Mokkapalat lienevät yksi suosituimmista myyjäisleivonnaista. Lähes jokaisen koululaisen tai junioriurheilijan kotona niitä on leivottu jossakin vaiheessa erilaisiin tilaisuuksiin rahavarojen keräämiseksi.

Mokkapalojen alkuperäislähteenä pidetään ruotsalaisen ICA:n koekeittiön Sju sorters kakor -kirjaa. Tästä kirjasta ovat peräisin mokkapalojen nimijohdannaiset Ruotsin parhaat neliöt tai Ruotsin hyvät, joita leivottiin suomalaisissakin kotikeittiöissä jo 1960-luvulla. Mokkapaloja on valmistettu myös suklaaneliöiden, masaliinojen ja rakkaudenpalojen nimellä.

Mokkapalojen esiasteena pidetään kuitenkin tuulomantorttua, jota on leivottu Suomessa jo ennen mokkapalojen maihinnousua. Tuulomantorttu, tunnetaan myös nimillä tuulamantorttu tai Tuulemaan torttu, poikkeaa mokkapaloista siinä, että torttupohjassa ei ole käytetty kaakojauhetta kuten mokkapaloissa, vaan pohja on vaalea. Tuulomantortun ohje on löytynyt aikoinaan myös kotitalousopetuksen oppikirjoista.

Tuulomantorttu

uunipannullinen

150 g sulatettua voita tai margariinia

4 munaa

3 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

(ripaus suolaa)

2 dl maitoa

Kuorrutus

1 pkt (250 g) tomusokeria

50 g sulatettua voita tai margariinia

3 rkl kaakaota

4 rkl vahvaa kahvia

kookoshiutaleita ja/tai nonparelleja

  1. Sulata rasva, anna jäähtyä. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään.
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva, sekoita. Lisää jauhoseos siivilän läpi ja maito, sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Lisää taikinaan myös hyppysellinen suolaa, se poistaa leivonnaisesta ns. tyhjää makua.
  3. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna torttupohjan jäähtyä hieman. Täyte leviää paremmin jos pohja on lämmin, mutta uunikuuma pohja imaisee täytteen sisäänsä.
  4. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Levittäminen käy helpoiten esimerkiksi nuolijalla. Ripottele kookoshiutaleita tai nonparelleja kuorrutuksen päälle.
  5. Anna tortun jäähtyä kunnolla ennen annospaloiksi leikkaamista. Torttu sopii hyvin pakastettavaksi.

Vinkki! Mikäli pidät paksummista paloista, tee pohjataikinaa 1 1/2 kertainen annos. Ja mikäli haluat vahvemmasti kahvilta maistuvan kuorrutuksen, sulata kuuman kahvijuoman joukkoon vielä teelusikallinen pikakahvijauhetta. Tai tee kahvi alunperinkin pikakahvista.

Juomasuositus: Tarjoa tuulomantorttua hyvän kahvin kanssa.

 

Kaikki Klassikkoruoka-sarjassa ilmestyneet postaukset löydät täältä.

Klassikkoruokaterveisin: Blonditiina

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

Ps. Jos perinteiset mokkapalat kyllästyttävät, ei hätää. Huhtikuussa 2017  ilmestyi Prisca Leclercin Mokkapala-kirja (Cozy Publishing), josta löytyvät niin gluteenittomat mokkapalat, valkosuklaamokkapalat kuin myös muffinit, kakut ja helpot sekä lasten suihin katoavat suolaiset herkut. Koemaiston perusteella ohjeet ovat todella herkullisia.