Himahella

Kylmä paahtopaisti maistuu perunaterriinin kanssa

Kylmä paahtopaisti on klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Paahtopaisti on klassikkoruoka, jota on ollut tapana tarjota sunnuntailounaalla. Kylmä paahtopaisti on herkullinen buffaruoka tai tanskalaisten voileipien tärkeä ainesosa. Blondikeittiössä paahtopaisti suolattiin jälkimarinoimalla ja maustettiin kitkerän makealla appelsiinikastikkeella.

Paahtopaistin valmistaminen on todella helppoa: liha kypsennetään kokonaisena uunissa, mausteena käytetään vain suolaa ja mustapippuria ja kypsä paisti leikataan tarjolle tuotaessa viipaleiksi. Silti monet pelkäävät saavansa aikaiseksi purukumia. Ihan turhaan.

Lihalla on tietty väliä. Paahtopaistiksi kutsutaan naudan parifileen ja välipaistin välistä osaa tai sisäpaistia. Sisäpaisti on mureinta paistilihaa. Kulmapaistikin voidaan sitoa nätiksi paahtopaistiksi, jos liha on hyvin raakakypsynyttä. Ulkopaisti ei ole ihan yhtä mureaa kuin sisä- ja kulmapaisti, mutta soveltuu sekin kokonaisena uunissa kypsennettäväksi. Tämä kannattaa muistaa lihakimpaletta tiskiltä valitessa.

Paista paisti alhaisessa lämpötilassa

Murean paistin salaisuus piilee sitten lihalämpömittarissa ja alhaisessa kypsennyslämpötilassa! Kun mittari hälyttää 55 asteessa, saat leikata tarjolle sisältä ruusunpunaisen paistin ja kun se näyttää 65 astetta, liha on kypsää. Ihan miten itse haluat. Alhaisessa lämpötilassa, 100-125 astetta, liha kypsyy tasaisen punertavaksi. Varaa paistoaikaa 1 1/2 tuntia kiloa kohden eli kahden kilon paahtopaistille reilut kolme tuntia. Tämä tieto auttaa vain ajoituksessa eli käytä aikuisten oikeasti sitä lihalämpömittaria!

Minun herkkuani on kylmä paahtopaisti ja tarjoan sitä usein buffapöydässä. Kun au naturel -paistini kypsyy uunissa, kiehautan sille kylpyveden.

 

Paahtopaistin maustekylpy

1 l vettä

1 dl karkeaa merisuolaa,

1 rkl sokeria

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1/2 tl chilihiutaleita

2 tl Provencen yrttiseosta

1 (veri)appelsiini

  1. Mittaa kattilaan vesi ja perusmausteet, suola, sokeri ja pippuri. Tämän jälkeen mausteiden kanssa voi sooloilla ihan fiilispohjalta. Katajanmarjat ja rosmariini antavat metsäistä makua paistiin, Provencen yrttiseos ja laakerinlehti ranskalaista vivahdetta, chilihiutaleet taas hieman poltetta. Lohko liemeen myös appelsiini.
  2. Siirrä uunista tullut, lämmin paisti mausteliemeen.
  3. Jos paisti ei uppoa kokonaan nesteeseen, kääntele viileässä jäähtyvää paistia silloin tällöin 4-5 tunnin maustumisen aikana. Älä seisota paistia liemessä pidempään, sillä siitä tulee liian suolaista.

Paisti on hyvää näinkin, mutta jatkoin tuunausta ja tein paistille kastikkeen oliiviöljystä, balsamicosta ja (veri)appelsiinimarmeladista. Lusikoin kastikkeen lihaviipaleille ja annoin maustua vielä pari tuntia. Tämä moneen kertaan erilaisissa perhejuhlissa testattu paahtopaisti on aina ollut takuuvarma hitti lihansyöjien keskuudessa! Paahtopaistin kanssa maistuu joko juustoinen perunaterriini tai lämmin perunasalaatti, jonka voi valmistaa joko lohkoperunoista tai keitetyistä uusista perunoista.

 

Appelsiinikastike paahtopaistille

2 dl  vähäsokerista appelsiinimarmeladia

2 rkl  balsamiviinietikkaa

0.5 dl öljyä

1 veriappelsiinin mehu

1 veiappelsiinin raastettu kuori

  1. Leikkaa paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi.
  2. Sekoita marinadin ainekset ja sivele seos paistiviipaleiden päälle. Anna maustua mieluimmin seuraavaan päivään.  Tarjoa perunaterriinin tai -salaatin kanssa.

Lue myös :

Juustoherkku Sveitsistä – Juustoinen perunaterriini

Juustoinen perunaterriini on herkkua paahtopaistin kaverina. © Tiina Rantanen

Tanskalaiset voileivät ovat kokonainen ateria

Voit myös tehdä paistista tanskalaisia voileipiä vaikkapa oluen kanssa tarjottavaksi. Myös punaviini viihtyy roseeksi jätetyn paistin seurassa.

© Tiina Rantanen

Paahtopaistileivät

2 viipaletta paahtoleipää (monivilja)

2 rkl perunasalaattia

2 rkl piparjuurella maustettua punajuurisalaattia

4 viipaletta appelsiinimarinoitua paahtopaistia

suolakurkkuviipaleita

tuoreita vadelmia/mansikoita tai halkaistuja kirsikkatomaatteja

lehtipersiljaa tai basilikaa

  1. Paahda leipä paahtimessa tai parilapannulla.
  2. Pane leiville ruokalusikallinen peruna- ja punajuurisalaattia. Asettele paahtopaistiviipale kauniisti salaattien päälle.
  3. Koristele leipä suolakurkulla ja vadelmilla tai kirsikkatomaateilla. Viimeistele tuoreella yrtillä.

 

Juomavinkki:

© Alko

Paahtopaistin kaverisi sopii eteläafrikkalainen, Cabernet Sauvignon ja Merlot-rypäleistä valmistettu täyteläinen luomupunaviini,  Org de Rac Le Piquet Cabernet Sauvignon Merlot 2017, 11,49 e.

Paistiterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylmä paahtopaisti maistuu perunaterriinin kanssa

Täti

Kannattaa mýös mainita, että liha pitää aina leikata poikkisyin. Eli lihan pinnalla näkyvien ”viirujen” poikki. Väärin leikattu liha on sitä purukumia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *