Himahella

Lingonberry curd eli puolukkatahna on mainio syysherkku

 

Puolukoista tehty tahna säilyy pari viikkoa. © Tiina Rantanen

Jos metsässä liikkuvia syväkurkkuja on uskominen, puolukat alkavat olla sesongissa. Puolukkatahna syntyi rakastamani sitruunatahnan eli lemon curdin innoittamana.  Englantilaista klassikkoherkkua nautitaan muun muassa skonssien ja paahtoleipien levitteenä, mutta rakastan sitä myös täytekakkujen täytteenä ja kermavaahdon maustajana.

Hilloista  ja marmelaadeista curd eroaa siinä, että tahna sisältää munia tai keltuaisia, sokeria, tärkkelystä, sitruunamehua ja raastettua sitruunankuorta. Tahna saostetaan vesihauteessa ja loppuvaiheessa siihen lisätään voita. Kun tahna on jäähtynyt se tölkitetään.

Kotitekoisen lemon curdin tapaan puolukkacurdin säilyvyys on jääkaapissa 2-3 viikkoa.

Puolukkatahna eli lingonberry curd

3 dl (200 g) (pakaste) puolukoita

3 munaa

1 dl sokeria

75 g voita

1/2-1 tl kardemummaa

1. Soseuta puolukat monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella mahdollisimman hienoksi soseeksi. Kuutioi voi.

2. Riko kananmunat kuumutta kestävään kulhoon ja vatkaa  munien rakenne rikki. Lisää puolukkasose ja sokeri.

3. Kypsennä sosetta koko ajan sekoittaen vesihauteessa eli pane kulho kattilaan kiehuvan veden päälle. Vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa!

4. Lisää voikuutiot puolukkaseokseen yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Kypsennä seosta niin kauan, että se  sakenee ja muistuttaa vaniljakastiketta. Tämä vie aikaa noin 10 minuuttia. Mausta tahna kardemummalla makusi mukaan.

5. Pane puolukkatahna kannelliseen lasitölkkiin tai peitä astia kelmulla. Anna tahnan jähmettyä viileässä seuraavaan päivään. Puolukkacurd säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa.

Puolukkatahna maistuu syksyltä

Koska puolukka on kirpeä marja, se sopii mainiosti curdin ainekseksi. Samoin mustaherukka ja karpalo sopisivat tähän hommaan nekin.

Puolukkatahna oli hyvää pullavohveleiden kanssa, mutta kyllä se maistui ihan paahtoleivänkin päällä.  Ja olen postannut myös  amerikkalaista piimäskonsseista, joiden kanssa tahna olisi myös tässä.

Lue myös: Teen kaveriksi: Piimäskonssit eli buttermilk biscuits

Koska citysäilöntä on hipsterien hommaa, puolukkatahna on myös arvostettu tuliainen kavereilla kyläiltäessä.

© Tiina Rantanen

Piimäskonssit eli buttermilk biscuits sopii erilaisten tahnojen, hillojen ja juustojen kaveriksi. 

Tahnaisin terveisin,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lingonberry curd eli puolukkatahna on mainio syysherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *