Himahella

Kokeile broileria ja myskikurpitsaa savipadassa

 

Broileri-kurpitsapata viihtyy uunissa ilman valvontaa pari tuntia. © Tiina Rantanen

Lokakuisena lauantaina pistäydyin kauppareissulla Fidan kirpputorilla ja sieltä mukaani tarttui 80-luvun hittituote eli lasittamaton savipata sekä ihan iskemätön keraaminen fondyysetti. Sisäinen Sulo Vileenini sai vallan, kun muutamalla eurolla sain hankittua keittiötarvikkeet, joiden avulla on helppo noudattaa Syödään yhdessä -teemaa.

© Tiina Rantanen

Uusista hankinnoistani ensimmäiseksi käyttöön pääsi lasittamaton savipata. Vaikka kyseessä onkin ns. retropata, se toimii aivan samoin kuin nyt niin muodikas taginepata. Marokossa juuri lasittamattomia patoja käytetään herkullisten tagineruokien valmistamissa. Savipata on kuitenkin helpompi säilyttää keittiökaapissa kuin korkea, ”savupiippuinen” sukulaisensa. Aika monelta Facebook-kaveriltanikin savipata kuulemma löytyi. Ja moni kertoi käyttäneensä sitä innokkaasti jo 30 vuotta.

Näin syksyllä, kun varsinkin juurekset ovat parhaimmillaan, pata kannattaa ehdottomasti kaivaa aktiivikäyttöön ja antaa inspiraation ohjata syksyistä slow food -kokkaamista.

Savipadan kanssa häärätessä on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusjuttu:

* Savipadassa voi kypsentää ruokaa ainoastaan uunissa. Pata ei sovi liedelle eikä mikroaaltouuniin.

* Savipata ei kestä suuria lämmönvaihteluita, siksi pata pistetään kylmään uuniin. Saven huokosiin imeytynyt vesi luovuttaa kosteutta kypsennyksen aikana ruokaan.

* Savipataa ja sen kantta liotetaan noin tunti kylmässä vedessä ennen ruoan kypsennystä. Pata nostetaan vedestä ja ruoan raaka-aineet ladotaan vuokaan. Kansi laitetaan vuoan päälle ja pata nostetaan kylmään uuniin ja uuni säädetään haluttuun lämpötilaan.

* Lasittamatonta savipataa ei saa pestä astianpesuaineella eikä sitä saa laittaa astianpesukoneeseen. Savipadan pitää saada kuivua rauhassa.

* Pataa säilytetään ilmavasti, pataosa ja kansiosa mieluiten sisäkkäin ja esimerkiksi pala talouspaperia välissä. Tämä estää padan homehtumisen.

© Tiina Rantanen

Kurpitsat ovat sesongissa

Blondikeittiön jääkaapissa oli testausta odottava kokonainen Karinniemen Juhlakananpoika. Se on syksyn uutuustuote, joka on suunnattu tulevaan juhlakauteen: valmiiksi maustettu, 1,4 kg painava kokonainen broileri, jossa maistuu appelsiini, ripaus inkivääriä ja kanelia.

Broilerin tuoteselosteen tavattuani katselin arvioivasti jo aikaisemmin viikolla ostamiani kurpitsoja. Oli innoissani hankkinut niin myski-, spagetti- ja hokkaidokurpitsaa ihan siksi, että ne näyttävät kauniilta syksyisiltä koristeilta. Viileällä syysilmalla kurpitsan voi säilyttää parvekkeella, kuistilla tai vaikkapa autotallissa. Kurpitsa ei kuitenkaan siedä pakkasta. Ne kannattaa peitellä hyvin ja hellästi pakkasten uhatessa. Paras säilytyslämpötila kurpitsalle on +8 –12 astetta. Hyvä paikka on esimerkiksi kylmäkellari tai viileäkaappi.

Noin kilon painoinen, pullomainen ja sisältä kirkkaan oranssi myskikurpitsa oli kaikin tavoin juuri sopiva tähän ruokaohjekokeiluun. Myskikurpitsa on maultaan mieto ja se sopii erinomaisesti niin täytettäväksi, uunissa paahdettavaksi  kuin  keiton ja Halloween-leivonnaisten raaka-aineeksi. Myös myskikurpitsan siemenet voi paahtaa ja nauttia snackinä tai sosekeiton pinnalle ripoteltuna purutuntumana.

Oranssi hokkaidokurpitsakin olisi toiminut loistavasti. Spagettikurpitsa sen sijaan hajoaa kypsänä spagettimaisiksi nauhoiksi, joten päätin säästää sen toiseen ”pastamaiseen” reseptikokeiluun.

Glögi maustaa broileripada

Koska valmiiksi maustetun broilerin makumaailma viittasi Intiaan, minulla välähti. Mitäpä jos kokeilisin padan liemenä valkoista glögiä?

Niinpä Blondikeittiössä syntyi intuitiivisesti, lähes itsestään ja hitaasti hauduttamalla ruoka, joka mielestäni sopii nautittavaksi paitsi viikonloppuruokana, myös kekriherkkuna, halloweenjuhlissa ja pikkujoulusesongin helppona ruokatarjoiluna. Temppu siis onnistui, ja taikuri oli taas itsekin ihmeissään!

Broileri-kurpitsapata maustetaan valkoisella glogillä. © Tiina Rantanen

Näin syystalkoiden sesonkina pistä pata kylmään uuniin, käännä termostaatti 150-175 asteeseen ja lähde vaikka haravoimaan. Valmis ruoka odottaa reilun kahden tunnin päästä uunissa nälkäisiä talkoolaisia. Ruoan voi luonnollisesti valmistaa missä tahansa padassa, mutta savipata pitää ruoan erityisen mehevänä.

Broileri-kurpitsapata viihtyy uunissa ilman valvontaa pari tuntia. © Tiina Rantanen

Kurpitsabroileria savipadassa

neljälle

gluteeniton, laktoositon

1 (1,4 kg) kokonainen juhlakananpoika  tai muu valmiiksi maustettu kokonainen broileri

1 myskikurpitsa

2 sipulia

2 omenaa

1 kanelitanko

peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

2 oksaa rosmariinia

2 laakerinlehteä

1 tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 1/2 dl valkoista glögiä

1/2 dl kanafondia

  1. Pane savipata likoamaan kylmään veteen reiluksi tunniksi.
  2. Viipaloi myskikurpitsa, kuori se ja poista siemenet. Paloittele kurpitsa reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Kuori inkivääri ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi.
  3. Pane puolet kasvislohkoista padan pohjalle, nosta kanapoika kasvisten päälle.  Asettele loput kasvikset pataan kananpojan ympärille. Pistä kanelitanko, rosmariininoksat ja inkivääripalat kasvisten sekaan.
  4. Ripottele päälle sormisuolaa ja rouhi muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita keskenään glögi ja kanafondi. Kaada neste pataan. Nestettä ei ole paljon, sillä broilerista ja kasviksista irtoaa sitä runsaasti kypsennyksen aikana. Pane kansi padan päälle.
  5. Kypsennä broileria 150-175 asteisessa uunissa 1 1/2 -2 tuntia. Ota kansi pois ja käännä uuni 250 asteeseen ja pistä grillivastukset päälle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes broileri on saanut väriä.
  6. Jos kaipaat ruoalle lisäkettä, tarjoa padan kanssa keitettyä kuskusia, riisiä tai ohrahelmiä.

Nosta pata pöytään ja sitten vaan syödään yhdessä!

Terveisin Blonditiina

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokeile broileria ja myskikurpitsaa savipadassa

Raikuli

Perimme savipadan mieheni tädiltä ja kokeilin kanaa + juureksia valkoisessa glögissä. Tuli aivan taivaallisen hyvää: kana oli mehukas ja maukas, kasvikset olivat todella maistuvia ja juuri sopivan pehmeitä.

Kiitos ohjeesta, tätä tehdään toistekin!

Tiina Rantanen

Kiva, että maistui! On aina mukava kuulla, että ruoat onnistuvat ja kokkaajat ovat tyytyväisiä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *