MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Lämmin voileipäkakku on kevään hitti

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

© Tiina Rantanen

Voileipäkakku on 1960-luvun retroherkku, joka on palannut kevätjuhlien noutopöytään. Pari vuotta sitten trendikkäin voileipäkakku muistutti kukkakimppua, viime vuonna kääretorttua ja tämän vuoden hittikakku on helppotekoinen lämmin voileipäkakku. Se sopii tarjottavaksi myös monenlaisissa illanistujaisissa.

Voileipäkakku on siis eräänlainen voileipäruokalaji, joka kooltaan, muodoltaan ja koostumukseltaan muistuttaa pikemminkin täytekakkua kuin perinteistä voileipää.  Juustoinen voileipäkakku on uudenlainen versio lämpimistä voileivistä.

Tässä lämpimässä voileipäkakussa on juustoinen pinaatti-sienimuhennos, joka on koottu paahtoleipäpalojen kanssa uunivuokaan kakun muotoon. Maun salaisuus on tietysti sveitsiläinen Le Gruyére AOP -juusto, jota kakkuun on piilotettu 400 gramman verran.

© Tiina Rantanen

 Lämmin voileipäkakku

750 g  (18 viipaletta) täysjyväpaahtoleipää

Juustoinen sienimuhennos

1 l tuoreita korvasieniä tai  200 g säilöttyjä korvasieniä

100 g voita

1 iso sipuli tai pieni nippu uusia sipuleita

250 g tuoretta babypinaattia

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 l  täysmaitoa

1 1/2-2 tl suolaa

ripaus pippuriseosta

1 1/2 tl currya

(2 tl dijoninsinappia)

400 g  Le Gruyére AOP -juustoa

(tilkka sherryä tai sitruunamehua)

Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä, anna kiehua molemmilla kerroilla viisi minuuttia. Heitä keitinvesi pois.

Silppua sienet ja sipuli, kiehauta ne voissa. Lisää pannulle pinaatti ja sekoittele muutama minuutti.

Ripottele jauhot sienille ja lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja currylla.

© Tiina Rantanen

Raasta juustot. Lisää lopuksi joukkoon 200 grammaa raastettua Gruyére-juustoa ja sekoita hyvin. (Lisää muhennoksen joukkoon tilkka kuivaa sherryä tai purista joukkoon vähän sitruunamehua.)

© Tiina Rantanen

Leikkaa paahtoleipäviipaleista pois kuoret. Tämä ei ole välttämätöntä. Lado kuusi leipäviipaletta tiiviisti leivinpaperilla vuoratun uunivuoan tai irtopohjavuoan pohjalle. Levitä 1/3 muhennoksesta leipäviipaleiden päälle. Ripottele päälle reippaasti juustoraastetta. Toista ja jätä muhennoskerros päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

© Tiina Rantanen

Pane voileipäkakku 200 asteiseen uuniin ja paista noin 20-30 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.

© Tiina Rantanen

Jos tarjoat kakun hieman jäähtyneenä, saat leikattua siitä kauniimpia paloja. Tarjoa lämmin voileipäkakku vihersalaatin kanssa.

Kylmän kakun voi lämmittää viipaleina mikroaaltouunissa, mutta se kannattaa jättää mielummin haaleaksi kuin mikrottaa tulikuumaksi.

© Tiina Rantanen

Vinkki!

Mikäli haluat tehdä kalakakun, murentele sienimuhennoksen joukkoon 250-300 g savustettua lohta.

Viinivinkki

© Alko

Lämpimän voileipäkakun kaverina maistuu italialainen kuiva ja mineraalinen roseeviini  Pasqua 11 Minutes Rosé 2017, 15,29 e.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lämmin voileipäkakku on kevään hitti

Mari Kostamo

Millä muulla sienellä mieluiten voisi korvata nuo korvasienet?

Tiina Rantanen

Kaikki sienet, joista tekisit sienimuhennoksen, käyvät tähän voileipäkakkuun. Jos on pakkasessa vielä kantarelleja tai suppilovahveroita käytä niitä. Myös herkkusieniä voi käyttää, joskin maku on silloin mieto.

Aila

Hei Tiina!
paistoin juuri Lämpimän voileipäkakun. Hyvältä näyttää, mutta en ole vielä maistanut.
Tei suppilovahveroista ja pakastepinaatista. Juustokin oli vain pizzajuustoa.
Maidon tilalla käytin kasviskermaa. Lisäsin kerroksen kylmäsavulohtakin.
Pieniä nyansseja omanmaun mukaan.
Tuo sinun kakkusi vaikuttaa herkulliselle. Ja kätevä tehdä!

Syysterveisin Aila Lindfors ent. Tietäväinen

Vastaa käyttäjälle Tiina RantanenPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *