
Lohkoperunat - nosta juustolla ja tryffelillä peruna uudelle tasolle

Kaupallinen yhteistyö: Le Gruyére AOP -juusto
Le Gruyère AOP -juusto ja peruna muodostavat taivaassa solmitun liiton. Ja kun tuohon liittoon lisätään kolmanneksi pyöräksi ripaus tryffeliä, ruoka nousee aivan uudelle tasolle. Voit käyttää perunoihin juuston kaverina joko tryffelillä maustettua oliiviöljyä tai tryffelisuolaa, jota löytyy herkkukaupoista.
Juustoiset tryffeliperunat
4-6 annosta
Valmistusaika noin 30 minuuttia
lakto-vege, gluteeniton, laktoositon
1 kg uuniperunoita (Rosamunda)
2 rkl tryffelillä maustettua öljyä + suolaa
tai 1/2 dl oliiviöljyä ja 1 tl tryffelisuolaa
100 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
(silputtua persiljaa)
- Pese perunat ja lohko ne. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle. Pirskota päälle tryffeliöljyä.
- Paista uunissa 225 asteessa 15 minuuttia.
- Raasta juusto. Ota perunat uunista ja ripottele päälle (tryffeli)suolaa ja juustoraaste. Kääntele ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja perunat saavat väriä. Ripottele perunoille silputtua persiljaa.
- Nauti perunat joko sellaisenaan tryffelisuolalla maustetun majoneesin kanssa tai tarjoa perunoita vaikka lihapullien lisäkkeenä.
AOP eli alkuperätakuu kertoo mistä juusto on kotoisin
Le Gruyère AOP –juuston herkullisen maun salaisuus piilee alppimaisemissa laiduntaneiden lehmien lypsämässä raakamaidossa sekä juusto- ja kellarimestarien ammattitaidossa, joka on periytynyt perheyrityksissä sukupolvelta toiselle. Aidon, vähintään viisi kuukautta kellarikypsytetyn Le Gruyére -juuston tunnistat AOP- eli alkuperätakuu-merkinnästä. Se on merkki tinkimättömästä laadusta juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa.
Olut on kypsytetyn Le Gruyere AOP -juuston kaveri
Siinä missä viinin hapokkuus ja tanniinit tasapainottavat juuston maun ja rasvaisuuden yhdistelmää, oluessa humalan juomaan tuoma katkeruus toimittaa samaa tehtävää. Nuorempi Le Gruyére AOP -juusto paritetaan miedosti humaloidulle oluelle, pitkään kypsytetty juusto taas vahvemmalle oluelle. Tummat maltaat tuovat oluisiin hennon karamellisia, kahvisia ja suklaisia aromeja, jotka korostavat juuston kypsää, suolaista makua. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen ja leikkaa juuston rasvaista makua.
* Amber Ale on hedelmäinen oluttyyppi josta voi löytyä myös kukkaisuutta. Oluet ovat harvemmin runsaasti humaloituja. Kokeile klassisen Le Gryére AOP -juuston kanssa. (esim. Green’s Great Discovery Amber, Saimaan Panimo Pirkka Parhaat Amber Ale)
* Bock on vahva lager jonka maussa on makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Kokeile klassisen Le Gryére AOP -juuston kanssa. ( Esimerkiksi Malmgårds Bock)
* ESB:t ovat runsaan hedelmäisiä sekä vahvasti humaloituja oluita. Maussa on pehmeää maltaisuutta sekä humaloinnin antamaa yrttisyyttä. Hiilidioksidipitoisuus on matalahko. Kokeile minkä tahansa Le Gruyére AOP -juuston kanssa. (Esim. Fuller’s ESB Extra Special Bitter)
* Strong Alet ovat nimensä mukaisesti alkoholipitoisempia sekä runsasmakuisia: maltaisia ja täyteläisiä. Ne sopivat erinomaisesti Le Gruyère AOP Reserve -juuston kanssa nautittavaksi. (Esim, Brooklyn Local 2.)

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lohkoperunat - nosta juustolla ja tryffelillä peruna uudelle tasolle