
Laskiaispannupulla ja laskiaisprinsessa ovat vuoden 2017 laskiaishittit

Ruotsalaiset ovat tehneet semlastaan eli laskiaispullasta tuotteen, jonka muoto ja tyyli vaihtelevat eri vuosina. Vuonna 2015 pulla oli wrap-semla ja viime vuonna laskiaispullan kermavaahto maustettiin pähkinäisellä nutella-tahnalla.
2017 on näkynyt kahta uutuutta länsinaapuriemme pullauutisoinnissa. Laskiaispulla on nyt Prinsess Semla, jolloin prinsessakakusta inspiraation saanut pulla on päällystetty vihreällä marsipaanilla ja täytetty kermavaahdolla sekä vadelmahillolla. Tästä innovaatiosta on käytetty myös nimeä hybridi-semla. Hattu on puuteroitu tomusokerilla ja sitä koristaa pieni marsipaaniruusu tai muu vaaleanpunainen kukkakoriste. Suomesssa pullan ehti ottamaan ensimmäiseksi valikomaansa Svenska Teaternin kahvila, jossa pulla myydään nimellä Fastlagsprinsessa.
Ruotsalaisen Expressen-lehden mukaan Markus Ekelund, 39, joka työskentelee Thimons konditoria ja leipomossa Nässjössä, loi makean hybridipullan kaikille prinsessoille.
Kotileipurille helpommin toteutettava muoto on Hembakat-lehdessä esitelty laskiaispannupulla. Ruotsalaiset täyttävät sen luonnollisesti mantelimassalla, mutta blondikeittiössä laskiaispannupulla sai raikkaan vadelmahillo ja limettikerma -täytteen.
Laskiaispannupulla vadelmahillolla ja limettikermalla
12–16 palaa
1/2 palaa (25 g) tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
3 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
75 g voita sulatettuna
8-9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
1 kananmuna
Koristeeksi
mantelilastuja
tomusokeria
Täyte
4 dl kuohukermaa
6 liivatetta
1/2 dl kuumaa vettä
1 dl lime- tai lemon curd -tahnaa
3 dl ( noin 400 g) vadelmahilloa
1. Tee pullataikina. Murenna hiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä lämpimämää (42 astetta) taikinanestettä. Lisää suola, sokeri, kardemumma, voisula ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa kunnes se irotaa kulhon reunoista.
2. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 30-40 minuuttia.
3. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipannun kokoiseksi, noin kahden sentin paksuiseksi levyksi. Anna levyn kohtoa peitettynä vielä 30ä-40 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
4. Voitele taikinalevy munalla ja ripottele sen päälle mantelilastuja. Paista uunin alatasolla 15-20 minuuttia tai kunnes levy on kullanruskea.
5. Anna levyn jäähtyä leivinliinalla peitettynä.
6. Tee täyte. Pane liivatelehdet pehmeneämään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Kuumenna tilkka vettä ja sulata kuivaksi puserretut liivatelehdet nesteeseen. Vaahdota kerma ja mausta se limetti- tai lemon curd -tahnalla. Lisää liivateseos nauhana, koko ajan sekoittaen kermavaahdon joukkoon.
7. Leikkaa pullalevystä pois reunapalat ja puolita levy. Pane toiselle puoliskolle ensin vadelmahilloa ja sen jälkeen limettikermavaahtoa. Nosta toinen puoli kanneksi. Anna täytteen hyytyä pari tuntia jääkaapissa.
8. Puuteroi laskiaispannupulla tomusokerilla ja leikkaa haluamasi kokoisiksi neliöiksi terävällä veitsellä.
Leivontaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Laskiaispannupulla ja laskiaisprinsessa ovat vuoden 2017 laskiaishittit