Himahella

Klassikkoruoka: Rosolli eli sallatti

Rosolli kuuluu pitopöytään. © Tiina Rantanen

Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle. Se on perinteinen jouluruoka, mutta se voi esiintyä myös muina vuodenaikoina esim. juhannuspöydässä. Sana rosolli tulee venäjän sanasta ’rossol’, joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi.

Suomessa rosollin eli sallatin valmistus on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, joissa se tunnettiin jo 1700-luvulla. Se levisi 1800-luvulla pitokokkien ja kotitalouskoulujen välityksellä kansan keskuuteen. Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla se kuului pito- ja sunnuntairuokiin.

Aluksi rosolliin käytettiin perunoita, hienonnettua sipulia ja suolasilakoita. Myöhemmin siinä alettiin käyttää myös punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua, omenaa, silliä, suolaa ja valkopippuria.

Monin paikoin rosolliin lisätään myös silliä, jolloin se tunnetaan nimellä sillisalaatti.

 

Rosolli

3 keitettyä perunaa

3 keitettyä porkkanaa

3-4 keitettyä tai etikkapunajuurta

1 herkkukurkku

1 hapan omena

1 pieni sipuli

Kastike

2 dl kuohukermaa

1-2 tl (väkiviina)etikkaa

ripaus suolaa

ripaus sokeria

ripaus mustapippuria

punajuurten lientä

  1. Keitä juurekset kypsiksi kuorineen. Keitä punajuuret omassa kattilassaan, jotta ne eivät värjää perunoita ja porkkanoita. Valuta ja jäähdytä. (Jätä punajuurten keitinlientä hieman kermavaahdon värjäämiseen.)
  2. Kuori juurekset ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
  3. Hienonna kuorittu sipuli, kuutioi kurkut ja kuoritut omenat. Sekoita ainekset nostellen.
  4. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää etikka sekä mausteet. Värjää kastike tilkalla punajuurten keitinlientä tai etikkapunajuurien liemellä.
  5. Tarjoa rosolli ja kastike erikseen.

PS. Lahjavinkki pukinkonttiin!

Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi tammikuussa 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Rosolli eli sallatti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *