Himahella

Laku ja viini tykkäävät toisistaan-kokeile ja ylläty!

© Tiina Rantanen

Tiistaina 12. syyskuuta 2017 olin Halvan Lakritsitrendit 2017-infossa ja uuden Wanhan ajan Premium lakun lanseeraustilaisuudessa.

Minulle tilaisuus oli jännä sikäli, että olin saanut tehtäväkseni suunnitella tilaisuudessa viinien kanssa tarjottavat suolaiset ruoat.  Ja kaikissa ruoissa pitäisi olla lakua tavalla tai toisella. Vaikka olimme Viinilinnan viiniritari Antti Valtasen kanssa testanneet viini-ruokayhdistelmät ja olleet itse niistä aivan fiiliksissä, silti jännitti. Olisivatko muut samaa mieltä vai pitäisivätkö he Blondin ruoka-aivoituksia ihan hulluina. Eivät pitäneet, kaikki tykkäsivät.

© Tiina Rantanen

Viiniritari Antti Valtasella on supervoimia. 

Tilaisuuden suurin hitti oli laku-tomaatti-mozzarellasalaatti (kuva aloituksessa) italialaisen Zensa Nero di Troia Organic -punaviinin kanssa. Yhdistelmä, josta yhdelle vieraista nousi kuulemma onnenkyyneleet silmiin. Voiko köksä ja viiniritari parempaa palautetta duunistaan saada?

Mitkä ovat lakutrendit 2017?

Lakritsiuutetta saadaan lakritsipensaan juuresta. Lakritsipensas kasvaa enimmäkseen villinä. Suurimmat tuottajamaat ovat Lähi-idässä ja Aasiassa. Englantilainen kemisti George Dunhill esitteli lakritsijuuren teollisuudelle vuonna 1760.

1931 perustettu Halva alkoi valmistaa lakritsia vuonna 1951 ja hallitsee nyt 30 prosenttia Suomen lakumarkkinoista. Pitäjänmäen Höyläämötiellä töissä käyneenä muistan aamuisin kadulla tervehtineen lakritsintuoksun. Halvan tehdas sijaitsee edelleen Pitäjänmäessä. Eli stadilaisesta lähilakusta on kyse.

© Tiina Rantanen

Yli 50-vuotiaat tykkäävät perinteisistä lakuista, nuoriso täytelakuista.

Mutta mennäänpä niihin lakutrendeihin.

Maailmassa suurimpia lakunystäviä ovat suomalaiset, tanskalaiset, norjalaiset, hollantilaiset, britit ja jenkit. Suomalainen syö lakua 14 kiloa vuodessa, mutta emme pärjää kulutuksessa tanskalaisille ja ruotsalaisille, jotka popsivat tuota mustaa herkkua jokainen 17 kiloa vuodessa.

* Halvan teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan kolmannes vastaajista syö lakritsia vähintään 2-3 kertaa kuukaudessa ja tavallisesti lakuhetki vietetään kotona telkkarin ääressä.

* Varsinkin yli 50-vuotiaat naiset ovat suurimpia lakunkuluttajia, ja heille maistuu maistuu myös salmiakkilaku. Vanhempi polvi, eli yli kuusikymppiset, pysyvät perinteisessä mustassa lakussa. Nuoriso-osasto , 18-29 vuotiaat fiilistelevät enimmäkseen täytelakuilla. Täytelakujen suosituimmat maut ovat salmiakki (52 %) , suklaa (36 %), minttu (31 %) ja sitruuna (25 %).

* Lakumieltymykset vaihtelevat eri puolilla Suomea, länsisuomalaisista 72 % valitsee perinteisen mustan lakun kun muualla maassa kärkeen kurvaavat salmiakki ja suklaamaut.

* Luonnollisuus on kova sana myös lakuissa. 78 prosenttia kyselyyn vastaajista haluaa lakunsa ilman säilöntäaineita, väriaineita ja makuaineita. Tämä trendi on havaittavissa erityisesti naisten keskuudessa.

*Kaura- ja vegaanilakritsi kiinnostavat erityisesti naisia. Vegaanista lakua kyselevät 18-29 vuotiaat ja naiset. Miehiä vegaanilaku ei juuri kiinnosta.

* Myös gluteenittomuus on nousussa. Gluteeniton lakua ostaisi 27 % vastaajista ja sekin on erityisesti naiskuluttajien (33 %) toivelistalla.

* Laku on ollut trendikstä kaikissa Pohjoismaissa jo useamman vuoden ja sen käyttö on laajentunut makeista herkkuhetkistä myös keittiöön. 14 % vastaajista on käyttänyt lakua leivonnassa ja 25 % leivonnaisten koristelussa.

© Tiina Rantanen

Ohje: Lakritsi-tomaatti-mozzarellasalaatti

Järjestä laku-viinitasting syksyisiin illanistujaisiin

Trendikatsauksen jälkeen pääsimme kokeilemaan viinin ja lakritsin paritusta. Antti Valtanen oli valinnut esiteltäväkseen neljä viiniä, joiden toimivuuden kokkaamieni herkkujen kanssa olimme testanneet toimivaksi. Suunnittelin ruoat siten, että kuka tahansa voi tehdä saman laku-viiniparituksen ihan kotioloissa ja yllättää ystävänsä hieman erilaisella, mutta erittäin helpolla illanistujaistarjottavalla. Myös paritettavaksi suositellut viinit ovat taviskukkarolle sopivia.

  1. Aluksi maistoimme Zensa Sparkling Organico Brut -kuohuviiniä, 13,90 e, lakritsileivän ja briejuuston kanssa. Kuohuva maistui mainiolta ihan lakuleivänkin kanssa, joten leipää voisi tarjota vaikka sellaisenaan tervetuliaiskuoharin kaverina.

 

  1. Ohje: Musta lakritsileipä
  2. Hienostunut yhdistelmä oli alsacelainen grand cru riesling-valkoviini Dopff & Iron Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schonenbourg , 15,89 e, lakugraavatun lohen ja lakuleivän kanssa. Myös pala brie-juustoa ja tuore vadelma nostivat viinin aivan uudelle tasolle. Juustoa voi nauttia myös lakukastikkeen kanssa. Sulatin pussillisen (185 g) Premium-lakuja 3 desiin vettä ja keitin joukossa myös pari tähtianista.Lopuksi ripsautin joukkoon myös 1/2 tl suolaa, jotta kastike ei maistunut vetiseltä. Kastike jähmettyi jäähdyttyään, mutta lakutahnaa saattoi nauttia juuston kanssa hillon tapaan.
  1. Ohje: Lakritsigraavattu lohi
  2. Illan toimivin ja yllättävin yhdistelmä oli italialainen Zensa Nero di Troia Organico 2015 -punaviini, 12,99 e, laku-tomaatti-mozzarellasalaatin kanssa. Yhdistelmä voi kuulostaa omituiselta, mutta se vain toimii. Lakritsin anismainen makeus komppaa loistavasti hapokkaan makean tomaatin kanssa. Ja suuhun pitää laittaa kerralla kaikkia salaatin makukomponentteja, niin elämys on aivan täydellinen.
  1. Lopuksi maistoimme makeaa jälkiruokaviiniä La Caliera Moscato d´Astia , 8,29 e, pelkästään uusien Premium lakujen kanssa. Muuta jälkiruokaa ei tarvita.  Jälkiruoaksi sopii myös brie- tai camembert-juusto lakritsikastikkeen ja lakupalojen kanssa.
© Tiina Rantanen

Tämä lakuprojekti räjäytti myös omat makuaistini. Joskus on vain pakko tulla ulos boxin ulkopuolelle, jotta voi kokea ihan jotain uutta!

Lakuterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laku ja viini tykkäävät toisistaan-kokeile ja ylläty!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *