Himahella

Kolme kohdetta Muhulla osa 3 - NamiNamaste

Yhteistyössä Visit Estonia ja paikalliset yrittäjät

© NamiNamaste

Kolmas kohteemme Muhulla toukokuun alusssa tehdyllä Estonian lifestyle -bloggarimatkalla oli yllätyshyökkäys Sikke Sumarin NamiNamasten kalastajatilalle, joka avautuu vieraille tänä sesonkina toukokuun lopussa. Emännällä kun on kiireensä Helsingissä uuden Sikkes-ravintolansa kanssa, mutta jo kierros kesään valmistautuvassa NamiNamastessa sai haluamaan lisää! Tänne on palattava uudestaan!

”Namaste on yli sata vuotta vanha kalastajatila Saarenmaan Muhun saarella, alkuperäiseltä nimeltään Vana-Tähvena. Uudeksi nimeksi annoin sille sanskriitinkielisen tervehdyksen “namaste,” tervetuloa sydämeeni. Nami -lisäys siihen tuli, kun kymmenen vuotta sitten ryhdyin järjestämään tilalla kokkauskursseja ja tarjoamaan matkustavaisille yösijaa ja keittiömme herkullisia antimia” ,  Sikke kirjoittaa NamiNamasten kotisivuilla.

Vuonna 2001 oman perheen kesäpaikaksi hankitussa Nami Namastessa Sikke miehensä Tony Ilmonin kanssa vastaanottaa vieraita kotimajoitukseen ja kokkikursseille. Yösija Namastesta varmistuu ainoastaan etukäteisvarauksella eikä yhden yön pikayöpymisiä suosita, sillä tänne tullaan rauhoittumaan. Tietäkään ei ole viitoitettu, jotta vierailla on varmasti miellyttävän rauhallinen vierailu.

© Tiina Rantanen

Namasteessa on tarjolla kaksi erilaista Nautintopakettia sisältäen majoitusta, kokkauskursseja ja aterioita. Namastessa on mahdollista nauttia lounas tai illallinen myös ilman yöpymistä silloin kun pöydässä on tilaa. Lounaan hinta on 25 euroa ja illallisen 52 euroa.  Etukäteistiedustelu on kuitenkin tarpeen.

Namasten kokkikurssien ateriat valmistetaan sesongin ja oman puutarhan parhaista ja tuoreimmista antimista yhdessä kurssin vetäjien kanssa. Yllätyskäynnillä puutarhahommat olivat täydessä käynnissä.

”Suuressa keittiöpuutarhassa kasvatamme myrkyttöminä salaatit, juurekset, sipulit ja perunat, kurkut, tomaatit ja kesäkurpitsat ja aina myös jotain uutta ja ihmeellistä, jonka kasvun onnistumista on jännittävä seurata. Siemenestä tai taimesta auringon ja sateen saattelemana suoraan lautaselle. Kasvun ihme ja ihanuus! ”, Sikke kirjoittaa.

”Kesäsunnuntaisin tarjoamme Namasten herkullista aamiaista brunssin muodossa klo 12-14. Brunssin hinta on 28€/hlö ja se sisältää muiden herkkujen lisäksi myös tervetulodrinkin. Tule brunssille vain etukäteen varaamalla, sillä haluamme taata rauhan niille, jotka ovat varanneet itselleen hetken Namasten rauhassa”, Sikke sanoo.

© Tiina Rantanen

NamiNamastella on oma keittokirja

Keväällä 2017 Sikeltä ilmestyi samanniminen keittokirja, jonka reseptiikka perustuu pitkälti Nami Namasten keittiöpuutarhan ja Saarenmaalta saatavista raaka-aineista valmistettuihin herkkuihin.

Yksi suosituimmista ohjeista on NamiNamasten rapeakuoriset aamusämpylät, joista vieraat ovat olleet todella innoissaan.

Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl ruisjauhoja

2 dl kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia…

8-10 dl vehnäjauhoja

kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
  6. Taikina säilyy jääkaapissa monta päivää, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä.
NamiNamasten rapeat aamussämpylät © Tiina Rantanen

Ei televisiota eikä radiota

Parhaita NamiNamasten  tarjoamia nautintoja ovat siis keittiössä puuhasteleminen, herkuttelu, viinien maistelu, kirjan lukeminen ja se, ettei välttämättä tarvitse tehdä yhtään mitään. Monet tulevat Namasteen hakemaan rauhaa, hiljaisuutta ja hermolepoa. Maisemat ja ilmapiiri tarjoavatkin mitä parhaimmat olosuhteet todelliseen rentoutumiseen.

Namasteen yöpymistiloissa nukutaan ilman ylellisyyksiä. Huoneissa ei ole radiota, televisiota tai wifiä. Tilalla on kuitenkin ilmainen internet- yhteys, jos katko virtuaalimaailmaan käy liian ahdistavaksi.

Miten pääsee?

Matka Helsingistä Tallinnaan kestää laivalla 2–3,5 tuntia. Matkaa Tallinnan satamasta Virtsun lauttarantaan on noin 140 kilometriä ja ajoaikaa on hyvä varata pari tuntia. Virtsun satamasta lähtee lautta puolen tunnin välein Muhun saarelle ja matka kestää puoli tuntia. Lauttamatka kannattaa varata etukäteen, sillä varsinkin kesäisin jonot laivalle voivat olla pitkät. Lauttamatkan voi varata tästä.

Kun Sikke huomasi Facebookista vierailumme, hän oli pahoillaan, että ei ollut tiennyt siitä etukäteen. Olisimme saaneet tilaesittelyn ja paikallisia herkkuja. Mutta ei hätää Sikke, NamiNamaste puhui ihan itse puolestaan. Aivan ihana paikka!

Lisätietoja: NamiNamaste

Lue myös:

Kolme kohdetta Muhulla osa 1 – Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu

Kolme kohdetta Muhulla osa 2 -Pädasten kartano

Muhuterveisin

Blonditiina

Ps. Matka Muhulle ja Saarenmaalle oli Estonian lifestyle -bloggaajatapahtuma, jonka emäntinä toimivat Thea Ekholm ja Evelin Org.  Yhteistyökumppaneita olivat mm. Visit Estonia ja paikalliset yrittäjät.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolme kohdetta Muhulla osa 3 - NamiNamaste

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *