Klassikkoruoka: Rosolli eli sallatti

Rosolli kuuluu pitopöytään. © Tiina Rantanen

Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle. Se on perinteinen jouluruoka, mutta se voi esiintyä myös muina vuodenaikoina esim. juhannuspöydässä. Sana rosolli tulee venäjän sanasta ’rossol’, joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi.

Suomessa rosollin eli sallatin valmistus on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, joissa se tunnettiin jo 1700-luvulla. Se levisi 1800-luvulla pitokokkien ja kotitalouskoulujen välityksellä kansan keskuuteen. Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla se kuului pito- ja sunnuntairuokiin.

Aluksi rosolliin käytettiin perunoita, hienonnettua sipulia ja suolasilakoita. Myöhemmin siinä alettiin käyttää myös punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua, omenaa, silliä, suolaa ja valkopippuria.

Monin paikoin rosolliin lisätään myös silliä, jolloin se tunnetaan nimellä sillisalaatti.

 

Rosolli

3 keitettyä perunaa

3 keitettyä porkkanaa

3-4 keitettyä tai etikkapunajuurta

1 herkkukurkku

1 hapan omena

1 pieni sipuli

Kastike

2 dl kuohukermaa

1-2 tl (väkiviina)etikkaa

ripaus suolaa

ripaus sokeria

ripaus mustapippuria

punajuurten lientä

  1. Keitä juurekset kypsiksi kuorineen. Keitä punajuuret omassa kattilassaan, jotta ne eivät värjää perunoita ja porkkanoita. Valuta ja jäähdytä. (Jätä punajuurten keitinlientä hieman kermavaahdon värjäämiseen.)
  2. Kuori juurekset ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
  3. Hienonna kuorittu sipuli, kuutioi kurkut ja kuoritut omenat. Sekoita ainekset nostellen.
  4. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää etikka sekä mausteet. Värjää kastike tilkalla punajuurten keitinlientä tai etikkapunajuurien liemellä.
  5. Tarjoa rosolli ja kastike erikseen.

PS. Lahjavinkki pukinkonttiin!

Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi tammikuussa 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

Kommentit

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Rosolli eli sallatti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Parsapellolla Gottbyssa! #ahvenanmaavihannoi #vikingline #pressimatka #smakapååland #ålandfood
  • Aina voi grillata! #atria #nuotioruokaa
  • Ei lisättävää! #toptastefinland #foodwalk
  • Sisäpiiritietona voin kertoa, että Suojas petti -biisin tarina on tosi! #gasellit #kesäkumi2019 #mamaonylpee
  • Suomen vuoden sommelier 2019 on Taneli Lehtonen ravintola Murusta! Isot onnittelut! #tropheelaroche
  • Pakollinen äiti-poika -kuva äitienpäivänä 2019. Mun 30. äitienpäivä❤️! @musajusa #mamaonylpee
  • Gasellit järjesti kunnon lastenkutsut, joihin sukukin oli kutsuttu!!#gasellit10v #mamaonylpee #kunnonhyvä #imus Lumisadekuva: Julius Konttinen

blonditiina

X