Himahella

Laskiaisena ensin blinitetään ja sitten rokataan

© Reija Ypyä

Suomalaisia laskiaiseen kuuluvia perinteitä ovat pulkkamäki, hernerokka sekä laskiaispullat. Lumitilanne näyttää muuttuvan näin pääkaupunkiseudullakin, joten ehkä pulkkamäkeenkin laskiaisena päästään. (Aloituskuva: Reija Ypyä)

Rio de Janeirossa järjestettävä sambakarnevaali (24.2 – 1.3.2017) on maailman suurin karnevaali. Kun on nähnyt televisiosta vähäpukeisia tanssijoita Rion kaduilla, voisi hyvinkin ajatella, että he keinuttavat lanteitaan lähestyvän kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän iloksi. Myös viininjumala Bacchus on näissä bileissä esitanssijana.

© riocarnival.org

Kuva: RioCarnival.org

Laskiainen on tiettävästi alunperin pakanallinen juhla, joskin kirkot ovat sittemmin tehneet siitä oman karnevaalinsa. Tätä naputellessani opin, että sana karnevaali tulee latinankielisistä sanoista carne vale, joka tarkoittaa lihasta luopumista.

© Tiina Rantanen

Sunnuntaina blinibileet, tiistaina rokataan

Oletko koskaan ihmetellyt miksi kalenterissa on sekä laskiaissunnuntai että -tiistai? Ortodoksit nimittäin laskevat paastonajan eri tavoin kuin katolilaiset ja luterilaiset. He blinittävät jo laskiaistiistaita edeltävänä sunnuntaina. No mikä ettei, me voimme joustaa. Popsitaan ortodoksien laskiaisherkkuja eli blinejä sunnuntaina ja luterilaisten hernerokkaa sitten tiistaina. Tuplabileet!

Lue lisää: Blinit eli venäläiset lettukestit

Ranskassa laskiaistiistaista käytetty Mardi gras viittaa ruokaan ja tarkoittaa rasvatiistaita. Silloin tehdään niin rasva- kuin hiilaritankkaus 40 päivän paastomaratonia varten. Laskiaisrokka taitaa olla ainoa ruokalaji, joka vanhoista perinteistä on säilynyt nykypäivään. Tosin harva varman ajattelee torstaisin hernekeittoa lusikoidessaan, että tuhtia soppaa on tarjolla ennen viikoittaista paastopäivää eli perjantaita.

Jos haluat rokata laskiaisena perinteisesti, ohje löytyy täältä:

Hernekeitto

Jos perinteinen hernerokka ei nappaa, tee ylellistä Cremé Ninonia eli samppanjahernaria. Sen ohje löytyy täältä:

Cremé Ninon eli samppanjahernekeitto

© Reija Ypyä

Tuusulanjärven urheilukalastajien tapahtumassa soppatykki rokkasi! Kuva: Reija Ypyä

Ja jälkkäriksi nautitaan tietty laskiaispullia. Tänä vuonna se on leivottu pannupullaksi.

© Tiina Rantanen

Laskiaispannupulla ja prinsess semla ovat vuoden 2017 laskiaishitit

Laskiaisterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaisena ensin blinitetään ja sitten rokataan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *