Himahella

Laskiaispulla 2016 täytetään Nutellalla ja kermavaahdolla

Kun vuonna 2015  ruotsalaiset innostuivat hulluna wrappaamaan laskiaissemlansa kanssa,  kirjoitin pöhinästä  ja laskiaispullasta yleisempääkin tarinaa Himahellaan. Käy lukeisemassa vuoden takainen laskiaispullapostaukseni täältä.

Blondin nutellasemla on piimäskonssi, joka täytetään nutellalla ja kermvaahdolla. 

Tänä sesonkina ruotsalaisten ruokabloggareiden ja trendinenien mukaan trendikkäin laskiaispulla on Nutellasemla. Eli sesonkiherkkuun käytetään mantelimassan tai hillon asemesta nyt suklaatahnaa. Ja jos ette minua usko, täältä voi käydä lukemassa ruotsalaisten aikalaistodistuksen. 

Nutella on italialaisen Ferrero SpA:n valmistamaa suklaa-hasselpähkinälevitettä, joka on saanut uskomattoman suosion ympäri maailman. Nutellalla on jopa oma päivänsä. Kun Suomessa leivotaan 5. helmikuuta runebergintorttuja, samalla päivämäärällä vietetään myös kansainvälistä Nutellapäivää. Päivää on juhlittu vuodesta 2007 asti ainakin Yhdysvalloissa. Myös Ruotsissa tunnetaan nutelladagen. Ehkä mekin korvaamme kohta runebergintortun hillosilmän Nutellalla? Ei varmaankaan olisi huono rasti. 

Nutellan kehitti kondiittori Pietro Ferrero 1940-luvulla. Tuotteelle oli tarvetta, sillä toisen maailmansodan melskeissä kaakaosta oli pulaa. Pietro Ferrero ns. jatkoi kaakaota lisäämällä sen joukkoon hasselpähkinöitä, joita Piemonten alueella kasvoi runsaasti. Tänä päivänäkin tahna sisältää paahdettuja hasselpähkinöitä, rasvatonta maitoa ja kaakaota.

Nutellan alkuperäinen nimi oli Pasta Giandua. Pasta oli väännös taikinaa tai tahnaa tarkoittavasta sanasta paste ja giandu taas viittasi 1940-luvun kuuluisaan sirkushahmoon. Pähkinäinen Nutella-nimi otettiin käyttöön vuonna 1964 .
Ferrero tuottaa tällä hetkellä vuosittain 365 000 tonnia Nutellaa 11 eri tehtaassa ympäri maailmaa. Suurimmat markkina-alueet ovat Saksa, Ranska ja Italia. Yhdysvaltoihin Nutella teki maihinnousun vasta 1983, mutta siellä suosio kasvoi nopeasti vuosi vuodelta ja maahan rakennettiin oma Nutella-tehdas. Nykyään Nutellaa myydään yli 75 maassa.

Blondin keittiössä kokeiltiin Nutellan ja kermavaahdon yhdistämistä buttermilk buiscuitsien kanssa. Se yhdistelmä svengasi kuin hirvi. Ohje piimäskonsseihin löytyy täältä. Olkoon se minun panokseni tämän laskiaispullasesongin trendisekoiluun. Sillä trendit tulevat ja menevät, mutta klassikot ovat ikuisia. Eiväthän ne muuten olisikaan klassikkoja. 

Trendejä tulee ja menee, mutta klassikot ovat ikuisia. 
Peruspullan tekeminenn juurimenetelmällä löytyy Himahellan videolta.  Sesonkpullan voi sitten  kukin täyttää mieltymystensä mukaan.  


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaispulla 2016 täytetään Nutellalla ja kermavaahdolla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *