Himahella

Kokin salaiset pullot eli alkoholin käyttö ruoanvalmistuksessa

Keittiöalkoholit kuuluvat jokaisen ruokafriikin maustekaappiin. Loraus viiniä pataan tai tilkka likööriä jälkiruokaan saattaa nostaa ruoan aivan uusiin makusfääreihin.

Lihapata ja punaviini kuuluvat yhteen, kuva: Tommi Tuomi, copyright: Otavamedia

Aikaisemmassa työpaikassani ja vielä naimisissa ollessani studioporukka kutsui minua lempinimellä Viina Mikkonen. Onneksi nimitys ei viitannut alkoholinkäyttööni, vaan tapaani lorauttaa viiniä tai viinaa lähes ruokaan kuin ruokaan. Alkoholi kun on monesti parhaimmillaan juuri padassa.

Minkälaista viiniä pataan?

Viiniä pataan lorotellessa tulee muistaa, että nimenomaan viinin aromi, ei suinkaan keitettäessä pois haihtuva alkoholi, korostaa ruoan makua. Sen vuoksi kokatessa täytyy käyttää kunnossa olevaa viiniä, ei hapettuneita pullonpohjia. Nyrkkisäännöksi voi antaa, että lorauta ruokaan samaa viiniä kuin aiot ateriallakin nauttia. No, on kuitenkin makuasia käytättääkö keitoksiin huippuviiniä vai halpisvalkkaria. Todelliset ruokagurut vaativat laatua keittiöviiniltäänkin, mutta kierrekorkilla varustetuilla, edullisilla viineillä raskii lotrata keittiössä reilummin.

Mihin viiniä käytetään?

Viiniä käytetään ainakin määrällisesti eniten pääruokiin, kastikkeisiin, patoihin, risottoihin ja pastaan. Tällöin viiniä yleensä myös keitetään ja se lisätään ruoan joukkoon jo kokkauksen alkuvaiheessa.

Portviinit, sherryt, madeirat, vermutit sekä muut väkevät ja makeat viinit pääsevät usein parhaiten oikeuksiinsa, kun ne lisätään loppumetreillä antamaan ruokaan vain lisäaromia. Näistä juomista kirjoitan joku kerta ihan oman postauksensa.

Punkkua pataan

Hyvä keittiöpunkku on hedelmäinen ja marjainen, mutta ei kauhean tamminen. Voit myös valita keittiökäyttöön yhden kevyemmän ja yhden täyteläisemmän punaviinin ruokalajista riippuen. Jos käytät punaviiniä paljon ruoanvalmistuksessa, hanki kaappiin laatikkoviini. Siitä kokkikin voi naukata lasillisen touhutessaan lieden ääressä. Jos taas lorautat pataan tilkan silloin tällöin, pidä kierrekorkillinen pikkupullo käsivarastossa.

Kokeile punaviiniä:

Burgundinpata, kuva: Sampo Korhonen, copyright: Otavamedia


Burgundinpata on ranskalainen klassikkoruoka, jossa punaviini näyttelee tärkeää roolia.

Valkoviini on yleismauste

Loraus valkoviiniä aateloi monet keitot, kastikkeet ja jälkiruoat. Siksi valkoviinipullo kuuluu maustehyllyyn siinä kuin suola ja pippurikin. Keittiövalkoviiniksi sopii nuori, kuiva, hapokas ja hedelmäinen viini. Pitäydy mieluimmin valkkareissa, jotka ovat hillitysti tai ei lainkaan tammitettuja. Uuden maailman sauvignon blanc on kelpo ruoanlaittovalkkari, jonka raikkaus ja hapokkuus korostuu kokkauksessa.

Portugalilainen kalapata, kuva: Sampo Korhonen, copyright: Otavamedia


Portugalilainen kalapata kypsyy valkoviinissä.

Kokeile valkoviiniä:

Simpukat ja valkoviini sopivat yhteen, kuva: Tiina Rantanen


Simpukoiden käsittelystä ja valkoviinissä kypsennyksestä löydät Himahellan videon täältä.

Kuplivaa keittoon

Samppanjaa tai kuohuviiniä voidaan käyttää kuohkeuttamaan keittoja ja kastikkeita juuri ennen tarjoilua. Créme Ninon on klassinen hernesosekeitto, joka aateloidaan samppanjalla juuri ennen tarjoilua. Olemme valmistaneet sitä Himahellassa, ja ohjeen ja videon valmistuksesta löydät täältä.

Samppanjaa tai kuohuviiniä voidaan käyttää myös sorbettien tai kuohuviinihyytelöiden valmistukseen. Mansikat tai vadelmat samppanjahyytelössä ovat kevyttä gourmeeta.

Liköörit kuuluvat makeaan elämään

Makeita likööreitä käytetään yleensä jälkiruokien mausteena. Liköörin makuaine, marja, hedelmä, yrtti tai muu sellainen, antaa yleensä suuntaa siihen, mihin sitä voi käyttää.

Likööritilkalla voi:

Terveisin

Himahellan Tiina

Kuvat: Tommi Tuomi, Sampo Korhonen/Otavamedia, Tiina Rantanen

Katso myös reseptit burgundinpataan ja portugalilaiseen kalapataan!


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokin salaiset pullot eli alkoholin käyttö ruoanvalmistuksessa

AN79

Meillä ei juuri käytetä sellaisenaan, mutta esimerkiksi punaviinikastike on hyvä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *