Himahella

Lammasburgerit ovat grillijuhlien hitti

Lammasburgerit vievät ajatukset Välimerelle. Kuvan burgerissa on cheddarin lisäksi myös nokare homejuustoa. © Tiina Rantanen

Kesäkuisena perjantaina emännöin kotiterassillani burgeribileitä, joissa oli välimerellinen twisti.  Grillissä tirisivät lammasburgerit, jotka viimeisteltiin pöydässä tsatsikilla ja karamellisoidulla sipulilla. Salaatiksi pyöräytin fetasalaatin, jossa maistui vesimeloni, mansikat ja minttu. Myös coleslaw teki kauppansa. Ja mikä parasta, näissä juhlissa vieraat osallistuivat täysillä ruoanvalmistukseen.

Grillijuhlissa vieraatkin osallistuvat mielellään ruoanvalmistukseen. © Tiina Rantanen

Lammasburgerit

4 annosta

4 hampurilaisbriossia

4   lammasburgerpihviä

4-8 siivua cheddar-juustoa (tai Appenzeller Extra Spicy -juustoa)

4-8 rkl tsatsikia ( tai valmista aiolia)

4-8 rkl karamellisoitua sipulia (Saa myös valmiina!)

4 salaatinlehteä tai pari kourallista rucolaa

  1. Valmista burgerpihvit paistovalmiiksi alla olevan ohjeen mukaan. Tee tsatsiki ja karamellisoidut sipulit.
  2. Grillaa tai pariloi hampurilaispihvit haluamaasi kypsyysasteeseen. Kun olet käääntänyt pihvin, pane pihvin pinnalle pari juustoviipaletta sulamaan.
  3. Halkaise hampurilaissämpylät ja kuumenna niitä hetki grillissä tai parilalla.
  4. Kokoa hampurilainen panemalla sämpylälle ensin tsatsikia, sitten salaatinlehti, kuuma pihvi ja karamellisoitua sipulia. Nauti heti.

 

Kreikkalaiset burgeripihvit

kuusi burgerpihviä

400 g naudanpaistijauhelihaa

400 g lampaan- tai karitsanjauhelihaa

1 pieni sipuli

( 1/2 sitruunan raastettu kuori)

2-3 valkosipulinkynttä

1 1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

  1. Hienonna sipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Helpoiten homma hoituu monitoimikoneella. Muotoile massasta kuusi burgeripihviä.
  2. Grillaa tai pariloi pihvit haluamaasi kypsyysasteeseen.

Tsatsiki

6 annosta

1 (200 g) kurkku

1 tl sormisuolaa

1-2 valkosipulinkynttä

200 g turkkilaista jogurttia

1 rkl (valkoista) balsamicoa

1 tl juoksevaa hunajaa

1/8 tl rohuhittua mustapippuria

2 rkl silputtua tuoretta minttua

1. Raasta kurkku ja ekoita suola raasteen joukkoon. Pane raaste siivilään ja painele ylimääräinen neste pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Sekoita tsatsikin kaikki ainekset keskenään.

Karamellisoidut sipulit

350 g (3-4) puna- tai pinkkisipulia

2 rkl öljyä

1 rkl muscavado- tai fariinisokeria

1/2 tl suolaa

1 dl vettä

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulirenkaita kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää joukkoon sokeri, suola ja vesi. Kypsennä vielä 15-20 minuuttia eli kunnes sipulit ovat kypsiä.
  3. Vinkki! Voit tehdä karamellisoitua sipulia kerralla isommankin satsin, sillä se säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa pari viikkoa.
Feta rakastaa mansikan, vesimelonin ja mintun seuraa. © Tiina Rantanen

Feta-mansikka-melonisalaatti

neljälle

1 pussi (200 g) salaattisekoitusta (Provence)

2 uutta sipulia varsineen

200 g kuutioitua vesimelonia

200 g mansikoita

200 g fetajuustoa

rouhittua mustapippuria

kourallinen tuoretta minttua

Kastike:

oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa ja mustapippuria

  1. Viipaloi sipulit ja mansikat, kuutioi vesimeloni.
  2. Levitä laakealle vadille ensin salaattisekoitus, sitten muut ainekset kauniisti kerroksittain. Rouhi fetajuustolle mustapippuria.
  3. Jokainen ruokailija voi maustaa oman salaattiannoksensa pöydässä.
Coleslaw on perinteinen grillijuhlien lisäkesalaatti. © Tiina Rantanen

Burgeribileiden coleslaw

kuusi annosta

500 g varhaiskaalia

2 uutta porkkanaa

1/2 punasipulia

1 dl majoneesia

1/2 dl turkkilaista jogurttia

1/2 dl persiljaa hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

1/2rkl Dijon-sinappia

1 tl sokeria

1/2 tl suolaa

1/4tl mustapippuria

  1. Leikkaa kaali tosi ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja silppua sipuli. Sekoita keskenään majoneesi, jogurtti, persilja, sitruunamehu, sinappi, sokeri, suola ja mustapippuri isossa kulhossa. Lisää salaattiainekset kastikkeen joukkoon ja sekoita.
  1. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Salaatti säilyy mainiosti muutaman päivän.
Burgeribileiden viinissä on italialaista asennetta! © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Burgeribileiden punaviininä svengasi kuin hirvi  Pasqua Mucchietto Vino Rosso Italiano Organic hanapakkaus, 39,90 e.  Italialainen, keskitäyteläinen, keskitanniininen ja miellyttävän mausteinen punaviini on erinomainen valinta silloin, kun grillissä tirisee erilaisia lihaherkkuja. Kokeile myös broilerin ja makkaran kaverina.

 

Lue myös:

Kuka keksi burgerin? Smashburger on kesähitti.

Päätä burgeribileet makeasti

Mikäli burgeribileet pidetään nyyttäreinä, tämän helpon jälkiruokakakun voi pyytää tuomaan tuliaisina. Se on helppo kuljettaa mukana, kun sen tekee kannelliseen muovikulhoon.

Helppo Charlotte Russe

kuudelle

1 (noin 400 g) valmis kääretorttu

Täyte:

1/2 l kuohukermaa

250 g mascarpone-juustoa (tai rahkaa)

3 dl soseutettuja mansikoita tai vadelmia tai 2 dl vadelmahilloa

1/2 dl sokeria

8 liivatelehteä

2 rkl sitruunamehua

1/2 l tuoreita marjoja

  1. Aloita täytteestä. Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone/rahka ja marjasose tai hillo. Lisää kuumennettuun sitruunamehuun liuotetut liivatteet kermaseokseen ohuena nauhana, kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi täytteen joukkoon tuoreet marjat. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.
  2. Leikkaa kääretorttu 20 ohueksi viipaleeksi. Ota pyöreä n. 3 litran muovikulho tms. ja vuoraa se tiiviisti kääretorttuviipaleilla. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle.
  3. Peitä Charlotte muovikelmulla ja anna sen hyytyä jääkaapissa mieluimmin seuraavaan päivään.
  4. Kumoa kakku kulhosta tarjottimelle. Koristele halutessasi kermapursotuksin ja tuoreilla marjoilla.

 

Helppo raparperikakku on mehevä ja vaniljainen. © Tiina Rantanen

Vaihtoehtoisesti jälkiruokana bileissä maistuu helppo ja mehevä raparperikakku, jonka senkin voi valmistaa etukäteen.  Tarjoa kahvin ja vaniljakastikkeen kanssa.

Herkullisia grillibileitä toivottaa

Blonditiina

Burgeribileissä emäntäkin ehtii istuskella. © Tiina Rantanen

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lammasburgerit ovat grillijuhlien hitti

Janne

Lammasburgerit ovat kyllä herkullisia :9

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *