Himahella

Länsi-Uudenmaan salatut helmet

Olin Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy:n ja Slow Food Västnylandin kutsumana tutustumassa Raaseporin ja Inkoon seutuun yhden ikimuistoisen päivän ajan. Päiväreissumme osoitti, että vajaan tunnin ajomatkan päässä Stadista on sellaisia helmiä, joista tällaisella ruokafriikillä ei ole ollut hajuakaan. Ja ne ovat mitä parahimpia retkikohteita vaikkapa loma-aikaan tai viikonloppuisin.

Päivän aikana ehdimme tutustumaan Tammisaaren markkinoihin,  vierailimme viehättävässä hotelli-ravintola Westerby Gårdissa, kävimme katsomassa kun Janne Ekholm keitti rapuja. Pääsimme myös maistamaankin niitä muutaman hotelli Sea Frontin Henrica Ewaldsin tarjoamalla keittolounaalla. Päiväkahvit nautimme luomupellon pientareella Mörby Gårdissa lehmien seurassa. Vierailimme Karjaan pienimmässä lihakaupassa ja päätimme päivän makeasti nauttimalla Sunbyn artesaanijäätelöä. Päivän reissu tuntui aivan ulkomaanmatkalta. No, ruotsiahan tällä seudulla mielellään puhuttaisiinkin.

Westerby gård

Viikonlopun mittainen lomanen Westersby Gårdissa

Kaunis maalaismiljöö sijaitsee hieman piilossa Hanko-Helsinki -päätieltä Inkoossa. Sinne ajetaan mutkittelevaa hiekkatietä läpi länsiuusimaalaisen peltomaiseman. Hotelli-ravintola on kahden naisen, Gunilla Wikströmin ja Jeanette Bäckströmin yritys. Westerby Gård on Gunillan kotitila, jonka juuret ulottuvat 1600-luvulle.  Tämä paikka on minulle tuttu jo ennestään. Olen käynyt Westerby Gårdissa parikin kertaa syömässä ja jopa yöpynyt yhden yön. Ja nauttinut joka hetkestä. Eli vahva, omaan kokemukseen perustuva suositus.

”Haluamme tarjota  hengähdystauon arjesta rauhallisessa ympäristössämme. Tila palvelee niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin. Meillä on hyvät kokoustilat, persoonalliset hotellihuoneet ja ravintolamme panostaa lähiruokaan”, naiset avaavat kartanon liikeideaa kiertäessämme taloa ja hotellia.

”Ruoka on meille kaikki kaikessa. Ravintolamme perusideologiaan kuuluu paikallisten tuotteiden käyttäminen ja jalostaminen eri muotoihin. Myös omasta puutarhasta kerätyistä omenoista, raparpereista ja marjoista syntyy hillokkeita, piiraita ja kiisseleitä, ” Gunilla ja Jeanette kertovat.

Suomen Bocuse d’Or -tiimiin kuuluva keittiömestari Sebastian Malm aloitti työt Westerby Gårdissa parisen vuotta sitten. Jotta Inkoon helmi olisi myös satunnaisten vieraiden saavutettavissa, ravintola on avoinna à la carte-listalla perjantaisin ja lauantaisin.  Tarkempia tietoja tarjonnasta löytyy täältä.

”Leivät ja muut lämpimäiset leivotaan läheisen Mustion myllyn jauhoilla ja hiutaleilla ja mm. kala hankitaan paikallisilta kalastajilta”, keittiössä Malmin rinnalla työskentelevä Jyri Sillanpää kertoo tarjotessaan meille juuri savustuspöntöstä tullutta lohta tillirisoton päällä. Oli muuten herkkua!

Jannes kräftor

Rapuja ja pienpanimo-olutta

Vierailtuamme syksyisellä Tammisaaren torilla ajamme Hotel Sea Frontiin tapaamaan Janne Ekholmia, näiden seutujen kuuluisinta ravunkeittäjää. Tavoite 2015 sesongille oli, että 100 000 keitetyn ravun raja rikkoontuisi, mutta toistaiseksi kattiloissa on kiehunut ”vasta” sellaiset 80 000 yksilöä.  Janne keittää rapuja aina lokakuun puoleen väliin asti,  joten vielä ehtii hyvin herkutella kotimaisilla saksiniekoilla, jos kierros läntisellä Uudellamaalla houkuttaa! Soita suoraan Jannelle, jos haluat tehdä tilauksen tai tiedustella hintoja. (Hänet tavoittaa numerosta 0440 455 132 tai sähköpostitse jan.ekholm(at)mjanne.fi).  Jannen vakioasiakkaita ovat vuorineuvokset ym. herkkusuut, mutta mies pitää suunsa tiukasti supussa asiakkaistaan kuin lääkäri ikään.

Opin itsekin ravunkeitosta jotain uutta. Jannen ohje on hyvin skandinaavinen ja tillipitoinen, mutta kruunutillin käytön hän tyrmää täysin. Vain kukkivaa tilliä käytettään hänen rapureseptissään, kruunutillin siemenet kun antavat liemeen  kuminaisen aromin! Tiedustelen keittoliemen suolamäärää.

”Sitä on sopivasti”, Janne vastaa hymyillen ja lorauttaa keittokattilaan myös olutta.

Hyviähän nuo  ravut olivat, pakko myöntää. Pääsimme maistamaan rapujen kanssa vielä Mustion panimon meripihkan väristä, hedelmäistä Amber Ale -olutta.  Mustion panimosta meille oli kertomassa yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Daniel Kawecki. Yksi Suomen pienimmistä pienpanimoista sijaitsee Mustion ruukkikylässä Raaseporissa.  Panimo toimii yhteistyössä Mustion Linnan kanssa ja tuottaa tällä hetkellä 15 000 litraa olutta vuodessa. Maistamaan sitä pääsee vaikkapa Mustion linnan ravintola Linnankrouvissa, jossa oman kokemukseni mukaan on myöskin erinomainen ruoka! Mustion linnan keittöstä vastaa keittiömestari Niko Tuominen.

Beer Camp tarjoaa artesaanioluita ja siideriä

Beer Camp on vuorovuosittain Mathildedalin ja Fiskarsin Ruukissa järjestettävä pienien, paikallisten panimoiden oma tapahtuma. Tänä vuonna tapahtumaa vietetään 1.-2.7.2016 Fiskarsin Ruukissa ja mukana ovat ainakin Rekolan Panimo (Fiskars), Mathildedalin Kyläpanimo (Mathildedal), Kuura Cider (Fiskars) sekä yllätyksenä Rousal Bryghus (Rosala).

 

Mörbyn tila

Luomupellon pientareella

Seuraavaksi vierailemme Mörbyn tilalla ja tapaamme sen emännän Anna Almin. Luomutuotanto ja laiduntavat eläimet ovat olleet tilan luonnollinen valinta vuodesta 1995.

Jo 15 vuotiaan päätin, että minusta tulisi maanviljelijä. Haluan tuottaa parasta mahdollista ruokaa parhaalla mahdollisella tavalla, ja samaan aikaan viedä eteenpäin vanhaa sukutilaa perinteineen. Siinä riittää haastetta”, Anna kertoo luomupellon pientareella päiväkahveja Fiskarsin- muovikupeista juodessamme. Kahvin kanssa maistelemme tilan kaurahiutaleista ja hunajasta tehtyjä kaurakeksejä. ”Luomuviljely ja suoramyynti ovat nyt hyvin trendikkäitä. Minulle tärkeintä on kuitenkin tuotantotapa, jossa maata hoidetaan niin, että se jaksaa tuottaa hyvin ja jossa ruoan kulutuksesta tehdään vastuullista.”

Mörby Gårdin tilapuodissa myydään luomutuotteita kuten lihaa, jauhoja, perunoita, juureksia ja vihanneksia aina sesongin mukaan. Tarkempia tietotoja löydät täältä. www.morby.fi

Tilalla järjestetään vuosittain mm. joulumarkkinat ja laskiaisjuhlat.

Köttkontrollen-lihapuoti

Köttkontrollen on pieni lihakauppa

Köttkontrollen on vanha lihatarkastusasema 1930-luvulta. Siitä nimi. Se on myös Karjaan ja koko seudun pienin lihakauppa, jonka kauppias on Pontus Berglund.  Hän tuntee paitsi lihakaupan salat, myös paikalliset tuottajat, sillä hän on toiminut vuosia paikallisen Slow food -liikkeen toiminnanjohtajana. Tässä puodissa suora toiminta ja aate kohtaavat. Molemmat kun pyrkivät hyvään, reiluun ja puhtaaseen. Lisätietoja löydät täältä.

Lihakauppa elää symbioosissa yläkerran ravintolan kanssa. Lihapitoisen ruokalistan raaka-aineina käytetään sitä, mitä kulloinkin on saatavilla. Liha paloitellaan paikan päällä ja asiakkaille voidaan tarjota harvinaisempiakin ruhonosia.

”Tiedämme aina eläimen alkuperän, rodun, sukupuolen, iän sekä teurastusajankohdan”, Pontus kertoo.

”Täällä tarjotaan ultralähiruokaa. Eli raaka-aineet tulevat niin läheltä, että ne voidaan käydä hankkimassa kävellen tai polkupyörällä”, yksi Köttkontrollen omistajista, Anne Ingman. Istumme yläkerran kodikkaassa gastropubissa ja maistelemme Suomen kokkimaajoukkueeseen kuuluvan Samuel Mikanderin meille loihtimia pikkupaloja.

”Ruokamme valmistetaan aivan alusta, klassisin ja yksinkertaisin makuyhdistelmin. Konseptimme perustuu periaatteeseen ”from nose to tail”, haluamme nostaa esille unohdetut paloittelupalat, sillä olemme sitä mieltä että eläimen jokaisesta osasta voi saada makuelämyksen”, Samuel jatkaa siitä mihin Anne jäi.

Sama yritys pyörittää myös Linnanvoudin tupaa Raaseporin linnan vieressä  ”Elämys kaikille aisteille” -periaatteella. Anne Ingman mm. toimii erilaisten draamaopastusten oppaana ja monikielinen rouva on tottunut esiintymän niin Linnanrouva Katriinana kuin Helene Schjerbeckinä.  Tietoa mm. aikamatkoista löydät täältä. Myös Köttkontrolleniin on suunnitteilla oma draamansa.

”Ehkä roolihahmoni on silloin lihatarkastajan assistentti, sillä liha-ala oli aika miehinen 1930-luvulla”, Anne nauraa ja nappaa leikkipossun kainaloonsa kun poistumme talosta.

 

Terveisin,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Länsi-Uudenmaan salatut helmet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *