalajin tunnetuin versio Suomessa.

Lihamakaronilaatikko

5-6 dl (400 g) sarvimakaronia

400 g jauhelihaa

1 iso sipuli

2 porkkanaa

pala palsternakkaa

1-2 tl suolaa

1 tl mietoa currytahnaa

⅕ tl rouhittua mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

3 kananmunaa

7 dl täysmaitoa tai lihalientä

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Voit jättää makaronit myös keittämättä ja pääset näin helpommalla. Jos et keitä makaroneja, käytä 1 litra nestettä munamaitoon.
  2. Raasta porkkana ja palsternakka, silppua sipuli. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan, lisää joukkoon kasvikset. Mausta kypsä jauheliha.
  3. Kaada kerroksittain makaroneja ja jauhelihaa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Sekoita kananmunat ja maito (tai lihaliemi) ja kaada vuokaan.
  4. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 1 tunti. Mikäli et esikeittänyt makaroneja, sekoita seosta kerran tai pari paiston alkupuolella, jotta makaronit eivät painuisi vuoan pohjalle.

Makaronilaatikko nautitaan yleensä ketsupin kanssa, mutta myös puolukkahillo on suosittu lisäke.

© Tiina Rantanen

Vuonna 2016-2017  tuttu makaronilaatikko alettiin tehdä vegenä Härkiksestä. Ohje on kirjastani Helppo olla Vege.

Härkis-makaronilaatikko

6–8 annosta

500 g makaroneja

2 sipulia

2 tl currytahnaa tai currya

2 rkl öljyä

1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta

½ tl mustapippuria

1 tl jeeraa eli juustokuminaa

1 rkl worcestershirekastiketta

½ tl chilihiutaleita

Munamaito:

3 kananmunaa

6 dl kaurakermaa tai täysmaitoa

1 tl suolaa

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Silppua kuoritut sipulit. Kuumenna paistinpannu, lisää öljy, currytahna ja sipuli, kuullota läpikuultavaksi. Lisää Härkis, mustapippuri, jeera, worcestershirekastike ja chilihiutaleet. Kypsennä pari minuuttia.
  3. Sekoita munamaidon ainekset vispilällä keskenään.
  4. Yhdistä Härkisseos ja makaroni, kaada seos isoon, voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle munamaito.
  5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia.

Klassikkoterveisin:

Blonditiina

Täältä löydät kaikki aikaisemmat klassikkoruoat samasta postauksesta:

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Lihamakaronilaatikko (myös vegenä)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *