Himahella

Koe toisenlainen Tallinna: Boheemi & trendikäs Kalamaja

kalamaja_loomikeskus
© Tiina Rantanen

Oletko kolunnut Tallinnan Vanhan kaupungin kymmeniä kertoja? Haluaisitko kokea jotain aivan toisenlaista? Ota silloin suunnaksi Kalamaja ja Telliskivi, tuo Tallinnan hipsterien kotiseutu. Kalamajassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että yksi risteilypäviä tuntuu aivan liian lyhyeltä.

Kalamaja on yksi Tallinnan vanhimpia asuinalueita. 1300-luvulta lähtien Kalamajassa asui ennen kaikkea kalastajia, kalakauppiaita, satamalaivureita ja luotseja. Näistä ammatinharjoittajista Kalamaja on nimensäkin saanut.

Kalamajan tallinnalaistalot
© Tiina Rantanen

Ns. tallinnalaistaloja näkee varsinkin Salme-, Kalevi- ja Uus-Kalamaja-kaduilla.

Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 1870, kun Tallinnan ja Pietarin välinen junarata valmistui. Yhtäkkiä Kalamajaan nousi tehtaita toinen toisensa perään ja niihin virtasi tuhansittain junan tuomia työläisiä. Ja jossain heidän piti asua. Kalamajan kaupunginosa on täynnä vanhanaikaisia työväestön puutaloja ns. tallinnalaistaloja.

Alueen kukoistuskausi ajoittui 1920-30 -luvuille, jolloin rakennettiin kaksi- tai kolmikerroksisia pieniä puukerrostaloja, joissa on kaksi symmetristä puusiipeä ja keskellä kiviportaikko. Näitä taloja on Tallinnassa tänä päivänä noin 500  ja niitä näkee varsinkin Salme-, Kalevi- ja Uus-Kalamaja-kaduilla. Puutaloista on tullut  Kalamajan arkkitehtoninen perintö ja nyt juuri ne antavat kyseiselle kaupunginosalle sen bluesahtavan svengin.

1940-luvusta 2000-luvun alkuun alue pääsi pahasti rapistumaan. Alue oli huonossa maineessa ja jopa paikalliset pelkäsivät kulkea siellä. Mutta 2010-luvulla kaupunginosa on herännyt uuteen elämään.

kalamaja_kollaasi
© Tiina Rantanen

Telliskivi on urbaanin elämän keskus. Designia, lähiruokaa, katuruokaa, trendiravintoloita….

Monet teollisuusrakennukset ovat kuitenkin nykyisin muussa kuin alkuperäisessä käytössä. Niistä on tehty taide- ja kulttuuritiloja, hotelleja, museoita, vapaa-ajan tiloja sekä tietysti trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita. Yhteisöllisyys on Kalamajassa vahvasti läsnä. Kalamaja-ilmiön voi kokea esimerkiksi Telliskivi Loomelinnak -keskuksessa (Telliskivi 60).

Telliskivessä on esim. 160-paikkainen ravintola, lapsiparkki, tulostuspalvelu, kalustemyymälä, teatteri ja antikvariaatti. Tanssi-iltoja järjestetään tiistaisin ja kirpputori lauantaisin.
Eniten Telliskivi on kuitenkin boheemi vapaa-ajanviettopaikka, jonka kaupat ja ravintolat keräävät yhteen samoin ajattelevaa, urbaania väkeä.

Tallinnan trendikkäimmät ravintolat

Kalamajasta on lyhyessä ajassa kehittynyt Tallinnan ruokatrendien suunnannäyttäjä. Alueen pioneeri oli Kohvik Moon,  (Vorgu 3), joka perustettiin 2009. Modernia venäläistä ruokaa tarjoava perheravintola nousi nopeasti Viron 50 parhaan ravintolan listalle, vaikka se ei todellakaan ole mikään fine dining -ravintola.

kalamaja_moon

Kohvik Moonin menusta löytyy paljon venäläisen keittiön klassikoita: borsch ja uhhaa keitoista blineihin sekä kunnon venäläiseen alkupalalautaseen suolakurkkuineen, ihroineen, suolattuine sienineen ja silleineen. Alkuruoat Kohvik Moonissa maksavat 8-13€, keitot 4.5-6€, pääruoat 10-20€ ja jälkiruoat 4-6€.

Restoran Fabrik 

Restoran Fabrik, Gustav & Vabrik, joka sijaitsee osoitteessa Vabriku 6, on leikkisesti nimitetty hipsteriyden pyhätöksi. Erittäin korkeatasoinen, oli White Guide -ravintolaoppaan kriitikoiden mielipide Fabrikista.

Tilassa yhdistyy ravintola, konditoria ja viinikauppa. Kesäkuussa 2016 lounasvisiitillä  ruoka teki vaikutuksen. Modernia ja raikasta Nordic-ruokaa tarjotaan pohjoismaisesti sisustetussa teollisuusympäristössä.

Restoran Fabrik
© Tiina Rantanen

Restoran Fabrik, Gustav & Vabrik on muodikkaasti monitoimiravintola.

Alkuruokien hinnat ovat 3,5 euron osterista aina 12,50 euron vasikkaan. Lyhyen pääruokalistan hinnat ovat 12-18 euron välillä. Ravintolan yhteydessä sijaitsee konditoria, jonka tiskistä voi käydä valitsemassa mieleisensä jälkiruokaleivonnaisen. Viinikaupasta voi ostaa vaikka tuliaiset kotiinjääneille.

Kivi Paber Käärid

Kivi Paperi Sakset  (Telliskivi 60aC40) on gluteeniton ravintola, josta on tullut  kulttuurinautiskelijoiden suosikkikohde.

kalamaja_kivipaperikollaasi
© Tiina Rantanen

”Do you want a good beer or Saku?” kysyi tarjoilijamme kun halusimme paikallista olutta. Oluen seurana maistui portobello-sienestä tehty vegeburgeri ja bataattiranskalaiset.

Ravintolan tavoitteena on tarjota herkullisen gluteenittoman ruoan lisäksi erilaisia kulttuurielämyksiä kuten mm. elävää musiikkia. Kivi Paber Käärdistä onkin lyhyessä ajassa muodostunut paikallisten suosima ajanviettopaikka, josta voi välillä olla melko haastavaa saada pöytää. Ruoka on mutkattomasti hyvää ja ravintolassa on myös erinomainen olutvalikoima.  Kiitämme asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Tulimme syömään, mutta tilattuamme ruokajuomaksi olutta, olimmekin ex tempore oluttastingissa. Tarjoilijamme nimittäin maistatti meille erityyppisiä pienpanimo-oluita. Siitä isot plussat.

F-hoone

Entisen veturitehtaan miljööseen rakennetusta ravintolasta on tullut monen suomalaisenkin kestosuosikki.  Nimi tarkoittaa F-taloa ja ravintola oli Kalamajan ensimmäisiä pioneereja, kun alue alkoi muuttaa muotoaan.

kalamaja-f-hoone
© Tiina Rantanen

F-hoonen ikkunapöydissä istutaan ”ikkunalaudalla”.

Ravintola ei todellakaan ole mitään  fine dining -hifistelyä,  vaan kodikas ja  trendikäs rafla, josta saa hyvää ruokaa kohtuullisella hinnalla. Ravintolalla on mm. oma vege-menu, jonka kallein ruoka-annos eli falafelit maksaa 7,90 e.

kalamaja_pudel

Pudel Baar

Pudel Baarin isäntänä on brittiläissyntyinen James Ramsden, joka muistetaan Drink Bar & Grillin ja olutkauppa Drink Shopin perustajana. Ramsden on yksi keskeisistä henkilöistä, kun puhutaan tämän päivän Viron käsityöoluiden vallankumouksesta. Pudelista löytyy 230 erilaista pienpanimo-olutta.

kalamaja_oluet

Pienpanimo-oluet ovat Virossa kovassa nosteessa.

Brunssille tai ihan vaan kahville ja pullalle

kalmaja_boheemsisa
© Tiina Rantanen

Boheem on paikallisten hipsterien olohuone.

Boheem

Boheem (Kopli 18) on paikallisten rakastama kohtauspaikka. Se näytti olevan myös monen työhuone, sillä niin monta läppäriä pöydissä oli auki. Ruokalistalta löytyy sekä aamiais-, lounas- että illallisvaihtoehtoja. Yleiseen alueen hintatasoon nähden Boheemissa oli myös hipsterihinnat, mutta suomalaisittain nekään ei päätä huimanneet.

kalamaja_leipomo
© Tiina Rantanen

Kalamaja Pagarikoda

Osoitteessa Jahu 11 eli Jauhokatu 11 on positiivisella tavalla kotikutoinen ja pullantuoksuinen kahvila. Tuoreet leivonnaiset olivat juuri sellaisia kuin äidin olisi toivonut leipovan!

kalamaja_levier

Levier Cakery

Osoitteessa Vana-Kalamaja 21 on ranskalaistyylinen kakkukahvila. Ihania kakkuja, joiden reseptit ovat suositun tv-leipurin Angeelika Kangin käsialaa. Hänen leivontakirjan voi ostaa mukaansa Levieristä, jos kieli ei ole ongelma.  Levier on macaronleivosten ystävän taivas. Niitä löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä.  Macaronit pakataan kauniisiin pakkauksiin, jonka voi hyvin antaa vaikka lahjaksi.

 

kalamaja_kohviksesoon
© Tiina Rantanen

Kohvik Sesoon

F-hoonen (Telliskivi 60a) kokkikaksikko Maia Smõslova ja Inka Keller avasivat maaliskuussa 2013 Kohvik Sesoon Kalamajan (Niine 11) vanhassa painotalossa. Kohvik Sesoon on hieman syrjässä ja sisäänkäyntiä saa vähän etsiä, mutta silti ravintola täyttyy aamusta iltaan. Paikallisten mukaan Sesoonissa on yksi Tallinnan parhaista hinta-laatu -suhteista: kalleimmankin pääruoan saa alle 10 eurolla. Sunnuntaina klo 11-17 tarjolla on kehuja kerännyt brunssi, jonka sisältö vaihtelee viikoittain, mutta ruoka on aina hyvää. Sopii heille, jotka pitävät yllätyksistä ja edullisesta hinnasta.

Vana-Torokse 

tallinna_vanatorske
© Tiina Rantanen

Maatilakauppa Vana-Torksessa, Soo 26,  voi syödä kotiruokaa ja ostaa tuliaisiksi kotiin herkkuja suoraan maalta. Vana-Toroksen maatila on erikoistunut lihatuotteisiin, mutta ravintolasssa tarjotaan myös kasvisruokaa. Liikeideana on tarjota suoramyyntinä elintarvikkeita maatiloilta ja yksinkertaista, lisäaineetonta ruokaa.

Kotilounas on tarjolla klo 12 alkaen ja sen hina on 4-6 euroa. Paikka on erittäin suosittu ja tänne tullaan asioille keskustasta asti.

Katuruoan ystävä -Save the date!

Katuruoka on kova sana myös Tallinnassa. Osoitteeseen Telliskivi 62 on perustettu Depoo toidutänav eli ”veturitallien ruokakatu”.

kalamaja_streetfood
© Tiina Rantanen

Lämpimänä vuodenaikana katuruokakonteilla käy kunnon pöhinä.  Paikalliset kehottivat kokeilemaan mm. fish & chipsejä.

Vanhoissa junavaunuissa ja konteissa myydään kaiken maailman katuruokaa. Peipsijärven kuhasta kalaburgereita ja fish & chipsejä tekee Päästke Willy, noutoravintola Tsuh-Tsuhista saa kebabia ja falafelia, Konteiner tarjoilee aitoa vietnamilaista pikaruokaa. Peatus on omanlaisensa kokonaisuus, joka koostuu vanhoista Tallinna–Moskova-junan vaunuista sekä tasanteesta. Saarenmaalta peräisin olevan  Dereku Burgerin menestyksen taustalla ovat paikalliset raaka-aineet; myös juurekset ja liha tulevat suurelta osin Saarenmaalta.

Tallinna Tänavatoidufestival 2017 eli Tallinnan katuruokafestivaalit 2017 pidetään kesäkuun toisena viikonloppuna eli 10-11.6.2017. Katuruoan teemana on silloin Suomi 100! Be there!

Kalamajassa on Tallinnan värikkäimmät torit

kalamaja_venalainen-tori

Lauantai on alueella vilkas toripäivä, silloin kalatorilta saa tuoretta kalaa ja Telliskiven kirpputorilla saattaa tehdä vintage-löytöjä. Totuushan on, että toisen roska voi olla toisen aarre!

kalamaja_sotilas

Aseman tori on muuttanut remontin tieltä Telliskiven naapuriin. Tämä väistötila, Deepoo Turg,  kannattaa nähdä jo pelkästään niiden vanhojen veturitallien vuoksi, joissa se osittain toimii. Tallit on rakennettu 1870-luvulla ja ne ovat pääosin alkuperäisessä asussaan. Omistajatahon mukaan Depoon kauppamiehet ja –naiset ”edustavat yli kymmentä eri kansallisuutta”.  Deepoo-torilla myydään mm. juureksia ja vihanneksia sekä kaikenlaista käyttötavaraa. On siellä oma lihahallikin. Oppaamme mukaan Deepoo Turg on hinnoiltaan Tallinnan edullisin tori.

Suosittelen myös ostamaan torikojusta lämpimän lihapiirakan, joka näyttää lörtsyltä. Mitä herkullisinta katuruokaa kylmänä vuodenaikana. Hintaa piirakalla oli euron verran.

kalamaja_liha
© Tiina Rantanen

Lisää vinkkejä Kalamajanja Telliskiven alueelle löydät suomenkielisiltä Visit Tallinn -sivustolta.

Tallinnaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koe toisenlainen Tallinna: Boheemi & trendikäs Kalamaja

Raija

Olen kyllä eri mieltä siitä mikä olisi paras Joulutori Euroopassa. Muutamassa ole käynyt ja niistä nro 1 on kyllä Vilnan Joulutori. Hyvä ja kaunis tori on myös Prahassa. Tuttu on tuo Tallinna myös.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *