Himahella

Klassikkoruoka: Ratatouille

Ratatouille on eteläranskalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Ratatouille on perinteinen kasvismuhennos Provencen alueelta Ranskasta.

Ratatouille on ranskalainen kasvishöystö, joka on perinteinen ruokalaji Nizzassa, Provencen  ja Languedocin alueella.  Ruokalajin nimi tulee oksitaanikielen sanasta ratatolha, jota 1500-luvulla käytettiin haudutetusta kasvispadasta. (Oksitaani on romaaninen kieli, jota puhutaan pääasiassa Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.)

1800-luvulta lähtien lyhenteellä ”rata” on tarkoitettu sotilaslangissa seosta, jossa on pavut ja perunat, erilaiset kasvikset ja rasvainen liha on haudutettu sotilaille tarjottavaksi ruokalajiksi. Rata on itse asiassa armeijamuonituksen perusta, nopea ja helppo ruokalaji.

Ratatouille  on  siis kuumana tai kylmänä nautittava vihannesmuhennos, joka nautitaan pääruokana tai lisäkkeenä. Tomaatti on höystön pääaines, muita höystössä käytettäviä aineksia ovat sipuli, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika ja paikalliset yrtit, kuten timjami, basilika tai meirami. Ja tietty hyvä oliiviöljy kruunaa ruoan.

Ratatouille maistuu tuoreen leivän tai riisin kanssa tarjottuna, mutta kokeile sitä myös pastan kastikkeen tai broilerin, maksapihvien tai kalan lisäkkeenä.

Ratatuilleen käytettään tavallisesti tomaattia, sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikoita. Höystö maustetaan timjamilla, meiramilla tai basilikalla. © Tiina Rantanen

Ratatouille

neljä annosta

vegaani, gluteeniton, laktoositon

3 isoa sipulia

2 (suippo)paprikaa

1 kesäkurpitsa

1 munakoiso

2-4 valkosipulinkynttä

1/2 dl oliiviöljyä

5-6 tomaattia tai 1 tlk säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa

1/2 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuori

1 rkl sokeria

2 tl Provencen yrttiseosta tai 3-4 rkl tuoretta, hienonnettuna timjamia

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

 

  1. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi reknaiksi tai lohkoiksi. Halkaise paprikat, poista siemenet ja paloittele ne tai leikkaa suippopaprikat renkaiksi.
  2. Jos käytät tomaatteja, kalttaa ne kiehuvassa vedessä, kata kylmään veteen ja kuori.Voit oikaista ja käyttää säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa. Lohko  kesäkurpitsa ja munakoiso. Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet.
  3. Pane tomaattimurska pataan ja kuumenna se kiehuvaksi. (Jos käytät tuoreita tomaatteja, kuumenna desi vettä padan pohjalla.) Kuumenna isossa paistinpannussa puolet öljystä, ja kuullota sipulit ja paprikat. Siirrä ne pataan tomaattimurskan kanssa.
  4. Kuullota öljyssä vielä kesäkurpitsa- ja munakoisolohkot(ja tomaattilohkot) sekä valkosipuli, Lisää pataan.
  5. Mausta pata sitruunan mehulla ja -kuorella, yrteillä,suolalla, sokerilla  ja mustapippurilla. Anna hautua 10-15 minuuttia ja koristele timjamilla.

Viinivinkki

 

Ratatouille kaveriksi sopii samoilta kulmilta kotoisin oleva kuiva roseeviini, esimerkiksi Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organic, 13, 99 e

Gassier on kuiva, keskihapokas, mansikkainen, persikkainen, kevyen vadelmainen, kevyen yrttinen roseeviini. © Alko

Ps. Lisää klassikkoruokia ja niiden tarinoita löydät Klassikkoruokia – reseptit  & tarinat -kirjastani, Otava, joka ilmestyi tammikuussa 2018.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Ratatouille

Annabella

Haluan reseptin joka sopii yhden hengen talouteen .

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *