Klassikkoruoka: Nakkikastike

Nakkikastike on klassikkoruoka ja retroherkku. © Tiina Rantanen

Nakit, kuten lähes kaikki muutkin suomalaiset makkarat, ovat saksalaista alkuperää. 1800-luvun lopulla suomalaiset makkaramestarit toivat nakkien tekotaidon Saksasta, esikuvanaan wienerwurst, joka tunnetaan myös frankfurterin nimellä.

Nakkien valmistus oli pitkään käsityötä ja se olikin lähempänä juhla- kuin arkiruokaa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Nakkikastike kuului suosituimpien suomalaisten ruokien joukkoon jo 1920-luvulta lähtien. Nakkien suosio kasvoi teollisen tuotannon ja hinnan halpenemisen myötä ja 1960-luvulta lähtien nakkikastike oli jo arkiruokaa.

Perinteinen nakkikastike syntyy sipulista, ruskistetuista nakinpaloista ja ruskeasta kastikkeesta.

Nakkikastike

50 g voita

1/2 dl vehnäjauhoja

5 dl vettä

½ lihaliemikuutio

ripaus suolaa

1/8 tl musta- tai valkopippuria

Lisäksi

350 g nakkeja

1 keltasipuli

1/2 dl kuohukermaa

2 rkl tomaattipyreetä

1 tl sinappia

  1. Paloittele nakit, kuori ja silppua sipuli.
  2. Sulata rasva paistinpannulla ja kuullota sipulisilppu. Lisää pannulle nakkipalat ja anna niiden ruskistua.
  3. Ripottele päälle vehnäjauhot ja ruskista seos pähkinänruskeaksi hitaasti hyvin sekoittaen. Lisää sekaan vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen, ettei seos paakkuunnu. Lisää sekaan hienonnettu lihaliemikuution puolikas.
  4. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen viitisen minuuttia ja mausta kermalla, tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Kuumenna vielä hetki, tarkista maku.

Tarjoa perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Juomavinkki

Nakkikastikkeen kanssa maistuvat perinteiset alkoholittomat ruokajuomat, kuten kotikalja.

Läskisoosi on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Lue myös:

Klassikkoruoka: Ruskea kastike ja sen sovellutukset 

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Nakkikastike

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X